Πέμπτη 12 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Μηνιαία διακοπή βομβαρδισμών

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Την προσωρινή διακοπή των βομβαρδισμών θέσεων και στόχων της ανταρτικής οργάνωσης των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - ΕΡ) ανακοίνωσε χτες ο Πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος. Η διακοπή θα έχει διάρκεια ενός μήνα και δηλώνεται ότι αποσκοπεί στη διευκόλυνση της διαπραγματευτικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αβάνα της Κούβας, μια διαδικασία που διαρκεί ήδη 2 χρόνια, ενώ η επόμενη συνάντηση των αντιπροσωπειών αναμένεται στις 17 Μάρτη. Φυσικά τη μονομερή κατάπαυση του πυρός έχουν ανακοινώσει από τον περασμένο Δεκέμβρη οι αντάρτες και ως τώρα η κυβέρνηση την αρνούνταν.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από τη σημαντική συμφωνία που υπογράφτηκε το Σαββατοκύριακο ανάμεσα στις δύο πλευρές, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία για την αφαίρεση όλων των ναρκοπεδίων και άλλων αυτοσχέδιων ή μη ενεργοποιημένων εκρηκτικών μηχανισμών σε όλη τη χώρα. Επίσης ο Κολομβιανός Πρόεδρος ανακοίνωσε και τη δημιουργία μιας συμβουλευτικής επιτροπής για την Ειρήνη, που εμφανίζεται να έχει διαταξικό χαρακτήρα.

Πάντως διευκρινίστηκε ότι η μηνιαία συμφωνία διακοπής των βομβαρδισμών δεν αφορά και τη μικρότερη ανταρτική οργάνωση Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), η οποία δεν έχει καθίσει σε τραπέζι διαλόγου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ