Τρίτη 21 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Δε δίνουν καμία λύση στα μεγάλα προβλήματα των φοιτητών

Ανακοίνωση για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Η κατάργηση μιας σειράς μέτρων που είχαν βρεθεί στο στόχαστρο του κινήματος το προηγούμενο διάστημα, όπως τα Συμβούλια Διοίκησης, δεν αναιρεί την άθλια κατάσταση που συναντάμε στις σπουδές μας, δε δίνει λύση στα μεγάλα προβλήματα των φοιτητών, σημειώνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών σε ανακοίνωσή του σχετικά με την ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας του πολυνομοσχεδίου και είναι προς κατάθεση στη Βουλή.

«Οσα μέτρα και αν αναγγείλουν είναι "κούφια λόγια" όσο:

  • Δεν δίνεται ούτε 1 ευρώ για τις σχολές μας, τη στιγμή που οι μειώσεις των προϋπολογισμών ξεπέρασαν το 50% τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα οι σχολές μας να οδηγούνται σε εκρηκτικές ελλείψεις!
  • Δεν επιστρέφεται ούτε 1 ευρώ από τα κλεμμένα 187.000.000 ευρώ από τα αποθεματικά των ΑΕΙ - ΤΕΙ, χωρίς τα οποία οι σχολές μας αδυνατούν να λειτουργήσουν!», τονίζει το ΜΑΣ και υπογραμμίζει:

«Η κυβερνητική προπαγάνδα και η κούφια αντιπαράθεση με τη ΝΔ δεν μπορούν να κρύψουν ότι το νέο πολυνομοσχέδιο δεν καταργεί, αλλά υπηρετεί το στόχο για ένα πανεπιστήμιο - επιχείρηση:

  • Υιοθετεί πλήρως την απαράδεκτη απόφαση του ΣτΕ για τις μετεγγραφές. Την ίδια στιγμή που περιορίζει τις μετεγγραφές δεν παίρνει κανένα μέτρο για τη στήριξη όσων σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους, καταργώντας ουσιαστικά το δικαίωμά τους στις σπουδές.
  • Θέλουν τους φοιτητές να ψηφίζουν τον "καταλληλότερο" manager που θα διοικεί το πανεπιστήμιο - επιχείρηση. Οπως είναι σήμερα η κατάσταση, η συμμετοχή φοιτητών στις εκλογές για ανάδειξη πρυτάνεων, προέδρων, κοσμητόρων - δεν αναιρεί το "ασφυκτικό" πλαίσιο της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των Ιδρυμάτων, που οδηγεί αυτά τα όργανα να λειτουργούν με λογικές "εσόδων - εξόδων" αντιμετωπίζοντας τη μόρφωση ως εμπόρευμα!
  • Δεν εξασφαλίζεται το δικαίωμα αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Δηλαδή, δε γίνεται κουβέντα σε όλο το πολυνομοσχέδιο για την ανάγκη εξασφάλισης δωρεάν συγγραμμάτων - σίτισης - στέγασης - μετακίνησης.
  • Αναγνωρίζεται στα λόγια το ακαδημαϊκό άσυλο, αλλά διατηρούνται όλες οι προβλέψεις του "νόμου Διαμαντοπούλου" για την άρση του. Παραμένουν όλα τα "παραθυράκια" για καταστολή των φοιτητικών κινητοποιήσεων.

Σε όλα αυτά που μας "καίνε" δεν δίνει απάντηση η συμμετοχή μας στις εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης!».

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ, το ΜΑΣ σημειώνει ότι στήνεται ένας δικομματικός καβγάς για το άσυλο. «Ο καβγάς ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ είναι κάλπικος, γιατί, ενώ η κυβέρνηση δεν καταργεί τις προβλέψεις του νόμου Διαμαντοπούλου για το άσυλο και η ΝΔ το γνωρίζει, παρόλα αυτά η ΝΔ αξιοποιεί ενέργειες και ομάδες που καμία σχέση δεν έχουν με το φοιτητικό κίνημα για να ενταθεί η καταστολή των φοιτητικών και λαϊκών αγώνων. Νερό στο μύλο της ΝΔ ρίχνει η κυβέρνηση και όσοι ακόμα παρέχουν "κάλυψη" σε τέτοιες ομάδες και τις αναγνωρίζουν σαν μέρος του κινήματος.

Αυτό το σκηνικό που στήθηκε τις τελευταίες ημέρες λειτούργησε και αποπροσανατολιστικά, καθώς, την ώρα που φοιτητικοί σύλλογοι βρίσκονταν σε διαρκείς κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του δικαιώματος στις σπουδές των μετεγγραφέντων φοιτητών, τα ΜΜΕ έντεχνα έθαψαν αυτές τις κινητοποιήσεις, προβάλλοντας ενέργειες που συκοφαντούν και είναι "ξένες" προς το φοιτητικό κίνημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ