Κυριακή 24 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΗΡΑΚΛΗΣ
Στον «αστερισμό» του Κωνσταντίνου

Γι' άλλες πολιτείες ταξιδεύει ο Κωνσταντίνου

Sportidea

Γι' άλλες πολιτείες ταξιδεύει ο Κωνσταντίνου
Μπορεί όλα αυτά τα τελευταία χρόνια ο Ηρακλής να κινήθηκε στον «αστερισμό» του κορυφαίου ποδοσφαιριστή του, Μιχάλη Κωνσταντίνου, όμως ακόμα και τώρα που αυτός εγκαταλείπει το Καυτατζόγλειο για τη Λεωφόρο και την Παιανία, πάλι στον ίδιο αστερισμό κινείται.

Η επερχόμενη παραχώρηση του Κύπριου άσου στον ΠΑΟ, σε συνδυασμό με τα εκπληκτικά και προκλητικά οικονομικά ανταλλάγματα για τα ελληνικά δεδομένα, συν την παραχώρηση τριών μεγάλης εμβέλειας ποδοσφαιριστών από το «τριφύλλι» στον «κυανόλευκο» σύλλογο, δημιουργούν τέτοιες προϋποθέσεις αυξομειώσεων δυναμικού, που αναμένεται με ενδιαφέρον το καινούριο πρωτάθλημα για να διαπιστωθούν μερικά εύλογα ερωτήματα. Αν δηλαδή πράγματι από τη μεταγραφή αυτή ενισχύεται τόσο ο Παναθηναϊκός, στο καθιερωμένο κυνήγι του τίτλου, όσο και ο Ηρακλής που παίρνει τρεις ποδοσφαιριστές, Χαλκιά, Κουτσουρέ και Νασιόπουλο, τους οποίους τους είχε απόλυτη ανάγκη και ήταν της απολύτου επιλογής του προπονητή του Αγγελου Αναστασιάδη.

Η λογική του υπερεπαγγελματισμού

Ο Μιχάλης Κωνσταντίνου παραχωρείται στον ΠΑΟ κάτω από το πρίσμα και τη λογική του υπερεπαγγελματισμού που έχει κατά το δοκούν υιοθετηθεί από τους μεγαλοπαράγοντες των ΠΑΕ στη χώρα μας. Οταν θυμούνται οι περισσότεροι από αυτούς επικαλούνται τη ρήση πως στους καιρούς μας δεν μπορείς να πράξεις διαφορετικά από το να ευθυγραμμιστείς με τη λογική των μεγάλων ομάδων, για τις οποίες όλα έχουν ένα αντάλλαγμα. Ετσι, με την αιτιολογία αυτή ο Ηρακλής χάνει έναν σπουδαίο ποδοσφαιριστή σε μια τιμή πραγματική πρόκληση.

Ωστόσο οι ίδιοι παράγοντες του ποδοσφαίρου, χωρίς να αναφερόμαστε κατ' ανάγκην στον κ. Μυτιληναίο, θυμούνται τον επαγγελματικό αυτό προσανατολισμό μόνο σε παρόμοιες περιπτώσεις, ενώ στο υπόλοιπο της χρονιάς βρίσκουν τον τρόπο να ισοσκελίσουν έξοδα- έσοδα, να προχωρήσουν σε μειώσεις και περικοπές δαπανών, να μεταχειριστούν τους φιλάθλους σαν αγέλες χούλιγκαν και να καταφέρουν να κρατήσουν στις κερκίδες των ομάδων τους μόνο τα ταραχοποιά στοιχεία, για τα οποία καμιά μέριμνα δεν καρποφόρησε σε όλα αυτά τα χρόνια ώστε να μείνουν αυτοί εκτός γηπέδων και οι πραγματικοί φίλαθλοι μέσα σ' αυτά.

Οι προοπτικές

Οι προοπτικές να πετύχει σύντομα το «θαύμα» ο κ. Μυτιληναίος με τον Ηρακλή δεν είναι πολλές. Στο χώρο αυτό, που πολλά είναι προδιαγεγραμμένα εκ των προτέρων, οι φίλοι της «κυανόλευκης» ομάδας θέλουν την επιτυχία από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτό δε γίνεται. Εκείνο όμως που μπορεί να γίνει είναι να αποκτήσει σταδιακά η ομάδα την αξιοπιστία της και την αγωνιστική της αξιοπρέπεια, να αποκτήσει τη διοικητική εμπειρία στο βαθμό που θα της επιτρέπει να ξεπερνά λάθη έπαρσης και μεγαλόσχημους σχεδιασμούς και να φτάσει στο σημείο να διεκδικήσει αμέσως μετά τίτλους και διακρίσεις που θα της δώσουν την αίγλη και το λούστρο που τόσο της λείπει.

Η στάση του Κωνσταντίνου στο τελευταίο αυτό μεταγραφικό σίριαλ απέδειξε πως όλες οι μακρόπνοες και πολύ φιλόδοξες σκέψεις του προέδρου της ΠΑΕ για ουσιαστική αναβάθμιση της ομάδας του Ηρακλή δεν έγιναν πιστευτές από τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή, που διείδε ότι το δικό του πλαφόν αγωνιστικής διαδρομής είναι αρκετά ψηλότερο από τον πήχη που μπορεί να φτάσει η ομάδα του. Ετσι πήρε την απόφαση της μεταγραφής του αν και οικονομικά ήταν και στον Ηρακλή πλήρως ικανοποιημένος.

Τα παιχνίδια των μάνατζερ

Στο σύγχρονο επαγγελματικό ποδόσφαιρο η παρέμβαση των μάνατζερ είναι καταλυτική και ως ένα σημείο απόλυτη στη διαμόρφωση δεδομένων. Μερικοί από αυτούς έχοντας έναν ποδοσφαιριστή μεγάλης αξίας στην ατζέντα τους δεν παραλείπουν να διαμορφώνουν τέτοιες συνθήκες συμπεριφοράς του ποδοσφαιριστή- «προϊόντος», που κάθε άλλο παρά συμβατές με τον αθλητισμό είναι.

Αυτό συνέβη με τον Κύπριο Κωνσταντίνου, που «διδαγμένος» από τον δεσποτικής αντιλήψεως μάνατζέρ του τον τρόπο που πρέπει να επικοινωνεί, έφθασε πρώτος αυτός να δώσει συνέντευξη διά του διαδικτύου, με τον άψυχο και ψυχρό αυτό τρόπο, ώστε να αποφύγει την κατά πρόσωπο έκφραση ερωτήσεων και ταυτόχρονων απαντήσεων. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, που μέσα στο βωμό των δισεκατομμυρίων μπορεί να αποδειχτεί απάνθρωπος και αντισυμβατικός με τη συνήθη έννοια ποδοσφαιριστής=αθλητής, όλα είναι δυνατά. Και αυτό που αργά ή γρήγορα θα γινόταν και στην Ελλάδα ήδη θεωρείται πραγματικότητα.

Η επόμενη μέρα του Ηρακλή είναι άγνωστο ποια εξέλιξη θα έχει. Ο πρόεδρός του «ευαγγελίζεται» κοσμογονία στο Καυτατζόγλειο με την παρουσία μεγάλων ονομάτων που θα κάνουν την επιθυμία του πράξη. Ομως, η συστολή στις ως τώρα κινήσεις του και η περιστολή δαπανών σε σύγκριση με το περσινό καλοκαίρι έδειξαν πως ο «Γηραιός» διαλέγει φέτος άλλο δρόμο για να γίνει νεότερος. Η καινούρια σεζόν θα το καταδείξει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ