Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Διαφοροποίηση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

ΓΕΝΕΥΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Οι κόντρες ανάμεσα στις κυβερνήσεις ΗΠΑ - Ισραήλ σε σχέση με τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα κορυφώνονται, ενώ απομένει λιγότερο από μία βδομάδα πριν την πολυσυζητημένη επικείμενη ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου την επόμενη βδομάδα στο αμερικανικό κογκρέσο και λιγότερο από ένας μήνας για τη διεξαγωγή των ισραηλινών γενικών εκλογών της 17ης Μάρτη.

Χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι υπεραμύνθηκε της συνέχισης της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο Ιράν με τις πέντε χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία (γνωστή ως ομάδα των 5+1), καλώντας εμμέσως πλην σαφώς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να αναμένει τα αποτελέσματα των συνομιλιών προτού βιαστεί να βγάλει συμπεράσματα. Ο Κέρι, μιλώντας σε επιτροπή του κογκρέσου για τον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το νέο οικονομικό έτος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να το πω πιο συγκεκριμένα: Η πολιτική μας είναι πως το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Οποιοσδήποτε προτρέχει σπεύδοντας αυτή τη στιγμή να πει ότι δεν του αρέσει η συμφωνία, το τάδε ή δείνα σκέλος της, απλώς δεν ξέρει ποια είναι συμφωνία...Αφού ακόμη συμφωνία δεν υπάρχει».

Λίγες ώρες πριν τη δήλωση Κέρι, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε επιθεωρήσει τη Νότια Διοίκηση του ισραηλινού στρατού, δηλώνοντας ότι οι «πληροφορίες» των τελευταίων ημερών «ενισχύουν τους φόβους μας πως οι διεθνείς δυνάμεις θα δώσουν την άδεια στο Ιράν να αναπτύξει την ικανότητα να φτιάξει πυρηνική βόμβα...». Ο Νετανιάχου υπεραμύνθηκε της απόφασής του να εκφωνήσει ομιλία στο αμερικανικό κογκρέσο την ερχόμενη βδομάδα κατά της επίτευξης διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, λέγοντας ότι «το αμερικανικό κογκρέσο ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για να μπλοκαριστεί μία συμφωνία ανάμεσα στις διεθνείς δυνάμεις και το Ιράν».

Αξίζει εδώ να επισημανθεί πρόσφατο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν» και του αραβικού δικτύου «Αλ Τζαζίρα» που επικαλούνται απόρρητη αλληλογραφία ανάμεσα στις ισραηλινές, νοτιοαφρικανικές, αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες εμφανίζοντας τη ΜΟΣΑΝΤ να διαψεύδει τον ισχυρισμό που έκανε τον Οκτώβρη του 2012 στον ΟΗΕ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου ότι τάχα το Ιράν απέχει περί τον ένα χρόνο από την κατασκευή ατομικού όπλου.

Η διαφοροποίηση στη στάση των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Ισραήλ για τη στάση απέναντι στο Ιράν αντανακλά κόντρες ανάμεσα σε διαφορετικά τμήματα της αστικής τάξης σε ΗΠΑ και Ισραήλ για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την περασμένη Κυριακή και τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ Τζ. Κέρι και Ιράν Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ συναντήθηκαν στη Γενεύη της Ελβετίας, εκτιμώντας ότι οι έως τώρα διαβουλεύσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν «τις επόμενες βδομάδες ή μήνες» σε διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Δήλωσαν, τέλος, πως θα επαναλάβουν τη συνάντησή τους εκ νέου σε μια βδομάδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια Νετανιάχου με φόντο γεωπολιτικές κόντρες (2018-06-06 00:00:00.0)
Συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία με το Ιράν (2015-04-16 00:00:00.0)
Οξυνση «κόντρας» με αφορμή τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν (2015-03-05 00:00:00.0)
Προκαλεί αιματηρά ο ισραηλινός στρατός στη Δ. Οχθη (2013-11-09 00:00:00.0)
Προκαλεί αιματηρά ο ισραηλινός στρατός στη Δ. Οχθη (2013-11-09 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικές πιέσεις (2013-03-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ