Σάββατο 14 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απολογιστικά στοιχεία για το Εθνικό Θέατρο

Εν αναμονή της συνάντησης του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Σωτήρη Χατζάκη, με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Νίκο Ξυδάκη, ο Σ. Χατζάκης έδωσε στη δημοσιότητα τα απολογιστικά στοιχεία της μέχρι τώρα πορείας του Εθνικού, στα περίπου δύο χρόνια δηλαδή, από τα τρία που είναι η θητεία του (λήγει το Μάη του 2016).

Από το Μάη του 2013, που ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της πρώτης κρατικής σκηνής μέχρι σήμερα, ανέβηκαν 36 παραγωγές, τις οποίες παρακολούθησαν 432.848 θεατές, τα έσοδα ανέρχονται στα 5.586.010,66 ευρώ (δε συμπεριλαμβάνεται το ποσό της τακτικής επιχορήγησης - για το 2015 το ποσό αυτό είναι 6 εκατομμύρια ευρώ που ακόμα, όμως, δεν έχουν εκταμιευθεί), τα ταμειακά διαθέσιμα αγγίζουν τα 3.720.248,53 ευρώ και επιπλέον 250.000 που αναμένονται από την επιστροφή του ΦΠΑ, ενώ το Εθνικό θέατρο δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ούτε προς τρίτους, ούτε προς το ελληνικό δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου.

«Σε μια εποχή που η ανεργία των ηθοποιών έχει φτάσει το 97%, στο ελεύθερο θέατρο δεν πληρώνονται τις πρόβες, στις παιδικές παραστάσεις παίρνουν 100 ευρώ το τρίμηνο, εμείς αυξήσαμε το προσωπικό», είπε ο Σ. Χατζάκης, χωρίς να αναφέρει βέβαια το ύψος των μισθών των ηθοποιών που, απ' ό,τι γνωρίζουμε, είναι τόσο χαμηλό που με δυσκολία επιβιώνουν. Συγκεκριμένα, οι ηθοποιοί τον Αύγουστο του 2013 ήταν 74 (ο Αύγουστος, βέβαια, δεν είναι ενδεικτικός μήνας) και το Φεβρουάριο του 2015 είναι 199, χωρίς επίσης να δώσει στοιχεία για το τι συμβάσεις έχουν οι εργαζόμενοι, τρίμηνες, εξάμηνες; Πρόσθεσε ωστόσο ότι για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού χρησιμοποιήθηκε η επιστροφή του ΦΠΑ (1.150.000) για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, νέων σκηνών, νέων παραγωγών.

Εκτός από τα νούμερα, ο Σ. Χατζάκης μίλησε για τις παραστάσεις στο εξωτερικό, τις μετακλήσεις, εργαστήρια, σεμινάρια, studio συγγραφής θεατρικού έργου (σημειώνουμε ότι για το στούντιο συγγραφής έργου οι συμμετέχοντες θα έπρεπε να πληρώσουν 150 ευρώ το άτομο). Ακόμα αναφέρθηκε: Στο «Σχολείον της Ειρήνης Παπά», έναν πολυχώρο οκτώ στρεμμάτων, που πέρασε στο Εθνικό Θέατρο μέχρι το 2027 με ενοίκιο 700 ευρώ το μήνα και θα στεγάζει τη θερινή σκηνή. Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το θέατρο «Ρεξ» παραδόθηκε στο Εθνικό με σκοπό να ενοποιηθεί με το Θέατρο «Κοτοπούλη». Με τη μεταφορά της παιδικής σκηνής του Θεάτρου «Κοτοπούλη» στην κεντρική σκηνή ιδρύθηκε το «Μικρό Ρεξ» με στόχο την οργάνωση της πειραματικής σκηνής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ