Σάββατο 14 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Προωθεί «στέρεη» διείσδυση κεφαλαίων σε όλη την Κεντρική Ασία

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Την ετοιμότητα της κινεζικής πλευράς να «κονταροχτυπηθεί» με μονοπωλιακά και ιμπεριαλιστικά κέντρα που ενδιαφέρονται εξίσου για την πλούσια και γεωστρατηγικής θέσης της Κεντρικής Ασίας επιβεβαιώνει η διήμερη επίσκεψη που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, στο Πακιστάν.

Χτες, ο Γι συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ, ο οποίος υπογράμμισε πως ο ερχομός (το επόμενο διάστημα) του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, θα συμβάλλει στο σχέδιο οικοδόμησης «μιας πακιστανο-κινεζικής κοινότητας κοινής μοίρας». Επίσης, εξέφρασε τη μεγάλη του «πίστη» στον «Οικονομικό Διάδρομο Κίνας - Πακιστάν» (CPEC), ένα από τα επενδυτικά σχέδια που σηματοδοτεί τη σύσφιξη των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Βάρος σε Ενέργεια και Υποδομές

Στη διάρκεια της επίσκεψης, που πραγματοποίησε στην Κίνα τον περασμένο Νοέμβρη ο Σαρίφ, υπογράφτηκαν πάνω από 20 συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας. Σύμφωνα με παλιότερο δημοσίευμα του «Ρόιτερς», μόνο την επόμενη εξαετία, η κυβέρνηση και διάφορες τράπεζες της Κίνας θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις στο Πακιστάν, οι οποίες μόνο στον τομέα της Ενέργειας υπολογίζονται σε πάνω από 33 δισεκατομμύρια δολάρια. Μεταξύ των εταιρειών που θα δραστηριοποιηθούν στο συγκεκριμένο κλάδο είναι η «China's Three Gorges Corp» (που το αμερικανικό πρακτορείο περιγράφει ως κατασκευάστρια του μεγαλύτερου συστήματος υδροηλεκτρικής Ενέργειας) και η «China Power International Development Ltd». Επίσης, οι επενδύσεις στις Υποδομές θα ξεπεράσουν τα 11 δισ. δολάρια. Μια από αυτές αφορά το λιμάνι στην πόλη Γκουαντάρ, που, όταν ολοκληρωθεί, υπολογίζεται ότι θα μειώσει δραστικά το χρόνο που χρειάζεται για τη μεταφορά εμπορευμάτων από την Κίνα μέχρι τη Δύση. Τα τελευταία χρόνια το Πεκίνο αυξάνει σχεδιασμένα τις σχέσεις του με χώρες - κλειδιά της Κεντρικής Ασίας από όπου περνούν οι «Δρόμοι του Μεταξιού» αλλά και είναι πλούσιες σε μια σειρά πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες για διάφορους τομείς της βιομηχανίας και όχι μόνο.

Μετά το Πακιστάν, ο Κινέζος ΥΠΕΞ αναμενόταν να βρεθεί σε Ιράν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ