Κυριακή 15 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διεργασίες στη βάση των απαιτήσεων του κεφαλαίου

Με αμυχές δείχνει να βγήκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, από τις πρόσφατες εσωκομματικές διαδικασίες (συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Επιτροπής), όπου δεν πέρασε η άποψη αμφισβητιών του για έκτακτο συνέδριο προκειμένου να συζητηθούν όλα τα θέματα (και αυτό της ηγεσίας), ούτε έδειξε να υπάρχει προσώρας «δελφίνος» που να τον κοντράρει στα ίσια.

Εμπειροι αναλυτές και γνώστες της κατάστασης στο εσωκομματικό πεδίο, όπως, π.χ., ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Κύρτσος, εξηγούσαν μεσοβδόμαδα: «Προφανώς η ηγεσία έχει τα προβλήματά της αλλά ταυτόχρονα και αυτοί που θέλουν να αμφισβητήσουν την ηγεσία έχουν μια εικόνα κουρασμένων ή όχι εξαιρετικά ισχυρών παραγόντων (...) Το βασικό ατού του Αντ. Σαμαρά είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος εξαιρετικά δυναμικός, που να μπορεί να σηματοδοτήσει το ξεκίνημα μιας νέας εποχής, προς το παρόν».

Επιχειρεί ανοίγματα για να σταθεροποιηθεί

Ταυτόχρονα, ο Σαμαράς σχεδιάζει ρωγμές στο στρατόπεδο των αμφισβητιών του. Μετά την τοποθέτηση του Κυρ. Μητσοτάκη στη θέση του πρώτου τη τάξει κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος, τοποθέτησε τον Μιλ. Βαρβιτσιώτη γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της ΝΔ. Εχει ενδιαφέρον για τους εσωκομματικούς συσχετισμούς, καθώς ο Βαρβιτσιώτης συμμετείχε στο περιλάλητο δείπνο των «14» αμφισβητιών της ηγεσίας.

Επιχειρώντας και άλλα τέτοια ανοίγματα σε όλες τις ομάδες της παράταξης και τη νεολαία της, ο Σαμαράς αποφάσισε τη συγκρότηση άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ, αποτελούμενου από: Το γγ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γ. Πλακιωτάκη, το γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Α. Παπαμιμίκο, τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Κυρ. Μητσοτάκη, Α. Γεωργιάδη και Γ. Βρούτση, τον αντιπρόεδρο της Βουλής Νικ. Κακλαμάνη, τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη, τον πρόεδρο του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη, το γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγράμματος Μιλ. Βαρβιτσιώτη, τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Κ. Καραγκούνη, ένα σύμβουλο του προέδρου και 4 μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα εκλεγούν από το σώμα αυτό με μυστική ψηφοφορία.

Βέβαια, πληροφορίες επιμένουν πως στο παρασκήνιο συνεχίζονται επαφές και κινήσεις στελεχών της ΝΔ για παραπέρα αμφισβήτηση του Σαμαρά. Κεντρικός άξονάς τους ότι μ' αυτόν στην ηγεσία το κόμμα μπάταρε στα δεξιά - ακροδεξιά. Οτι χρειάζονται επειγόντως επανασύνδεση με τους λεγόμενους κεντρώους ψηφοφόρους, αν θέλει η ΝΔ να ξαναδιεκδικήσει με αξιώσεις την αστική διαχείριση. Οτι ο νυν πρόεδρος της ΝΔ δεν μπορεί να εξασφαλίσει αυτή την επανασύνδεση.

Σε αυτή τη βάση, με ενδιαφέρον αναμένονται και τα επόμενα βήματα του Δ. Αβραμόπουλου που παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου της ΝΔ, επικαλούμενος φόρτο εργασίας στις Βρυξέλλες ως επίτροπος της χώρας στην Κομισιόν. Ωστόσο, από αρκετούς εκτιμάται ότι δε θέλει να είναι στο ίδιο κάδρο με την ηγετική ομάδα Σαμαρά και ετοιμάζει τα δικά του σχέδια επανάκαμψης στη χώρα και στο εγχώριο αστικό πολιτικό σκηνικό.

Μπορεί να υπηρετήσει τα νέα ζητούμενα των αστών;

Επιπλέον, από τη δευτερολογία Σαμαρά την προηγούμενη Κυριακή στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, γεννώνται μια σειρά ερωτήματα. Ο Σαμαράς υποστήριξε, μεταξύ άλλων: «Προχωρούσαμε (σ.σ. ως κυβέρνηση με το πρόγραμμα των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) στη σταθερή άνοδο με τις ευλογίες των πάντων, ξένων επιχειρήσεων, ελληνικών επιχειρήσεων, των εταίρων μας, του ΝΑΤΟ, των Αμερικανών, των Ρώσων, των Κινέζων, όλοι ήταν μες στο παιχνίδι και κοπήκαμε με το χειρότερο τρόπο» από το ΣΥΡΙΖΑ και τις πρόωρες εκλογές.

Αν, όμως, είχε τέτοια στήριξη η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ από όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα πώς δεν μπόρεσε να αντέξει; Κι αν όντως είχε κάποιες διαβεβαιώσεις ο Σαμαράς, μήπως αυτή η στήριξη εξαντλήθηκε επειδή κρίθηκε πως δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στο καθήκον της ορισμένης χαλάρωσης στους περιορισμούς του ισχύοντος μοντέλου δημοσιονομικής προσαρμογής προκειμένου να απελευθερωθούν κονδύλια προς αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας; Και μάλιστα σε συνθήκες όξυνσης των αντιθέσεων; Και αν δεν τα καταφέρει στη διαχείριση η τωρινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μπορεί ο Σαμαράς να υπηρετήσει αυτό το νέο μείγμα διαχείρισης;

Διόλου τυχαία μια εκ των ναυαρχίδων του αστικού Τύπου, τα «ΝΕΑ», έθετε το ζήτημα αυτό την Τετάρτη: «Αν η κυβέρνηση καταφέρει να επεξεργαστεί (σ.σ.: με τις δικές της προτάσεις και μείγμα) έναν αποδεκτό συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους και να σταθεροποιήσει την παραμονή της στην εξουσία, η ΝΔ θα χρειαστεί εκ των πραγμάτων νέα στρατηγική και ίσως άλλον αρχηγό (...) Διότι ό,τι κι αν κάνει ή δεν κάνει η κυβέρνηση, η ΝΔ οφείλει από την πλευρά της να δείξει ότι κατάλαβε τι συνέβη στις 25 Ιανουαρίου. Οι ψηφοφόροι κολακεύονται να πιστεύουν ότι τα κόμματα παίρνουν υπόψη την ψήφο τους και τα μηνύματά τους. Μπορεί αυτή την ανάγκη (σ.σ.: για ένα πιο χαλαρό μείγμα) να την υπηρετήσει ο Σαμαράς;», αναρωτιούνται τα «ΝΕΑ». Οπως και άλλα αστικά επιτελεία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ