Τετάρτη 1 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΡΡΕΣ
Πνίγεται ο κάμπος, σε απόγνωση ο λαός

MotionTeam

Ανοχύρωτοι μπροστά στα ορμητικά νερά του ποταμού Στρυμόνα παραμένουν οι κάτοικοι των Δήμων Βισαλτίας, Εμμανουήλ Παππά, Νέας Ζίχνης και Αμφίπολης, στην Αντιπεριφέρεια Σερρών. Για μια ακόμη φορά, οι αγρότες και οι κάτοικοι του Αχινού, του Πεθελινού, του Θολού, του Μύρκινου, της Μαυροθάλασσας, βλέπουν τη γη τους να πλημμυρίζει και να χάνεται η σοδειά τους, η φετινή καλλιεργητική περίοδος και το εισόδημά τους, αλλά και τα σπίτια τους, τις κτηνοτροφικές τους εγκαταστάσεις να κινδυνεύουν.

Από τη μια η κακοκαιρία στη Βουλγαρία (στη γειτονική χώρα βρίσκονται τα 274 χιλιόμετρα του ποταμού Στρυμόνα) συνέβαλε στην αύξηση των υδάτων του ποταμού και των ποσοτήτων που εισρέουν στη χώρα μας. Από την άλλη, οι όγκοι υδάτων που κατέβασαν οι τρεις παραπόταμοι του Στρυμόνα, ο Μπέλιτσα, ο Αγγίτης και ο Αγιος Ιωάννης, λόγω των βροχοπτώσεων του τελευταίου μήνα, είχαν ως αποτέλεσμα η λίμνη Κερκίνη (τεχνητή λίμνη που σχηματίστηκε το 1932 με τη δημιουργία φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα) να μην μπορεί να συγκρατήσει τα νερά που εισέρχονταν από τη Βουλγαρία, να υπερχειλίσει ο ποταμός, να σπάσουν τα αναχώματά του και να πλημμυρίσει ο κάμπος στις παραποτάμιες περιοχές. Στο ελληνικό έδαφος, ο Στρυμόνας ρέει αποκλειστικά στο νομό Σερρών (118 χιλιόμετρα) και εκβάλλει στο Στρυμονικό Κόλπο.

Τα σκέπασε το νερό

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Πολλές χιλιάδες στρέμματα σκεπάστηκαν και χτες από το νερό. Μια κτηνοτροφική μονάδα έξω από τον Αχινό (κοντά στα Ιβηρα) με 300 ζώα εγκλωβίστηκε μέσα σε έναν υδάτινο κλοιό και ξεκίνησε επιχείρηση απεγκλωβισμού των ζώων. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση είτε θα πνιγούν είτε θα πεθάνουν από ασιτία.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η κατασκευή πρόχειρων αναχωμάτων, ενώ χτες πραγματοποιήθηκε και διάνοιξη καναλιού, σε σημείο που βρίσκεται κοντά στον οικισμό του Αχινού.

Κάτοικοι και φορείς καταγγέλλουν την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων, και την ελλειπή συντήρηση και ενίσχυση των αναχωμάτων, αλλά και το γεγονός ότι για πολλές δεκαετίες δεν καθαρίστηκαν από τα φερτά υλικά ούτε η λίμνη Κερκίνη ούτε ο ποταμός Στρυμόνας.

Ζητούν έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης του νομού. Προσδιορίζοντας τα έργα άμεσης προτεραιότητας που πρέπει να γίνουν σημειώνουν ότι πρέπει να κλείσουν τα αναχώματα που έσπασαν, να δημιουργηθούν άλλα, και στη συνέχεια να δοθούν τα αναγκαία κονδύλια για να προχωρήσουν ο καθαρισμός της Κερκίνης και να ενισχυθούν τα αναχώματά της (προτεραιότητα να ολοκληρωθούν οι εργασίες ενίσχυσης του ανατολικού αναχώματος) και επίσης να γίνει καθαρισμός και εκβάθυνση του Στρυμόνα και ενίσχυση των αναχωμάτων του.

Επίσης, απαιτούν από τον ΕΛΓΑ άμεση αποζημίωση των αγροτών που έσπειραν τα χωράφια τους και καταστράφηκαν οι καλλιέργειές τους από τις πλημμύρες, την άμεση πληρωμή των αγροτών για τις ζημιές που υπέστησαν από τις περσινές χαλαζοπτώσεις και ακόμη οι αποζημιώσεις τους εκκρεμούν. Επίσης, ζητούν να αποζημιωθούν και οι αγρότες που δε θα καταφέρουν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους λόγω των πλημμυρών και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα πενταετίας ενόψει και της νέας ΚΑΠ.

Αόριστες οι απαντήσεις των υπουργών

Χτες εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των πληττόμενων Δήμων της Αντιπεριφέρειας Σερρών συναντήθηκαν με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Αποστόλου και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χ. Σπίρτζη.

Ο Β. Αποστόλου ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα η καταμέτρηση των ζημιών όσων αγροτών καλλιέργησαν εκτάσεις και υπέστησαν καταστροφές από τις πλημμύρες και θα ακολουθήσει η διαδικασία της αποζημίωσής τους. Ανέφερε ότι έως τα τέλη Μάη, θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις σε όσους αγρότες επλήγησαν από τις περσινές χαλαζοπτώσεις. Επίσης είπε ότι θα προσπαθήσει να διασφαλίσει τα δικαιώματα πενταετίας, αλλά και κονδύλια από την ΕΕ, για την αποζημίωση των αγροτών, οι οποίοι δε θα έχουν καταφέρει να καλλιεργήσουν.

Στη συνάντηση με τον Χ. Σπίρτζη, ζητήθηκε η συνδρομή στη χρηματοδότηση συγκεκριμένων αντιπλημμυρικών για τον ποταμό Στρυμόνα και τη λίμνη Κερκίνη, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ. Ο υπουργός δήλωσε ότι θα στηριχθούν οι προσπάθειες για την ολοκλήρωση των εργασιών του ανατολικού αναχώματος της Λίμνης Κερκίνης.

«Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Την ολοκληρωμένη καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση για το σύνολο των καταστροφών, αλλά και τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, όλων των απαιτούμενων κονδυλίων για την άμεση προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών, φραγμάτων, αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων, ώστε οι κάτοικοι να μην αντιμετωπίσουν ξανά τον κίνδυνο πλημμυρών και καταστροφών ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η ΤΕ Σερρών του ΚΚΕ

Επείγοντα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών απαιτεί η ΤΕ Σερρών του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή της, σημειώνει: «Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να αποδίδεται σε "θεομηνίες" ή στα "έντονα καιρικά φαινόμενα". Οι καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες και τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας των απαραίτητων εγγειοβελτιωτικών έργων και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

Η ανάπτυξη που υπηρετεί την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου δεν "αντέχει" την προστασία των ανθρώπων και των κατοικιών, του οδικού δικτύου, των καλλιεργειών.

Τη στιγμή που τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ εξαθλιώνουν τον ελληνικό λαό, πακτωλός χρημάτων πηγαίνει στις τράπεζες, στην επιδότηση των μεγαλοεπιχειρηματιών με διάφορα προγράμματα.

Σε αυτήν την πολιτική εντάσσεται και η παράδοση των έργων υποδομής, δημόσιας περιουσίας σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους. Γι' αυτό τα απαραίτητα έργα υποδομής είτε δε γίνονται (αν δεν αποφέρουν τα αναμενόμενα κέρδη στους μεγαλοεπιχειρηματίες), είτε τα διπλοπληρώνει ο λαός και τα εκμεταλλεύονται οι μονοπωλιακοί όμιλοι.

Απαιτούμε από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να πάρει επείγοντα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών.

Να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν στο σύνολό τους (100%) οι καταστροφές που υπάρχουν στην παραγωγή και σε αγροτικό κεφάλαιο για τις κατοικίες και τις μικρές επιχειρήσεις.

Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.

Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες.

Αμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση και υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη του κράτους.

Ολοκληρωμένη, συνδυασμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων χωρίς καμιά εμπλοκή ιδιωτικών φορέων.

Προστασία των δασών και μετατροπή τους σε αποκλειστικά δημόσια περιουσία, με αναδάσωση των καμένων εκτάσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ