Τρίτη 3 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΟΡΔΑΝΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Κίνηση αποκλιμάκωσης

ΑΜΜΑΝ.--

Ο Ιορδανός πρέσβης στο Ισραήλ, Ουαλίντ Ομπέιντατ, επιστρέφει τις επόμενες μέρες, μετά από περίπου τρεις μήνες, στο Τελ Αβίβ καθώς οι ιορδανικές αρχές διαπίστωσαν σαφή αποκλιμάκωση της έντασης που είχαν προκαλέσει κινήσεις και μέτρα της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, γύρω από το μεγάλο μουσουλμανικό τέμενος Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ.

Την εξέλιξη ανακοίνωσε χτες ο Ιορδανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μοχάμεντ αλ Μομένι, σημειώνοντας ότι η απόφαση ελήφθη αφού το Αμμάν διαπίστωσε πως «τα πράγματα προχωρούν προς τη σωστή κατεύθυνση» και ότι «ο αριθμός των πιστών που μπορούν να προσεύχονται στο τέμενος Αλ Ακσα αυξήθηκε σημαντικά αφότου ανακαλέσαμε τον πρεσβευτή μας για να διαμαρτυρηθούμε για τις ισραηλινές παραβιάσεις και για το κλείσιμο του τεμένους για τους πιστούς».

Ιορδανική κυβερνητική πηγή διευκρίνισε πως οι μουσουλμανικοί τόποι λατρείας αποτελούν «κόκκινη γραμμή» και πως το Ισραήλ «έλαβε το μήνυμα». Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός χαιρέτισε την απόφαση λέγοντας πως αντανακλά τα «κοινά συμφέροντα» των δύο χωρών για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή.

Ως γνωστόν, μετά το 1967, η Ιορδανία διατήρησε τη διαχείριση της Πλατείας των Τζαμιών όταν το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ ο Ιορδανός βασιλιάς θεωρείται επίσημος φύλακας του λατρευτικού χώρου.

Εκκληση της «Χαμάς» στο Ιράν για στήριξη

Νωρίτερα, ο ηγέτης της «Χαμάς», Μαχμούντ Ζαχάρ, κάλεσε το Ιράν να ενισχύσει την οργάνωση με περισσότερα όπλα και κεφάλαια ώστε να τη βοηθήσει «να καταστρέψει την ισραηλινή κατοχή». Μιλώντας στον λιβανέζικο τηλεοπτικό σταθμό της «Χεζμπολάχ» «Al-Manar» ο Ζαχάρ υποστήριξε ότι η «Χαμάς» είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Ιράν «για χάρη της Παλαιστίνης».

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο «Associated Press», επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στη «Χαμάς», σημείωσε ότι μέσα στις επόμενες βδομάδες ο ηγέτης της οργάνωσης στην Ντόχα, Κχαλέντ Μασχάαλ, θα επισκεφθεί την Τεχεράνη, στο πλαίσιο επαναπροσέγγισης των δύο πλευρών, των οποίων οι σχέσεις είχαν διαταραχθεί από την άρνηση του ισλαμικού παλαιστινιακού κινήματος να υποστηρίξει την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ