Σάββατο 11 Απρίλη 2015 - Κυριακή 12 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στέκι πολιτισμού και νεανικής δημιουργίας της ΚΝΕ

Το Σάββατο 25 Απρίλη τα εγκαίνια

Από τις εργασίες για να ετοιμαστεί το Στέκι της ΚΝΕ
Από τις εργασίες για να ετοιμαστεί το Στέκι της ΚΝΕ
Οι ρυθμοί προετοιμασίας είναι πυρετώδεις, ώστε να είναι όλα έτοιμα στις 25 Απρίλη, που θα ανοίξει τις πόρτες του και θα εγκαινιαστεί η λειτουργία του Στεκιού πολιτισμού και νεανικής δημιουργίας της ΚΝΕ. Στα εγκαίνια, σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το Στέκι πολιτισμού και νεανικής δημιουργίας βρίσκεται στην οδό Τροίας 36 κοντά στην πλατεία Βικτωρίας. Σε αυτό το παλιό και όμορφο νεοκλασικό κτίριο θα φιλοξενείται η πολιτιστική δραστηριότητα της ΚΝΕ. Ο χώρος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα με την εργασία, την εθελοντική δουλειά, τον ενθουσιασμό και το μεράκι δεκάδων μελών και φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Η δημιουργία πολιτιστικού στεκιού αποτελεί υλοποίηση της απόφασης του 11ου Συνεδρίου της ΚΝΕ, που έβαζε τo εξής ζήτημα: «Η δημιουργία πολιτιστικών στεκιών της ΚΝΕ μάς δίνει νέες δυνατότητες και προοπτικές τόσο για την πολιτική και πολιτιστική παρέμβασή μας, όσο και για την ανάπτυξη πολύμορφης δραστηριότητας και καλλιτεχνικής δημιουργίας, για την ανάδειξη νέου προοδευτικού καλλιτεχνικού έργου, τη διάδοση του μαρξιστικού βιβλίου, της προοδευτικής λειτουργίας, για τη συνολική πολιτιστική καλλιέργεια στις γραμμές της ΚΝΕ». Αλλωστε, η ίδια η πείρα της Οργάνωσης μέσα από τα Φεστιβάλ, τις πολύμορφες πολιτικές και πολιτιστικές πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις που πραγματοποιεί σε όλη την Ελλάδα, αλλά και η ανάγκη για αναβάθμιση τόσο του ίδιου του Φεστιβάλ, αλλά και γενικά των μορφών, των τρόπων και των μέσων που αξιοποιεί η ΚΝΕ στην παρέμβασή της γέννησαν την ανάγκη δημιουργίας πολιτιστικών στεκιών».


Στόχος είναι το πολιτιστικό στέκι να στηρίξει την πολιτική παρέμβαση της ΚΝΕ, να ανοίξει νέους δρόμους στην παρέμβαση. Μέσα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα σεμινάρια, τις παραστάσεις η ΚΝΕ φιλοδοξεί να έρθουν οι νέοι και οι νέες, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ σε επαφή με την προοδευτική τέχνη, την τέχνη που είναι στρατευμένη και εμπνέεται από τους αγώνες και το δίκιο της εργατικής τάξης, να γνωρίσουν εκείνη την τέχνη που συμβάλλει στην πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση και την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Να εμπνευστούν από την τέχνη που καλλιεργεί στον άνθρωπο τη βαθύτερη συνείδηση της ανθρωπιάς του, της δύναμής του να υποτάξει τη φύση και την κοινωνία στις ανάγκες του, την τέχνη που δημιουργεί τον άνθρωπο - δημιουργό της μοίρας του, γιατί «μονάχα η πραγματικότητα μας δείχνει πώς την πραγματικότητα να αλλάζουμε». Να δυναμώσει η πάλη απέναντι στα ιδανικά του καπιταλισμού και του πολιτισμού που πρεσβεύει, που γίνεται προσπάθεια και με αισθητικούς τρόπους να γίνει ευχάριστη η πραγματικότητα που βιώνουν οι νέοι άνθρωποι, να γίνει ελκυστικός ένας κόσμο που σαπίζει. Η ΚΝΕ ακόμα επιδιώκει μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία να δοθεί βήμα δημιουργίας σε νεανικά σχήματα και σε νέους καλλιτέχνες, που πνίγονται από την ασφυκτική παρέμβαση των εταιρειών, των κυκλωμάτων, των χορηγών. Να γαλουχηθεί μια νέα γενιά ταλαντούχων καλλιτεχνών που θα αντιλαμβάνονται ότι η στράτευσή τους στο πλευρό των καταπιεσμένων, της εργατικής τάξης, όχι μόνο δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας για την καλλιτεχνική δημιουργικότητα, αλλά αντίθετα ο καταλύτης για να μπορέσει αυτή να εξελιχθεί και να μεγαλουργήσει.

Γι' αυτήν την προσπάθεια, είναι κρίσιμο να δημιουργηθεί υποδομή σε ανθρώπους και μέσα. Στο «στέκι» θα υπάρχει βιβλιοθήκη με βιβλία ποίησης, λογοτεχνίας και μαρξιστικό βιβλίο. Υπάρχει η σκέψη, πέρα από τα βιβλία, να διαμορφωθεί προοπτικά αρχείο μουσικής, ταινιών, φωτογραφιών, προπαγανδιστικών υλικών και άλλων ντοκουμέντων της Οργάνωσης για μορφωτικούς σκοπούς και για τις ανάγκες της έρευνας. Εχουν ετοιμαστεί χώροι, ώστε να είναι κατάλληλοι που θα φιλοξενούν τις πολιτιστικές ομάδες της ΚΝΕ. Οι μουσικοί θα φιλοξενηθούν σε δυο κατάλληλες αίθουσες με σύγχρονο εξοπλισμό για πρόβα και ηχογράφηση. Οι ηθοποιοί και οι ομάδες χορού θα έχουν επίσης το χώρο τους, για πρόβες, για να συζητάνε το έργο που θα ανεβάσουν κάθε φορά, καθώς και έναν ξεχωριστό ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τη φύλαξη σκηνικών, ρούχων κ.λπ. Οι μικρότερες ηλικίες θα έχουν τη δική τους αίθουσα για να ετοιμάσουν τις δραστηριότητές τους. Εχει διαμορφωθεί χώρος σεμιναρίων και έρευνας. Υπάρχουν, επίσης δυο μεγαλύτερες αίθουσες που θα αξιοποιούνται για παρουσίαση του έργου των πολιτιστικών ομάδων της ΚΝΕ, εκδηλώσεις, συζητήσεις με καλλιτέχνες και ερασιτεχνικά σχήματα, βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ