Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Ευχολόγια κατά του εξτρεμισμού

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε το βράδυ της Τετάρτης στη διεθνή συνδιάσκεψη που οργάνωσε στην Ουάσιγκτον κατά της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, λανσάροντας σαν «πανάκεια» ένα ευχολόγιο δήθεν «φιλικότερης πολιτικής» προς τους μη προνομιούχους νέους, ώστε να τους προστατεύσει από τα πλοκάμια των τζιχαντιστών και όλων όσοι διαστρεβλώνουν το Ισλάμ. Κουβέντα, βέβαια, για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που όξυναν το πρόβλημα.

Κάλεσε τις κυβερνήσεις των 64 χωρών που συμμετείχαν στη διάσκεψη της Ουάσιγκτον να πάρουν πολύπλευρα μέτρα για την αντιμετώπιση βίαιων οργανώσεων, όπως αυτή του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ, μεταξύ άλλων ανεβάζοντας το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων και καταπολεμώντας τη διαφθορά. «Η φτώχεια και μόνον δεν είναι ικανή αιτία για να οδηγήσει στον εξτρεμισμό, αφού εκατομμύρια, δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν παγκοσμίως ειρηνικά χωρίς να υιοθετήσουν ακραίες ιδεολογίες και πρακτικές... Οταν όμως υπάρχουν εκατομμύρια νέοι φτωχοί χωρίς όραμα και ελπίδα για το μέλλον, αντιμέτωποι με τη διαφθορά, την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ταπείνωση, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος εξτρεμισμού» είπε σε χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας, τονίζοντας ότι οι «ΗΠΑ δεν κάνουν πόλεμο με το Ισλάμ αλλά με εκείνους που το διαστρεβλώνουν».

Παίρνοντας χτες το λόγο από το βήμα του ομιλητή, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι υποστήριξε και εκείνος την «ανάγκη για πολύπλευρη αντιμετώπιση» της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, «όχι μόνον πολεμώντας στα πεδία των μαχών αλλά και βελτιώνοντας τις ευκαιρίες για μη προνομιούχους νέους» και ενσωματώνοντας καλύτερα τους Μουσουλμάνους στις τοπικές κοινωνίες.

Η τριήμερη συνδιάσκεψη για την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό στην Ουάσιγκτον ολοκληρώθηκε αργότερα χτες το απόγευμα, με νέα παρέμβαση του προέδρου Ομπάμα σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παρουσία δεκάδων ξένων υψηλόβαθμων αξιωματούχων. Σε κάθε περίπτωση, η συνδιάσκεψη αντιμετωπίστηκε δυσμενώς από αρκετά διεθνή δίκτυα (π.χ. BBC), που σχολίασαν πως οργανώθηκε πρόχειρα και εσπευσμένα, δίχως σαφή και ξεκάθαρη ατζέντα ή στόχους, πέραν από τις γνωστές γενικόλογες αναφορές περί τρομοκρατίας και εξτρεμισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ