Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Ενδοαστική κόντρα με αφορμή το θάνατο εισαγγελέα

Με αφορμή τον ένα μήνα από τον περίεργο θάνατο του εισαγγελέα Αλμπέρτο Νίσμαν στην Αργεντινή, διοργανώθηκε την Τετάρτη, στο κέντρο της πρωτεύουσας Μπουένος Αϊρες, αντικυβερνητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας από μερίδα δικαστών και τα αστικά κόμματα που αντιπολιτεύονται την Πρόεδρο της χώρας Κριστίνα Φερνάντες.

Θυμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος εισαγγελέας, που βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, ερευνούσε την υπόθεση επίθεσης στην Αργεντινο-ισραηλινή Ενωση το 1994 όπου σκοτώθηκαν 85 άνθρωποι και στην οποία ενοχοποιούνταν το Ιράν. Το τελευταίο διάστημα, διέρρευσε ότι ο Νίσμαν ετοιμαζόταν να ασκήσει δίωξη κατά της Προέδρου της χώρας και μελών του υπουργικού συμβουλίου, με την κατηγορία ότι εμπόδιζαν τις έρευνες και προσπαθούσαν να απενοχοποιήσουν το Ιράν, ειδικά γιατί πρόσφατα υπογράφτηκε σειρά διμερών συμφωνιών σε διάφορους τομείς.

Το όλο ζήτημα έχει γίνει «σημαία» στην ενδοαστική κόντρα που εξελίσσεται στην Αργεντινή, ενώ ενδιαφέρον έχει ότι ο Νίσμαν είχε αποδεδειγμένα πολύ καλές σχέσεις με την αμερικανική πρεσβεία που, κατά την κυβερνητική πλευρά, του έδινε και εντολές στο πλαίσιο μιας γενικότερης εκστρατείας για ένα είδος πραξικοπήματος ανατροπής της σημερινής κυβέρνησης.

Το ίδιο απόγευμα, η Πρόεδρος της Αργεντινής, Κρ. Φερνάντες, μιλώντας σε συγκέντρωση του κόμματός της μίλησε ότι η χώρα της έχει ηγετική θέση στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απέρριψε τις κατηγορίες των αντιπάλων της. Ολη αυτή η αντιπαράθεση, που χειραγωγεί βεβαίως και λαϊκές δυνάμεις, είναι εντελώς άνευ ουσίας για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Η σοσιαλδημοκρατικού τύπου διαχείριση των Κίρσνερ (η Κριστίνα είναι σύζυγος του αποθανόντος προέδρου Νέστορ Κίρσνερ), μπορεί να έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη του ντόπιου κεφαλαίου, αλλά ο λαός συνεχίζει να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα σε πολλούς τομείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ