Τετάρτη 18 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Παγανιές» της ΕΛ.ΑΣ. στις γειτονιές

Στη γνωστή μέθοδο της αστυνομικής «παγανιάς» στις γειτονιές καταφεύγει η κυβέρνηση, ποντάροντας και αυτή στα ζητήματα της ασφάλειας. Στην κατεύθυνση αυτή, επαναλαμβάνοντας εξαγγελίες προκατόχων του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Πανούσης ανακοίνωσε πως αποφασίστηκαν «εντατικές αστυνομικές δραστηριότητες». Επί της ουσίας, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ένας κρατικός κατασταλτικός μηχανισμός θα συμβάλει στη βελτίωση της ασφάλειας του πολίτη που ζει σε υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας. Ο ίδιος ο υπουργός, μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι η Αστυνομία όχι μόνο δεν είναι κρατικός κατασταλτικός μηχανισμός, αλλά είναι και προστάτης των φτωχών!

Σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ως μέτρο της αντεγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης, «αποφασίστηκαν εντατικές αστυνομικές δραστηριότητες με τη διάθεση πεζών - εποχούμενων περιπολιών, την ανάπτυξη δράσεων στοχευμένου χαρακτήρα (ομάδες παραεμπορίου, ναρκωτικών, επαιτείας εκδιδομένων γυναικών κ.λπ.), καθώς και η παράλληλη δραστηριοποίηση ειδικών επιχειρησιακών μονάδων της Ελληνικής Αστυνομίας (ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ κ.λπ.) για την υποστήριξή τους». Τα μέτρα αποφασίστηκαν μετά από ευρεία σύσκεψη και όπως ισχυρίστηκε ο Γ. Πανούσης πρόκειται για «ειδικά άμεσα μέτρα κοινωνικής και ήπιας αστυνόμευσης στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη εικόνων (και προβλημάτων) του παρελθόντος με τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών παραβατικότητας, ανομίας και εγκληματικότητας». Βέβαια, στο όνομα αντιμετώπισης της ανομίας και της παραβατικότητας είδαμε τα προηγούμενα χρόνια μέτρα ενίσχυσης της καταστολής. Σημαντική ευθύνη, σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχεδιασμό θα έχουν οι διοικητές των τμημάτων, ενώ στη διαμόρφωση του σχεδιασμού ρόλο αναμένεται να παίξουν οι δήμοι και η Περιφέρεια Αττικής.

Ο Γ. Πανούσης ανακοίνωσε, επίσης, πως συντάχθηκε τροπολογία, με βάση την οποία οι δημοτικοί αστυνομικοί επιστρέφουν στους ΟΤΑ κι ότι αυτό γίνεται με συμφωνία της ΚΕΔΕ και του δήμαρχου Αθήνας, Γ. Καμίνη. Μάλιστα, ο υπουργός προτείνει να μην ονομάζονται δημοτικοί αστυνομικοί, αλλά να χαρακτηρίζονται ως υπηρεσία «κοινοτικής διαμεσολάβησης». Παράλληλα, στάλθηκε στον πρύτανη του Πάντειου πρόταση σχετικά με την ίδρυση τμήματος εγκληματολογίας και αντεγκληματικής πολιτικής για να επιμορφώνονται σε μεταπτυχιακό επίπεδο και αστυνομικοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ