Κυριακή 19 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πώς επηρέασε ο κινηματογράφος την ποίηση του Χικμέτ

Η πρώτη ουσιαστική συνάντησή του με τον κινηματογράφο ήταν, όταν πήγε στη νεαρή τότε ΕΣΣΔ και παρακολούθησε την ταινία «Γκολόντ... Γκολόντ... Γκολόντ» (στα ελληνικά σημαίνει πείνα) του μεγάλου Σοβιετικού σκηνοθέτη Πουντόβκιν. Η ταινία αυτή τον βοήθησε να βρει μια κατάλληλη, νέα μορφή, ώστε να μπορέσει να αποδώσει ποιητικά νέες έννοιες, όπως αυτή της πείνας, που ήταν ανύπαρκτες στην παλιά τούρκικη ποίηση.

Μπορούμε να πούμε ότι η Οχτωβριανή Επανάσταση, όχι μόνο με τις αξίες και τα ιδανικά της, αλλά και με την τέχνη της και ιδιαίτερα τον κινηματογράφο, επηρέασε βαθιά την ποίηση του Χικμέτ και σε περιεχόμενο και σε μορφή. Η ιδιομορφία των ποιημάτων του είναι ότι έχουν κινηματογραφική έκφραση. Η ποίησή του έχει ισχυρό εικαστικό χαρακτήρα κάτι που αυξάνει την περιεκτικότητά της, οι εικόνες εναλλάσσονται γρήγορα και με ασυνέχειες.

Ο Ναζίμ Χικμέτ έβαλε την υπογραφή του σε πολλές κινηματογραφικές δουλειές. Σε αρκετές από αυτές συμμετείχε αναγκαστικά για επιβίωση. Σε σενάρια του στηρίχθηκαν αρκετά κινηματογραφικά έργα στην ΕΣΣΔ και σε άλλες σοσιαλιστικές χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ