Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
«Τιμωρεί» τη συνδικαλιστική δράση η επιχείρηση «Η&M»

Την προσπάθεια της επιχείρησης «Η&M» να τρομοκρατήσει εργαζόμενη «τιμωρώντας» τη συνδικαλιστική της δράση και τη συμμετοχή της σε απεργιακές κινητοποιήσεις, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Οπως εξηγεί στην ανακοίνωσή του, η επιχείρηση μετέφερε την εργαζόμενη, μητέρα ανήλικου παιδιού, σε άλλο κατάστημά της, δυσκολεύοντας τη μετακίνησή της από και προς το χώρο εργασίας. «Μπορεί η εταιρεία να ισχυρίζεται ότι μεταθέτοντας απλά εφαρμόζει τον εσωτερικό κανονισμό, όμως είναι ξεκάθαρο ότι και μέσα από αυτόν βρίσκει τρόπους να τιμωρεί τους εργαζόμενους. Γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι την ενοχλεί η συνδικαλιστική δράση αφού έχει παλαιότερα στείλει εξώδικο σε άλλη συνδικαλίστρια συναδέλφισσα και αρνείται πεισματικά να συναντηθεί με τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για να συζητήσει προβλήματα που έχουν οι εργαζόμενοι στο χώρο», σημειώνει το σωματείο.

Σχολιάζει, ακόμα, το «δήθεν φιλεργατικό προσωπείο» που η εργοδοσία καλλιεργεί και επιδεικνύει, με ερωτηματολόγια και σεμινάρια για την υγιεινή και ασφάλεια, με στόχο να κρύψει πίσω από αυτό την ακόρεστη δίψα της για περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας της και ανταγωνιστικότητάς της. «Αυτή όμως η στρατηγική δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων», τονίζει ο Σύλλογος, και συνοψίζει την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι τελευταίοι: «Οι μισθοί των 400 ευρώ που αφορούν πολύ μεγάλο μέρος συναδέλφων μας και δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά, η ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας με χαρακτηριστικό παράδειγμα "σχόλασε πιο νωρίς σήμερα δεν έχει δουλειά, δούλεψε την τάδε μέρα παραπάνω", η εντατικοποίηση δουλειάς που επιφέρει κούραση δωδεκάωρου και περαιτέρω επαγγελματικές ασθένειες και εργατικά ατυχήματα, η εκμετάλλευση εργαζομένων μέσα από εταιρείες ενοικίασης (π.χ. randstad), που αναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν χωρίς βασικά μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, οι μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία και το μπάσιμο ιδιωτικών εταιρειών ασφάλισης από την πίσω πόρτα προωθώντας την ιδιωτική ασφάλιση, τώρα, που επιδιώκεται να υποβαθμιστεί τελείως η ποιότητα της δημόσιας περίθαλψης, η εργοδοτική τρομοκρατία, όλα αυτά αποτελούν μεγάλα προβλήματα που ζητούν επιτακτικά λύση!».

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας υπογραμμίζει, τέλος, πως κάθε δικαίωμα των εργαζομένων κατακτήθηκε «με σκληρό αγώνα και σύγκρουση ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις κατ' εντολή της ΕΕ και των εργοδοτών μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς», και απευθύνει στους εργαζόμενους κάλεσμα οργάνωσης: «Κανένας μας να μην ξεγελαστεί ότι με την ανοχή και τα ψίχουλα θα έρθουν καλύτερες μέρες για εμάς, όπως ευαγγελίζεται η νέα συγκυβέρνηση. Να μην αρκούμαστε στα ψίχουλα, να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, μόρφωση, Υγεία, Πολιτισμό και ελεύθερο χρόνο για εμάς και τα παιδιά μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ