Κυριακή 1 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διεκδικούμε αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς για αξιοπρεπή ζωή

Συνέντευξη με την Κατερίνα Τζίμα, αντιπρόεδρο του ΣΕΤΗΠ και εργαζόμενη στη θυγατρική του ΟΤΕ, «E-Value»

Το τελευταίο δεκαήμερο οι εργαζόμενοι στα «call centers» (τηλεφωνικά κέντρα) της «ΟΤΕ-Plus», με την αποφασιστική στήριξη του ΣΕΤΗΠ και των ταξικών δυνάμεων στον ΟΤΕ, αναμετρήθηκαν με τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας, που τους καλούσε να υπογράψουν νέες συμβάσεις με απαράδεκτους όρους. Για τις συνθήκες δουλειάς στα τηλεφωνικά κέντρα, την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων και τη δράση του ΣΕΤΗΠ, μιλά στο «Ριζοσπάστη» η Κατερίνα Τζίμα, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου και εργαζόμενη στη θυγατρική του ΟΤΕ, «E-Value».

***

-- Ποιες είναι οι συνθήκες δουλειάς στα τηλεφωνικά κέντρα; Ποια η εμπειρία από την «E-value»;

-- Η «E-Value» είναι θυγατρική του Ομίλου ΟΤΕ, με 3.000 περίπου εργαζόμενους. Η πλειοψηφία των συναδέλφων εργάζεται με μηνιαίες συμβάσεις, επινοικιαζόμενοι από τρίτες εταιρείες («Mellon», «Manpower»), με μισθό των 300 και 400 ευρώ, την ώρα που ο ΟΤΕ το 2014 έβγαλε κέρδη 317,3 εκατ. ευρώ, από 244,1 εκατ. ευρώ το 2013. Η κερδοφορία του δηλαδή αυξήθηκε κατά 31% περίπου μέσα σε ένα χρόνο!

Οι συνθήκες δουλειάς και οι σχέσεις εργασίας δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας στους συναδέλφους, καθώς πάμε μήνα - μήνα και δε γνωρίζουμε αν θα έχουμε δουλειά τον επόμενο. Υπάρχουν συνάδελφοι που δουλεύουν 2,5 χρόνια στην εταιρεία και μέσα σ' αυτό το διάστημα έχουν υπογράψει 29 συμβάσεις! Παράλληλα, οι μισθοί αυτοί δε μας επιτρέπουν να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, να φτιάξουμε οικογένεια, να ανοίξουμε τα δικά μας σπίτια.

Από τη συμμετοχή του ΣΕΤΗΠ σε πανεργατική κινητοποίηση
Από τη συμμετοχή του ΣΕΤΗΠ σε πανεργατική κινητοποίηση
Εργαζόμαστε καθημερινά σε συνθήκες έντονης πίεσης για να πιαστούν οι λεγόμενοι «στόχοι» στα τμήματα των πωλήσεων ή για να μην υπάρχουν αναμονές στα «εισερχόμενα» τμήματα. Υπάρχουν συνάδελφοι που δουλεύουν σε τρία και τέσσερα έργα παράλληλα, με αποτέλεσμα να μπερδεύονται και να εξουθενώνονται.

Οι προϊστάμενοι πιέζουν διαρκώς, με φωνές πάνω από τα κεφάλια μας, μας εκφοβίζουν με διάφορους τρόπους (μηδενισμούς κλήσεων, «προειδοποιητικές επιστολές» -«warning letters»- για παραγωγή και χρόνους). Με την πίεση της μηνιαίας σύμβασης, πολλοί συνάδελφοι δεν αντέχουν, κλαίνε, παραιτούνται, λιποθυμούν, παθαίνουν κρίσεις πανικού. Πρόσφατα, μια συνάδελφος που δεν έπιασε το στόχο και ήταν «μηδενική», όπως μας λένε, ήταν στην τουαλέτα με ανοιχτό παράθυρο για να συνέλθει από το άγχος και την πίεση.

Πολλοί συνάδελφοι που δουλεύουν χρόνια σε τηλεφωνικά κέντρα -και αυτό ισχύει για όλο τον κλάδο- υποφέρουν από επαγγελματικές ασθένειες: Τενοντίτιδες, πόνους στα αυτιά, απώλεια ακοής, αυχενικά, μυοσκελετικά προβλήματα, ζαλάδες, φαρυγγίτιδες. Μάλιστα, το ΣΕΤΗΠ, με τη Σωματειακή Επιτροπή που δρα στην «E-Value», έχουμε κάνει παρεμβάσεις και για αυτά τα ζητήματα. Εχουμε απαιτήσει τουλάχιστον να αλλαχτούν συνάδελφοι από πόστο με ακουστικά κτλ.

-- Ποια είναι η εξέλιξη της τελευταίας εβδομάδας με τη σύμβαση των εργαζομένων στον ΟΤΕ και πώς επηρεάζει τους εργαζόμενους στην «OTE-Plus»;

-- Από τις 23/12/2014, η διοίκηση του ΟΤΕ, μαζί με την πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ, κατέληξαν σε επιχειρησιακή σύμβαση, σύμφωνα με την οποία οι συνάδελφοι που εργάζονταν μέχρι τότε στην «ΟΤΕ Plus», στα τηλεφωνικά κέντρα, θα μεταφέρονταν στην «Ε-value» με ατομικές συμβάσεις, που είχαν απαράδεκτους όρους για το ωράριο, τα επιδόματα, τον τόπο εργασίας κ.ά. Ουσιαστικά, οι εργαζόμενοι μεταφέρονταν στην «E-value» με χειρότερους όρους, σε ένα επισφαλές εργασιακό περιβάλλον, όπως περιγράψαμε παραπάνω.

Οι συνάδελφοι αντέδρασαν, πέταξαν τα ακουστικά, δεν υπέγραψαν τις νέες συμβάσεις. Το ΣΕΤΗΠ, από την πρώτη στιγμή, βρέθηκε στο πλευρό τους. Κάλεσε τους εργαζόμενους να οργανώσουν τον αγώνα τους, στήριξε την απόφασή τους να μην υπογράψουν τη σύμβαση και να διεκδικήσουν καλύτερους όρους.

Την επόμενη ακριβώς μέρα, το Συνδικάτο οργάνωσε μαζική σύσκεψη όπου οι εργαζόμενοι καθόρισαν τα αιτήματά τους. Τις διεκδικήσεις τους έθεσαν και οι ταξικές δυνάμεις που εκπροσωπούνται στην ΟΜΕ - ΟΤΕ, κατά τη συνάντηση που είχαν με τη διοίκηση του ΟΤΕ. Μετά από δυο συναντήσεις με τη διοίκηση του Οργανισμού και την κινητοποίηση των εργαζομένων αλλά και των ταξικών δυνάμεων στην ΟΜΕ, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και να βελτιώσουν τους όρους των συμβάσεων. Μπήκε ξεχωριστό παράρτημα στη σύμβαση που ελαχιστοποιεί τους καταχρηστικούς όρους.

Εδώ πρέπει να σταθούμε και στη στάση των άλλων δυνάμεων στην Ομοσπονδία, που είτε επικύρωσαν με την υπογραφή τους τη σύμβαση (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) είτε με την αποχή τους (ΑΣΕ, Αγ. Συνεργασία κτλ.), ανέχτηκαν αυτούς τους απαράδεκτους όρους. Περιττό να πούμε ότι άφησαν στο έλεος της εργοδοσίας τους συναδέλφους, τους οποίους κατά τα άλλα εκπροσωπούσαν μέσα από τα επιχειρησιακά σωματεία.

-- Τι στόχους θέτει το κλαδικό Συνδικάτο για το επόμενο διάστημα, σ' αυτόν τον δύσκολο χώρο;

-- Καταρχήν, να πούμε ότι και αυτή η εξέλιξη δεν προέκυψε από το «μηδέν». Το καλό κλίμα με τους συναδέλφους στα τηλεφωνικά κέντρα, που βοήθησε να εκφραστεί οργανωμένα η αντίδραση στην κατάπτυστη σύμβαση, δεν προέκυψε από τη μια μέρα στην άλλη. «Πατάει» πάνω στη δουλειά που έκανε το ΣΕΤΗΠ όλο το προηγούμενο διάστημα με ανακοινώσεις στους χώρους δουλειάς, συσκέψεις, Γενικές Συνελεύσεις και άλλες παρεμβάσεις.

Από εκεί και πέρα, αν και είναι σημαντική η εξέλιξη με τους υπό μεταφορά συναδέλφους, ο αγώνας δε σταματά. Εχουμε χάσει πολλά περισσότερα σε όλο το διάστημα της οικονομικής κρίσης και βασικός στόχος πάλης είναι η ανάκτηση των απωλειών, για να βελτιώσουμε τις ζωές μας και να καλυτερεύσουμε τις συνθήκες δουλειάς.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, διεκδικούμε μια ενιαία σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ, με ικανοποιητικούς μισθούς αλλά και μια κλαδική σύμβαση που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους συνολικά στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, γιατί τα προβλήματα είναι κοινά, ανεξάρτητα από τον εργοδότη. Ο αγώνας αυτός υπονομεύεται από τις διακρίσεις που συντηρούν οι άλλες δυνάμεις, ανάλογα με τη σχέση εργασίας, το ύψος του μισθού κ.ά.

Μέσα από τη Σωματειακή Επιτροπή στην «E-Value», που τώρα έχει αυξημένα καθήκοντα, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να δυναμώσει η δράση μας και να ισχυροποιηθεί το ΣΕΤΗΠ με νέες εγγραφές και νέα μέλη. Το παράδειγμα των συναδέλφων στην «OTE-Plus», αφήνει παρακαταθήκη για τους εργαζόμενους συνολικά στην «Ε-value» αλλά και του κλάδου, για το πώς μπορούν σ' αυτές τις συνθήκες να αποκρούσουν αντεργατικά μέτρα, όταν κινητοποιούνται οργανωμένα και συσπειρωμένοι με τις ταξικές δυνάμεις.


Δ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ