Παρασκευή 3 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τίμησαν τον αντιστασιακό δημοσιογράφο Κώστα Νίτσο

Τον δημοσιογράφο και αντιστασιακό, Κώστα Νίτσο, Πρόεδρο σήμερα του Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, τίμησε χτες η ΕΣΗΕΑ. Η πρόεδρός της Μ. Αντωνιάδου απένειμε στον τιμώμενο την ύψιστη διάκριση της ΕΣΗΕΑ, το Μετάλλιο του Ξενοφώντος (πρώτου ρεπόρτερ).

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Κ. Νίτσος σημείωνε: «Ανήκω σε μια μεγάλη γενιά, στην ονειροπόλα γενιά της Εθνικής Αντίστασης, την καλύτερη της Ελλάδος και την τελευταία καλή της δημοσιογραφίας». Για την περίοδο της Αντίστασης αναφέρει στη σχετική μαρτυρία του: «Μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα και την επόμενη μέρα έγινα αντάρτης πόλεων. Το αντάρτικο της πόλης ήταν σκληρότερο από το αντάρτικο του βουνού». Για τη δημοσιογραφία της εποχής του έχει πει «είχαμε τότε το φρόνημα να κάνουμε κάτι καλό, όχι για να αποκτήσουμε λεφτά ή αναγνωρισιμότητα, δεν τα ξέραμε αυτά και τα περιφρονούσαμε». Και σε μια χρονική αντιδιαστολή σημειώνει: «Παλιά οι εφημερίδες έβγαιναν από ανθρώπους που είχαν αγωνιστεί για έντιμη και καθαρή δημοσιογραφία. Σήμερα τη θέση τους έχουν πάρει όργανα της κεφαλαιοκρατίας που ενδιαφέρονται να πλουτίσουν».

Ο Κ. Νίτσος ήταν επίσης εκδότης του περιοδικού «Θέατρο» από το 1961 έως το 1981, με κάποιες διακοπές στη διάρκεια της δικτατορίας. έχει εκδώσει, με δικό του σχολιασμό, τα Θεατρικά Απαντα του Γιάννη Ρίτσου, ενώ έχει έτοιμα για έκδοση τα Απαντα του Αιμίλιου Βεάκη και σειρά δικών του βιβλίων.

Στην τιμητική εκδήλωση για τον Κώστα Νίτσο που συνοδευόταν από τη σύζυγό του Εφη Ροδίτη, εκτός των άλλων, το «παρών» έδωσαν, ο Ν. Ξυδάκης, αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, η Ελένη Γερασιμίδου, βουλευτής του ΚΚΕ, ο Σπ. Χαλβατζής και άλλοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ