Τετάρτη 1 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΓΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Νερό φτηνότερο για τους πλούσιους, ακριβό για τους φτωχούς

Φτηνότερο νερό για τους πλούσιους και ακριβό για τους φτωχούς είναι η πολιτική που εφαρμόζει η δημοτική αρχή Αγιάς Λάρισας. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η πλειοψηφία ενέκρινε τη «νέα» τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑ Αγιάς, που προβλέπει:

-- Μείωση τιμής του νερού για τις μεγάλες επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, ψυκτικές επιχειρήσεις φρούτων κ.λπ.). Ετσι, οι μεγάλες καταναλώσεις (στο δίμηνο πλέον) άνω των 150 κ.μ. νερού χωρίς άνω όριο, που αφορούν σε ξενοδοχεία - ψυγεία φρούτων - διαλογητήρια και ό,τι άλλο προκύψει, μειώνονται από τα 3 ευρώ στο 1,30 ανά κ.μ. Δηλαδή, μείωση κατά 76,47%.

-- Διατηρείται η πανάκριβη τιμή του 0,65 ευρώ συν ΦΠΑ ανά κ.μ., για καταναλώσεις έως 75 κ.μ. ανά δίμηνο. Για τη λαϊκή οικογένεια, δηλαδή. Ταυτόχρονα, συνεχίζουν να επιβάλουν ανά δίμηνο τα αντιλαϊκά πάγια ελάχιστης κατανάλωσης, αλλά και ό,τι έχει σχέση με την ύπαρξη υδρομετρητών.

-- Επιβάλλεται χρέωση 40% επιπλέον στο λογαριασμό ύδρευσης, σαν τέλος αποχέτευσης, ακόμα και σε αυτούς που δεν συνδέθηκαν στο δίκτυο. Ταυτόχρονα, διατηρείται το αντιλαϊκό χαράτσι των 6 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας για σύνδεση στο δίκτυο αποχέτευσης. Στην ουσία, απαγορεύουν στη λαϊκή οικογένεια, που έχει οικονομικά προβλήματα, να συνδεθεί αλλά της επιβάλλουν το λογαριασμό μιας υπηρεσίας που δεν έχει.

-- Συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής του «κοινωνικού» τιμολογίου της ΔΕΥΑ που θεωρεί όποιον έχει μηναίο εισόδημα άνω των 250 ευρώ ως προνομιούχο και δεν του παρέχει ελαφρύνσεις.

Οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Αγιάς εξέφρασαν την αντίθεση της παράταξης, επισημαίνοντας ότι «αυτή πολιτική θεωρεί το νερό εμπόρευμα και μέσο επιπρόσθετης κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, στο πλαίσιο του κράτους οργάνου της αστικής τάξης» και ζήτησαν να ψηφιστεί πλαίσιο φιλολαϊκών μέτρων, (η πρότασή τους μειοψήφισε), που περιλαμβάνει:

  • Μείωση των τελών ύδρευσης, αλλά και όλων των δημοτικών τελών κατά 40% στις λαϊκές οικογένειες με κατάργηση κάθε πάγιου.
  • Κατάργηση κάθε δημοτικού τέλους σε άνεργους, άτομα με ειδικές ανάγκες, σε όσους έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης.
  • Μεγάλη αύξηση όλων των δημοτικών τελών στους επιχειρηματικούς ομίλους (ξενοδοχεία, τράπεζες, ψυγεία - διαλογητήρια φρούτων, σούπερ μάρκετ).
  • Καμία διακοπή νερού σε λαϊκές οικογένειες που βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν.
  • Αγωνιστική διεκδίκηση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε συνεργασία με τους λαϊκούς φορείς της περιοχής, για χρηματοδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να γίνουν έργα υποδομής για καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
  • Δημιουργία Ενιαίου Κρατικού Φορέα Διαχείρισης Υδάτων για να επιτευχθεί ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός προς όφελος των λαϊκών αναγκών, στο πλαίσιο μιας άλλης οργάνωσης της κοινωνίας με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής.

Χωρίς αρχές και ουσιαστική άποψη παρουσιάστηκε η δήθεν αντιπολιτευόμενη παράταξης του «Δώτιου Πεδίου». Ενα μέρος των συμβούλων της καταψήφισαν την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑ, χωρίς να αναφέρουν τίποτα από τα παραπάνω, κάποιοι συμφώνησαν και την ψήφισαν, ενώ κάποιοι προχώρησαν σε στάση λευκού ή σε δήλωση ότι συμφωνούν με αυτήν την πολιτική παρότι την καταψηφίζουν...

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει: «Θα πρέπει τώρα οι σύλλογοι και σωματεία του εργαζόμενου λαού να οργανώσουμε την πάλη μας για να ανατρέψουν αυτήν την πολιτική, να δημιουργήσουμε συσχετισμό δύναμης για την κατάκτηση αυτών που προτείνουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ