Σάββατο 28 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζητά και «μπράβο» για τα αντιλαϊκά της πεπραγμένα η κυβέρνηση...

Η συμφωνία επέκτασης της δανειακής σύμβασης και των αντιλαϊκών δεσμεύσεων που τη συνοδεύουν, η διατήρηση όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων που επιβλήθηκαν στο λαό για λογαριασμό του κεφαλαίου μέσω των μνημονίων τα τελευταία χρόνια, είναι ο πραγματικός απολογισμός των δύο μηνών ζωής της κυβέρνησης, όπως σαφέστατα προκύπτει και απ' το σχετικό non paper που διένειμε χτες, σε μια κίνηση που σχετίζεται άμεσα με τις «πιέσεις» και την... «εποικοδομητική κριτική» αστικών επιτελείων ότι η κυβέρνηση έχει χάσει πολύτιμο (για το κεφάλαιο) χρόνο.

Οι κομπασμοί για το νόμο για την «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» δεν μπορούν να κρύψουν ότι αυτός προβλέπει κυριολεκτικά πενταροδεκάρες, κατά πολύ πίσω ακόμα κι από τα ψίχουλα του περιβόητου προγράμματος της Θεσσαλονίκης, αποκλείει τη μεγάλη πλειοψηφία των φτωχών εργατικών - λαϊκών στρωμάτων και δεν εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση ούτε στα λαϊκά νοικοκυριά που τελικά θα ενταχθούν σε αυτό.

Η ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, που περιλαμβάνει στον απολογισμό της η κυβέρνηση, νομιμοποιεί τα «μνημονιακά» χαράτσια που φορτώθηκαν στο λαό, απαιτεί την είσπραξή τους στο ακέραιο (αφού «κουρεύονται» μόνο προσαυξήσεις και πρόστιμα, και αυτό μάλιστα αντιστρόφως ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων), διατηρώντας τη φοροεπιδρομή στο ισχνό λαϊκό εισόδημα. Αλλωστε, ομολογείται ότι στόχος δεν ήταν η ανακούφιση των ανθρώπων του μόχθου, όταν επισημαίνεται πως «ο νόμος αυτός εκτιμάται ότι θα αυξήσει σημαντικά τα φορολογικά έσοδα κατά το τρέχον οικονομικό έτος».

Η κυβέρνηση επαίρεται ότι διατηρεί «κύριες και επικουρικές συντάξεις στα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί την 31/12/2014», διατηρεί δηλαδή το σφαγιασμό που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει πως «κεντρικό ζήτημα της κυβερνητικής πολιτικής το δίμηνο αυτό υπήρξε η διαπραγμάτευση με τους εταίρους». Προσπερνώντας ότι τα παζάρια αυτά γίνονται για λογαριασμό του κεφαλαίου, «λεονταρίζει» ότι «έκανε απολύτως σαφές σε όλα τα επίπεδα της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014». Νεότερο non paper, βέβαια, έσπευσε να μαζέψει και τους «λεονταρισμούς», αναφέροντας ότι το συγκεκριμένο σημείο «αφορά το ιστορικό της διαπραγμάτευσης και δεν προσθέτει τίποτα καινούργιο»...

Τέλος, η κυβέρνηση, κλείνοντας το μάτι στο κεφάλαιο, περιλαμβάνει στον απολογισμό της το αίτημα για άρση όλων των περιορισμών οι οποίοι έχουν επιβληθεί από τις 4/2/2015 σε βάρος της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών αλλά και της χρηματοδότησης του Δημοσίου από τις ελληνικές τράπεζες, καθώς και την πρωτοβουλία της για προσέλκυση επενδυτών από «τρίτες χώρες», όπως, κυρίως, η Κίνα...

Συνάντηση με Κουβέλη

Στο μεταξύ, με τον πρωθυπουργό συναντήθηκε χτες ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, εκφράζοντας αμέσως μετά τη στήριξή του στη «μεταρρυθμιστική προσπάθεια» της κυβέρνησης.

«Οι διαπραγματεύσεις προχωρούν, οι προτάσεις θα υπάρξουν (...) οι οποίες, βεβαίως, δεν πρέπει να έχουν υφεσιακό χαρακτήρα. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να κινηθούν με εξαιρετική ταχύτητα, με το δεδομένο ότι την όλη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης (...) την παρακολουθεί η ασφυξία της ρευστότητας, η οποία υπάρχει. Στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια και πιστεύω ότι θα υπάρξουν καλά και θετικά αποτελέσματα στο προσεχές Γιούρογκρουπ, πάντοτε με σταθερή την αναφορά ότι θα πρέπει οι εταίροι μας να αντιληφθούν τη μεγάλη σημασία που έχει για την πορεία αυτού του τόπου (...) να εξασφαλιστεί η αναγκαία ρευστότητα», δήλωσε ο Φ. Κουβέλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ