Τετάρτη 6 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ «ΜΑΡΦΙΝ»
Πέντε χρόνια μετά...

Πέντε χρόνια έχουν περάσει από την εμπρηστική επίθεση - προβοκάτσια στο υποκατάστημα της «Marfin» στην οδό Σταδίου και τον τραγικό θάνατο τριών υπαλλήλων της τράπεζας, στις 5 Μάη 2010.

Υπενθυμίζεται ότι εκείνη την Τετάρτη, χιλιάδες λαού είχαν πάρει μέρος στα συλλαλητήρια που έγιναν στο πλαίσιο της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας. Συγκεκριμένα, το ΠΑΜΕ είχε πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις σε 68 πόλεις. Η προβοκάτσια εκτυλίχθηκε πρώτα στην πλατεία Συντάγματος, όταν ομάδες «αγανακτισμένων» με αβανταδόρους ενωμοτίες φασιστοειδών, προσπάθησαν να παρασύρουν διαδηλωτές προς τα σκαλιά που οδηγούν στο προαύλιο της Βουλής την ώρα που από τον «άγνωστο στρατιώτη» περνούσαν τα μπλοκ του ΠΑΜΕ. Το συλλαλητήριο περιφρουρήθηκε, τα μπλοκ του ΠΑΜΕ πέρασαν μπροστά από τον «άγνωστο στρατιώτη» και λίγο μετά υλοποιήθηκε το σχέδιο της ψευτοεισβολής. Ο τότε πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, συκοφάντησε αμέσως το ΚΚΕ μέσα στη Βουλή, ισχυριζόμενος ότι το Κόμμα κάλεσε τους συγκεντρωμένους να εισβάλουν στη Βουλή. Ακολούθησε ο εμπρησμός της «Marfin» από κουκουλοφόρους που εμφανίστηκαν στη Σταδίου. Μαρτυρίες εκείνων των ημερών έκαναν λόγο για καταδρομική επιχείρηση από άτομα εκπαιδευμένα στρατιωτικά για τέτοιους είδους επιχειρήσεις.

Στο εσωτερικό του κτιρίου, οι πυροσβέστες εντόπισαν τον 36χρονο Επαμεινώνδα Τσάκαλη στις σκάλες μεταξύ α΄ και β΄ ορόφου, την 35χρονη Παρασκευή Ζούλια στο γραφείο της στον β΄ όροφο. Η 32χρονη Αγγελική Παπαθανασοπούλου, η οποία ήταν έγκυος, εντοπίστηκε λίγα εκατοστά από την μπαλκονόπορτα, όπου προσπάθησε να φτάσει. Ο θάνατος και των τριών οφειλόταν σε ασφυξία από καπνό.

Το θέμα του εμπρησμού βρίσκεται ακόμα σε δικαστική εκκρεμότητα και τα θύματα δεν έχουν «δικαιωθεί», αφού βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη οι σχετικές δίκες.

Κεντρική θεωρείται η ακροαματική διαδικασία σε δεύτερο βαθμό, κατά στελεχών της «Marfin», του εκπροσώπου της τράπεζας, του τεχνικού Ασφαλείας και της διευθύντριας του καταστήματος. Ολοι τους έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό για την έλλειψη μέτρων ασφαλείας στην τράπεζα, κυρίως δε για την απουσία εξόδου κινδύνου. Εκκρεμεί επίσης και η διαδικασία στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, με κατηγορούμενο άτομο που φέρεται ως εμπρηστής της τράπεζας. Η δίκη αυτή έχει αναβληθεί ήδη δύο φορές, τη μία καθώς συνέπεσε με την αποχή των δικηγόρων. Η νέα δικάσιμος έχει προσδιοριστεί αμέσως μετά το καλοκαίρι, στις 21 Σεπτέμβρη 2015.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ