Τρίτη 24 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Γενικευμένο φαινόμενο οι επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς

Αποκαλυπτικοί οι έλεγχοι των 5μελών μεικτών Επιτροπών

Την ίδια στιγμή που ανασυρόταν το απανθρακωμένο πτώμα του ηλεκτρολόγου από το φλεγόμενο ταχύπλοο «HIGHSPEED V», στην άλλη άκρη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και συγκεκριμένα στο ναυπηγείο «ΕΛΘΩΜ», τα μέλη της 5μελούς μεικτής Επιτροπής Ελέγχου για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, εντόπισαν στο επισκευαζόμενο πλοίο «ΓΕΩΡΓΙΟΣ Λ» 10 εργάτες που δούλευαν σε καθεστώς μαύρης ανασφάλιστης εργασίας! Επιπρόσθετα, έκαναν χρήση φλόγας χωρίς να έχει γίνει «γκαζ φρι», δηλαδή καθαρισμός από λιμνάζοντα αέρια με άμεσο τον κίνδυνο έκρηξης.

Το γεγονός αυτό κατήγγειλε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής Σ. Πουλικόγιαννης, επισημαίνοντας ότι «αυτά είναι που συμβαίνουν σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης, έντονου ανταγωνισμού για το ποιος θα πάρει τη δουλειά, πώς θα γίνει η δουλειά πιο φτηνά, πιο γρήγορα. Αυτό δείχνει σε τι έχουν μετατρέψει τους χώρους δουλειάς εφοπλιστές, εργολάβοι και οι κυβερνήσεις το 2015».

Ο συνδικαλιστής σημείωσε για την τραγωδία στο «HIGHSPEED V»: «Ξέρουμε τι είναι να ξεριζώνεται ένα κομμάτι από μας και να είμαστε αύριο το πρωί με ένα λιγότερο. Αμεσα να διερευνηθούν όλες οι αιτίες. Δεν μπορούμε να κάνουμε εικασίες όμως για να γίνει ένα τόσο σοβαρό εργατικό δυστύχημα και να επεκτάθηκε τόσο γρήγορα η φωτιά, κάποιες ελλείψεις κάποιο πρόβλημα υπήρξε».

Να σημειωθεί ότι το Συνδικάτο Μετάλλου και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, από τις 12 Μάρτη έχουν στείλει υπόμνημα στα αρμόδια υπουργεία, απαιτώντας ανάμεσα σε άλλα:

  • Αμεση επαναλειτουργία σε καθημερινή βάση των δύο μεικτών Επιτροπών. Στελέχωση του ΣΕΠΕ ΠΕΙΡΑΙΑ, με Τεχνικούς Επιθεωρητές (Ναυπηγούς - Μηχανολόγους), ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία τους και Σαββατοκύριακα αλλά και τις απογευματινές και βραδινές ώρες.
  • Να στελεχωθούν οι μεικτές Επιτροπές με χημικούς Ναυτιλίας, ή να δημιουργηθεί στα πλαίσια του ΥΕΝ υπηρεσία Χημικών Ναυτιλίας με αρμοδιότητα επανελέγχου GAS FREE (σήμερα δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός επανελέγχου).
  • Να λαμβάνονται κυρώσεις για τις Επιχειρήσεις που συστηματικά παραβιάζουν τα μέτρα ασφαλείας.
  • Σε όλα τα Πλοία που εκδίδονται άδειες με χρήση φλόγας, υποχρεωτικά να υπάρχουν φύλακες πυρκαγιάς, αναλογικά με τον αριθμό των εργαζομένων, με αποκλειστική αρμοδιότητα την πυρασφάλεια.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ