Τρίτη 17 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Παρεμβάσεις για την ανεργία

Από την παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας
Από την παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας
Παρεμβάσεις στο υπουργείο Εργασίας και σε κατά τόπους ΟΑΕΔ με ζήτημα αιχμής την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους πραγματοποίησαν χτες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού.

Στην Αθήνα, τα σωματεία της Αττικής συναντήθηκαν με τον υπουργό Εργασίας, χωρίς ο τελευταίος να δεσμευτεί για κάτι. Αρκέστηκε σε γενικόλογες διαπιστώσεις και ισχυρισμούς όπως ότι τα περισσότερα των αιτημάτων των σωματείων περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της κυβέρνησης! Για το ζήτημα του εποχικού επιδόματος είπε ότι θα απαντήσει μέχρι τέλος του μήνα. Ακόμα, ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση μελετά τη δωρεάν μετακίνηση των μακροχρόνια ανέργων.

Παρέμβαση έγινε και στον ΟΑΕΔ Κέρκυρας από το κλαδικό Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού. Οι εργαζόμενοι του κλάδου συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του ΟΑΕΔ και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην αίθουσα αναμονής των ανέργων όπου τους ενημέρωσαν για τα αιτήματά τους που αφορούν στο να παρθούν τώρα άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των εποχικών εργαζομένων του κλάδου, καλώντας σε κοινή συστράτευση σε αυτήν την προσπάθεια. Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Σταμάτης Πελάης, έκανε εκτενή αναφορά στο πλαίσιο αιτημάτων τους, στη συνέχεια στάθηκε στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι διαπραγματεύονται για τους μεγαλοξενοδόχους, τους μεγαλεμπόρους, τους βιομήχανους και όχι για τα ταξικά συμφέροντα των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό και γενικότερα των εργαζομένων. Ο Γιώργος Κουλούρης από τη Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ παρέθεσε το άμεσο πλαίσιο διεκδικήσεων της εργατικής τάξης του ΠΑΜΕ και κάλεσε σε συσπείρωση και οργάνωση του αγώνα στα ταξικά σωματεία και στις δυνάμεις του Μετώπου.

Το διεκδικητικό πλαίσιο
  • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους άνεργους - εποχικούς εργαζόμενους για όλη τη διάρκεια της ανεργίας. Αμεσα να καταργηθεί η παράγραφος 1 του άρθρου 39 του Ν. 3986/2011 που μειώνει και σε πολλές περιπτώσεις καταργεί το επίδομα ανεργίας για δεκάδες χιλιάδες εποχικά εργαζόμενους.
  • Αμεση κάλυψη όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία.
  • Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ.
  • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες.
  • Επιδότηση ενοικίου για το διάστημα της ανεργίας, διάθεση τροφίμων, ρουχισμού, σχολικών ειδών, ειδών υγιεινής, πετρελαίου θέρμανσης από κρατικό δίκτυο για άνεργους και εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα.
  • Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους ανέργους σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε άνεργους, απλήρωτους εργαζόμενους.
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών από το Δημόσιο και τις τράπεζες με παράλληλο πάγωμα κάθε είδους οφειλής.
  • Ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανέργων και των οικογενειών τους χωρίς καμία προϋπόθεση.
  • Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.
  • Δωρεάν παιδικοί σταθμοί για τα παιδιά των ανέργων.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ