Σάββατο 11 Απρίλη 2015 - Κυριακή 12 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εντονες ανησυχίες από το ΔΝΤ

Η ασθενική έως μέτρια οικονομική ανάπτυξη υπάρχει κίνδυνος να γίνει «η νέα πραγματικότητα», αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους παγιδευμένους στη μακροχρόνια ανεργία κι αυξάνοντας τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα, προειδοποίησε, προχτές Παρασκευή, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ.

Ενόψει της δημοσιοποίησης των «εαρινών προβλέψεων», την ερχόμενη βδομάδα, τόνισε χαρακτηριστικά:

  • Αν και συνεχίζει να είναι απαραίτητη η άσκηση χαλαρών νομισματικών πολιτικών, ειδικά στην Ευρωζώνη και στην Ιαπωνία, τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια επίσης δημιουργούν κινδύνους για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.
  • Η απότομη άνοδος της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου των ΗΠΑ έναντι των άλλων βασικών νομισμάτων τους τελευταίους έξι μήνες ενδέχεται και αυτή να έχει αρνητικές επιπτώσεις.
  • Οι αναδυόμενες αγορές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, καθώς συναλλάσσονται με ένα ανατιμημένο δολάριο, πωλούν πρώτες ύλες με υποτιμημένη αξία κι έχουν παράλληλα αυξημένο κόστος δανεισμού.
  • Το πρόβλημα «δεν είναι ότι η συνολική ανάπτυξη είναι κακή», αλλά με δεδομένες τις συνέπειες της «μεγάλης ύφεσης», η «ανάπτυξη αυτή δεν αρκεί».
  • Επανέλαβε την πάγια προτροπή του ΔΝΤ περί προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των επενδύσεων στις υποδομές. Τόνισε ότι «σε πάρα πολλές χώρες οι μεταρρυθμίσεις αυτές καθυστερούν», πράγμα το οποίο δεν επιτρέπει την αύξηση της παραγωγικότητας.
  • Η Ελλάδα και οι πιστωτές της πρέπει να «προχωρήσουμε με το έργο» για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τόνισε η Λαγκάρντ, επισημαίνοντας ότι οι δύο πλευρές πρέπει να προσδιορίσουν τα μέτρα που θα βελτιώσουν μία «πολύ κακή οικονομική κατάσταση» στη χώρα...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ