Τρίτη 17 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Σε συνεννοήσεις με την βοηθό ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Με την Βικτόρια Νούλαντ, βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα, συναντάται σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς.

Η συνάντηση, το περιεχόμενό της, οι συνεννοήσεις με τον αμερικανικό παράγοντα στόχο έχουν τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου (μια περιοχή με ανοιχτά μέτωπα ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων), που προσπαθεί να επιτύχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ως στοιχείο προώθησης της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Προσπάθεια που έκανε και η προηγούμενη συγκυβέρνηση, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ως στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης.

Βασικό «εργαλείο» της σε αυτήν την κατεύθυνση, η συμβολή της χώρας στους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που αξιοποιούν τη δράση των τζιχαντιστών, με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για το λαό, μπροστά και στο ενδεχόμενο νέων στρατιωτικών επιχειρήσεων ΕΕ και ΝΑΤΟ στη Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή.

Αλλο τέτοιο «εργαλείο» που επιχειρεί να αξιοποιήσει η κυβέρνηση είναι η ανάδειξη της Ελλάδας σε ρόλο «διαμεσολαβητή» μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων, στη βάση της επίδειξης μιας «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» και του «σταθεροποιητικού ρόλου» της Ελλάδας. Μια προσπάθεια της κυβέρνησης να παίξει ρόλο «γεφυροποιού» ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, από τη μια πλευρά, και της Ρωσίας, από την άλλη, καθώς και σε άλλες διενέξεις (π.χ., Ισραήλ - Παλαιστίνιοι), επιδιώκοντας και με αυτόν τον τρόπο γεωστρατηγική αναβάθμιση για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης.

Να θυμίσουμε εδώ και την πρόσφατη δήλωση της Β. Νούλαντ, για τις περιλάλητες σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας: «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και θέλουμε την Ελλάδα να έχει μια κανονική σχέση με τη Ρωσία (...) Μια σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Ρωσία ήταν πολύ χρήσιμη στο παρελθόν σε ό,τι αφορά τη μετάδοση σαφών μηνυμάτων. Και θα ήθελα να συνεχιστεί»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ