Παρασκευή 3 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Με τις ευλογίες του ΣΥΡΙΖΑ το «φαραωνικό έργο προς όφελος των εργολάβων»

Με τις ευλογίες της Περιφερειακής Αρχής συνεχίζονται τα έργα στο ΧΥΤΑ Γραμματικού, ένα έργο που προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά, στα λόγια φυσικά, έχει χαρακτηρίσει ως «έργο προς όφελος εργολαβικών συμφερόντων». Μόλις την περασμένη Δευτέρα, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή και ολοκλήρωση των δρόμων του ΧΥΤΑ, οι οποίοι οδικοί άξονες δεν εξυπηρετούν καν τις ανάγκες των δημοτών.

Χτες, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής έφερε το θέμα, εκτός ημερήσιας διάταξης, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τονίζοντας πως «χορηγήθηκε 10η παράταση προθεσμίας εκτέλεσης των εργασιών του παραπάνω έργου μέχρι και την 31-03-2016». Σημειώθηκε, μάλιστα, πως «η "Λαϊκή Συσπείρωση" έχει εκφράσει την αντίθεσή της για το έργο αλλά και η πλειοψηφία της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας προεκλογικά κατήγγειλε σε όλους τους τόνους την κατασκευή του έργου, χαρακτηρίζοντάς το φαραωνικό και ζητούσε να σταματήσει κάθε εργασία που έχει σχέση με την κατασκευή του ΧΥΤΑ Γραμματικού, ενός έργου άκρως επικίνδυνου για την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον.

Μετεκλογικά, όμως, έβαλε στον Προϋπολογισμό του 2015 δύο εκατομμύρια ευρώ για το ΧΥΤΑ Γραμματικού, ξεχνώντας ότι το έργο "εξυπηρετεί εργολαβικά συμφέροντα". Αποφεύγει επίσης να καταθέσει τις θέσεις της Περιφερειακής Αρχής και του ΕΔΣΝΑ για το περιεχόμενο της αναθεώρησης / τροποποίησης του ΠΕΣΔΑ, παρά το ότι επανειλημμένα έχει ζητηθεί από τη "Λαϊκή Συσπείρωση"».

Οι σύμβουλοι του ΚΚΕ ζήτησαν να συζητηθεί το θέμα και να αποφασιστεί η ακύρωση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής και το σταμάτημα κάθε εργασίας που έχει σχέση με το έργο. Σε αυτό συμφώνησαν και οι υπόλοιπες παρατάξεις πλην της πλειοψηφίας, της παράταξης του Γ. Σγουρού (με μία «απώλεια») και του Θ. Τζήμερου.

Στο κατεπείγον του θέματος απάντησε η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Τι είπε; «Κάποιοι από τους συμβούλους που έφεραν το θέμα δεν έχουν ιδέα πού πέφτει το Γραμματικό», «η διοίκηση δεν ανακάλυψε μετεκλογικά το Γραμματικό», ότι είναι φτηνοί εντυπωσιασμοί από συμβούλους που «η μόνη τους σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι να πηγαίνουν στο κάδο της γειτονιάς τους και να αφήνουν τα σκουπίδια» και πως «δε θα έρχομαι συνέχεια να καταθέτω τα διαπιστευτήριά μου για το αν είμαι εναντίον του έργου». Ο βασικός, όμως, λόγος για την ολοκλήρωση του έργου, όπως εκφράστηκε από την περιφερειάρχη, είναι «η προσπάθεια να μη δοθούν εκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκής χρηματοδότησης πίσω» και να αποφευχθούν πιθανά πρόστιμα.

Είναι προφανές ότι η διοίκηση ήθελε να δημιουργήσει μια κατάσταση ώστε να μη συζητηθεί το θέμα. Μετά την «ομιλία» της, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου αρνήθηκε να δώσει το λόγο στους κατοίκους του Γραμματικού, μία κίνηση που προκάλεσε την αντίδραση κατοίκων της περιοχής που βρίσκονταν εκεί. Μετά από ολιγόλεπτη διακοπή, το προεδρείο επέμενε σε αυτό παρά τον αναβρασμό στην αίθουσα, απαξιώνοντας τους κατοίκους. Μία, δε, από αυτούς, δημοτική σύμβουλος Μαραθώνα και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, πήρε τελικά το λόγο αλλά η παρέμβασή της ήταν ενάντια στη Διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είπε όπως και ορισμένοι άλλοι: «Σας δώσαμε στις εκλογές 78% στην περιοχή για να μη γίνει αυτό το έργο και μας γελάσατε».

Με δήλωσή τους, οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αποχώρησαν από τη διαδικασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ