Κυριακή 5 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαχειριστικά ζόρια με τη χρηματοδότηση

Με την αποστράγγιση της διαθέσιμης ρευστότητας ασφαλιστικών ταμείων, δημόσιων φορέων, καθώς και τα αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ, η συγκυβέρνηση σχεδιάζει να ανταποκριθεί στο «ακέραιο και εγκαίρως», προς τους μεγαλοπιστωτές του ελληνικού αστικού κράτους. Παράλληλα, έχει «παγώσει» την καταβολή οφειλών του Δημοσίου και ουσιαστικά έχει περιοριστεί στην καταβολή μόνο όσων δαπανών θεωρούνται ανελαστικές.

Καθ' όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν ότι θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις του μήνα, συμπεριλαμβανομένης της δόσης των 450 εκατ. ευρώ, που θα πληρωθεί στο ΔΝΤ στις 9 Απρίλη. Παράλληλα, εκδηλώνουν την «αισιοδοξία» τους για την εκταμίευση μέρους τη δόσης από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (συνολικά 7,2 δισ.) ως αποτέλεσμα της συνοδευτικής λίστας με αντιλαϊκά μέτρα που απέστειλαν στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, λίστα η οποία για την ώρα διατηρείται ως ...κρατικό μυστικό.

Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούν πως έτσι έρχεται πιο κοντά το «ξεπάγωμα» τμήματος της δανειακής στήριξης και πως η σχετική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί στο Γιούρογκρουπ στις 24 Απρίλη στη Ρίγα της Λετονίας.

Προχτές Παρασκευή, μετά από σύσκεψη με τον πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, το οικονομικό επιτελείο με τη μορφή διαρροών τόνιζε ότι δεν είναι αναγκαία η σύγκληση έκτακτου Γιούρογκρουπ, καθώς σε αυτήν τη φάση οι ταμειακές υποχρεώσεις δεν ασκούν «αρνητική διαπραγματευτική πίεση». Αντικείμενο της κυβερνητικής σύσκεψης ήταν η πορεία των διαπραγμάτευσης και τα ζητήματα της ρευστότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ