Σάββατο 4 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΙΛΙΟΥ
Επαγρύπνηση ενάντια στα σχέδια εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Από την εκδήλωση στο Ιλιον
Από την εκδήλωση στο Ιλιον
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Ιλίου την Τρίτη 31/3, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων της περιοχής, με θέμα: «Οι πολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τα καθήκοντα του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και μίλησαν η Ελπίδα Παντελάκη, γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), και ο Bimal Rathnayake, πρόεδρος της Οργάνωσης Ειρήνης και Αλληλεγγύης της Σρι Λάνκα, που είναι μέλος του ΠΣΕ. Την πλούσια συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε ο Πέτρος Καραμπάς, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ιλίου και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

Η Ελπίδα Παντελάκη, στην εισηγητική της παρέμβαση, τόνισε ότι «φέτος η ΕΕΔΥΕ γιορτάζει τα 60 της χρόνια σε μια περίοδο όπου οξύνονται τα λαϊκά προβλήματα από τη συνεχιζόμενη καπιταλιστική κρίση και τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων διαχρονικά που υπηρετούν τα μονοπωλιακά συμφέροντα και την κερδοφορία τους, ενώ ο λαός εξαθλιώνεται. Ταυτόχρονα οξύνονται οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών και στη γειτονιά μας με την αστική τάξη της Ελλάδας να διεκδικεί κι αυτή μερίδιο από τη λεία των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την ίδια πολιτική και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, συνυπογράφοντας και υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της στα πλαίσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενισχύοντας παράλληλα τη συνεργασία της με το Ισραήλ, αναβαθμίζοντας το ρόλο της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης της Σούδας για τις δολοφονικές επιδρομές στη Μέση Ανατολή και Β. Αφρική».

Επικίνδυνη εξέλιξη χαρακτήρισε η Ελπίδα Παντελάκη την εξαγγελία του υπουργού Αμυνας για «μοιρασιά» του ενεργειακού πλούτου της χώρας με τις ΗΠΑ, που εντάσσεται στα «παζάρια» για την αντιμετώπιση του χρέους, ενώ εξίσου επικίνδυνες είναι οι δηλώσεις Καμμένου για επέκταση του «ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας - Κύπρου» με τη συμμετοχή του Ισραήλ, που σφάζει καθημερινά τον Παλαιστινιακό λαό.

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι οι φετινές αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες της ΕΕΔΥΕ έως το Μάη (με κορύφωση την Μαραθώνια Πορεία στις 17/5), δένουν με τις εκδηλώσεις γιορτασμού της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών που φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια. Ολες οι Επιτροπές Ειρήνης ήδη σχεδιάζουν πολύμορφες δράσεις σε γειτονιές, σχολεία, σχολές και τόπους δουλειάς, αναδεικνύοντας την ιστορική αλήθεια και τα διδάγματα, αλλά και αντικρούοντας την προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας από την ΕΕ που μετονόμασε την 9η Μάη σε «Ημέρα της Ευρώπης» και «γιορτή της άνοιξης», αφήνοντας έτσι στο απυρόβλητο τόσο τα εγκλήματα του φασισμού όσο και τους νοσταλγούς τους σήμερα.

Ο Bimal Rathnayake χαιρετίζοντας την εκδήλωση μετέφερε τη μεγάλη εκτίμηση της οργάνωσής του για τη συμβολή της ΕΕΔΥΕ στο παγκόσμιο κίνημα ειρήνης και ειδικότερα στο ΠΣΕ. «Οι οικονομικές κρίσεις του καπιταλισμού σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο», τόνισε, «όλο και πυκνώνουν και η τελευταία κάθε άλλο παρά ξεπεράστηκε. Οι διαχειριστές της κρίσης προσπαθούν να μετακυλήσουν τις συνέπειες στις πλάτες των λαών, αξιοποιώντας όλα τα μέσα, μέχρι και τα στρατιωτικά. Οπου δεν μπορούν να το πετύχουν με άλλες μορφές, χρησιμοποιούνται θρησκευτικά, εθνοτικά ζητήματα διχάζοντας λαούς και σπέρνοντας τον τρόμο».

Ο καλεσμένος από τη Σρι Λάνκα ενημέρωσε για τις συνθήκες ζωής του λαού του, την εκμετάλλευση που υφίσταται, ενώ ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην πάλη για την κατάργηση της «αμυντικής συμφωνίας επωφελούς συνεργασίας μεταξύ της Σρι Λάνκα και των ΗΠΑ» του 2007, που προβλέπει τη χρήση διαφόρων εγκαταστάσεων από τους Αμερικανούς και την πολύπλευρη υποστήριξη του στόλου των ΗΠΑ στα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια στον Ινδικό Ωκεανό.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην πολυεπίπεδη παρέμβαση του ιμπεριαλισμού και τόνισε ότι το κίνημα ειρήνης πρέπει να δρα αντίστοιχα, με μορφές που να εκλαϊκεύουν το μήνυμα προς τους λαούς, με «όπλο» τη διεθνιστική αλληλεγγύη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ