Πέμπτη 12 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Παρέμβαση Κλίντον στην κόντρα Ομπάμα - Ρεπουμπλικανών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ξεσπάθωσε χτες κατά της πρόσφατης «ανοικτής επιστολής» των 47 Αμερικανών Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών προς το Ιράν η Αμερικανίδα πρώην υπουργός Εξωτερικών και πιθανή υποψήφια του χρίσματος των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2016, Χίλαρι Κλίντον.

«Τέτοιες ενέργειες δεν συμβαδίζουν με τις καλύτερες παραδόσεις της αμερικανικής ηγεσίας και υποβαθμίζουν ευαίσθητες, διεθνείς συνομιλίες με την Ιρανική Ισλαμική Δημοκρατία που αποσκοπούν στον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος», είπε χτες η Κλίντον αναφερόμενη στην επιστολή των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών με την οποία «προειδοποιούσαν» την ιρανική ηγεσία ότι οποιαδήποτε συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα υπογράψει ο Πρόεδρος Ομπάμα μπορεί να ακυρωθεί με την υπογραφή του επόμενου Προέδρου των ΗΠΑ. Σε επόμενο σημείο, η πρώην υπουργός κατηγόρησε τους 47 επιστολογράφους ότι «είτε προσπαθούν να γίνουν χρήσιμοι στους Ιρανούς ή να βλάψουν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ μεσούσης μιας υψηλού επιπέδου διπλωματικής προσπάθειας».

Τέλος, ο νυν υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, καταθέτοντας σε επιτροπή της Γερουσίας σημείωσε ότι η επιστολή των 47 γερουσιαστών υποβαθμίζει την αμερικανική εξωτερική πολιτική, ότι είναι εσφαλμένη η άποψη των Ρεπουμπλικάνων πως το Κογκρέσο θα μπορούσε να τροποποιήσει τους όρους συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ ηγετών και πως στη διάρκεια της 29χρονης θητείας του στη Γερουσία δεν άκουσε ποτέ να προτείνεται κάτι παρόμοιο...

Η δήλωση της Κλίντον και η κατάθεση Κέρι γίνονται μετά την προχτεσινή έντονη αντίδραση του Προέδρου Μπ. Ομπάμα και του Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν κατά της επιστολής των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών. Αναδεικνύει την κόντρα ανάμεσα σε διαφορετικά τμήματα της αμερικανικής αστικής τάξης και των μονοπωλίων σε σχέση με το Ιράν και άλλους συμμάχους τους που αντιδρούν απέναντι στην προοπτική διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα όπως το Ισραήλ, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ