Παρασκευή 15 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΛΥΚΕΙΟΥ
Θέμα από το ... συγκρότημα Λαμπράκη

Ενα θέμα «επίκαιρο», επέλεξε η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων για τις εξετάσεις της Β` Λυκείου στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Το απόσπασμα που δόθηκε στους μαθητές για σχολιασμό και ασκήσεις είναι διασκευή δημοσιεύματος εφημερίδας με τίτλο «Εργαζόμενοι από το σπίτι» και αφορά την τηλεργασία. Δεν αποτελεί, βέβαια, ιδιαίτερα μεγάλη έκπληξη ότι το συγκεκριμένο απόσπασμα προέρχεται από πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «το Βήμα» (27 Μάη 2001), το οποίο είναι ανυπόγραφο και στηρίζεται σε δηλώσεις διευθύνοντα συμβούλου συμβουλευτικής εταιρίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα θέματα των Νέων Ελληνικών βρίσκονται σε... απόλυτη συμβατότητα με τα νέα ιδεολογήματα της ΕΕ, άλλωστε είναι πρόσφατο το παράδειγμα των εξετάσεων της Γ` Λυκείου στο ίδιο μάθημα, όπου οι μαθητές κλήθηκαν να αναπτύξουν θέματα σχετικά με την «κοινωνία της γνώσης», ενώ στις περσινές εξετάσεις είχε επιλεχθεί και πάλι απόσπασμα της εφημερίδας «το Βήμα». Εντάσσεται και αυτή η επιλογή στη γενικότερη προσπάθεια καναλιζαρίσματος της σκέψης των μαθητών και αποδοχής της «ιδεολογίας» της «παγκοσμιοποίησης».

Αύριο η συνέχεια

Χτες, οι τελειόφοιτοι της Γ` τάξης ενιαίων λυκείων εξετάστηκαν στο μάθημα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, σε θέματα που κρίθηκαν ότι απευθύνονταν σε καλά προετοιμασμένους μαθητές. Οι εξετάσεις συνεχίζονται αύριο, Σάββατο, με Γεωμετρία γενικής παιδείας για τη Β` Λυκείου και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας που είναι μάθημα επιλογής για τη Γ` Λυκείου. Υπενθυμίζεται ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις στα γενικά μαθήματα για τις δύο τάξεις του ενιαίου λυκείου ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 18 Ιούνη, ενώ την Πέμπτη 20 Ιούνη ξεκινούν οι εξετάσεις για εισαγωγή των αποφοίτων του Β` κύκλου των ΤΕΕ στα ΤΕΙ.

Στο αρχείο η υπόθεση των Αρχαίων

Στο αρχείο έθεσε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηλίας Κολιούσης τη δικογραφία για την υπόθεση του κειμένου των Αρχαίων Ελληνικών, όπου διαγωνίστηκαν οι μαθητές της Β` Λυκείου και το οποίο είχε δοθεί λίγο καιρό πριν ως θέμα στις λεγόμενες «εξετάσεις προσομοίωσης» των φροντιστηρίων. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο οποίος διενήργησε προανάκριση με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Λ. Καράμπελα, η υπόθεση αρχειοθετήθηκε, γιατί κρίθηκε από τις καταθέσεις των μαρτύρων ότι οι εξετάσεις «έγιναν με τρόπο αδιάβλητο», ότι «δεν υπήρχε σύμπτωση θεμάτων με αυτά των φροντιστηρίων» και ότι «ο θόρυβος προκλήθηκε από τους φροντιστές για διαφημιστικούς λόγους». Οι γονείς πάντως, όπως έχει δηλώσει η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, επιφυλάσσονται για προσφυγές μετά το τέλος των εξετάσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ