Σάββατο 28 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
NEA ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ψηφίζει μνημόνιο - περιμένει τα μέτρα

Συνεδρίασε χτες, για πρώτη φορά, και υπό την προεδρία του Αντ. Σαμαρά, το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ. Κατά πληροφορίες, συζητήθηκε η στρατηγική του κόμματος την επόμενη περίοδο. Αποφασίστηκε να ψηφιστεί η επέκταση της δανειακής σύμβασης στη Βουλή, εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να τη θέσει σε ψηφοφορία. Παραπέρα, φαίνεται ότι η ΝΔ τηρεί στάση αναμονής έναντι της λίστας των «μεταρρυθμίσεων» (βλ. νέα αντιλαϊκά μέτρα) που θα προτείνει η κυβέρνηση στους πιστωτές. Από τη Συγγρού διαχέεται ότι από το περιεχόμενο της λίστας θα εξαρτηθεί η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση στη Βουλή και την ψηφοφορία.

Σημειωτέον, στο τελευταίο ζήτημα ασκείται πίεση από μια σειρά επιτελεία του συστήματος, ώστε η ΝΔ να υπερψηφίσει τα μέτρα που θα παρουσιάσουν οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προκειμένου να περάσουν με την ευρύτερη δυνατή «συναίνεση» των αστικών πολιτικών δυνάμεων. Ωστόσο, στους ίδιους κύκλους εκφράζονται και ενστάσεις σχετικά με το τι επίδραση θα έχει αυτό στην εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και την ικανότητά του να ενσωματώνει ευρύτερα στρώματα στη στρατηγική του ευρωμονόδρομου, μέτρα του να υπερψηφίζονται και από «μνημονιακές» δυνάμεις, με δεδομένη τη θετική ψήφο και του ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση, μιλώντας χτες στο Πολιτικό Συμβούλιο ο Σαμαράς τόνισε ότι η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε νέο μνημόνιο. Οτι προτεραιότητα για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι η «πραγματική οικονομία» και η «καθημερινότητα του πολίτη». Αλλωστε, στην ανάλυση που έγινε καταλήχτηκε ότι η κατάσταση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας τους τελευταίους δύο μήνες είναι ιδιαίτερα αρνητική. Σε αυτήν τη βάση, αρκετά στελέχη της ΝΔ εστίασαν στην «έλλειψη ρευστότητας», στη «χρηματοδοτική ασφυξία» κ.ά.

Συναντήσεις με φορείς των επιχειρηματιών

Ακολούθως, ο Αντ. Σαμαράς συναντήθηκε με εκπροσώπους εργοδοτικών φορέων. Παρόντες στα γραφεία της ΝΔ ήταν ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Α. Ανδρεάδης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Κ. Μίχαλος και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας, που επίσης εξέφρασαν ανησυχίες για την έλλειψη ρευστότητας, ζητώντας ταυτόχρονα νέα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου, επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Τέλος, αποφασίστηκε μεθαύριο Δευτέρα ο Αντ. Σαμαράς να επισκεφθεί τα μεταλλεία στις Σκουριές, σε μια «συμβολική κίνηση» (στο πλαίσιο της δικομματικής κοκορομαχίας με τον ΣΥΡΙΖΑ), και να μιλήσει με τους εργαζομένους που διαμαρτύρονται. Ο Σαμαράς προ ημερών είχε δεχθεί στα γραφεία της ΝΔ εκπροσώπους των εργαζομένων, και - όπως λέγεται - η επικείμενη επίσκεψή του θα του δώσει την ευκαιρία να ενισχύσει τη θέση του υπέρ των «ιδιωτικών επενδύσεων» στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ