Παρασκευή 21 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δημόσια καλλιτεχνικά έργα χωρίς διαγωνισμούς

Πάνω από 10 χρόνια ταλαιπωρεί τους εικαστικούς δημιουργούς και το μαζικό τους φορέα, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, το θέμα της καλλιτεχνικής διακόσμησης των δημοσίων κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου. Από το 1989 μέχρι σήμερα και παρά τις προβλέψεις του Νόμου, το ΥΠΠΟ και το ΥΠΕΧΩΔΕ αρνούνται να εκδώσουν την υπουργική απόφαση που θα ορίσει τους όρους, τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις. Στο μεταξύ έχουν δρομολογηθεί μεγάλα δημόσια έργα, όπως το μετρό, η ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων, οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Το καυτό αυτό πρόβλημα, ήταν το θέμα της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, του ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών. «Το μετρό - ανέφερε η πρόεδρος του ΕΕΤΕ, Εύα Μελά - κάνει εγκαίνια στις 28 Ιανουαρίου, αποδίδοντας στην κυκλοφορία 13 σταθμούς με μεγάλα κενά στην καλλιτεχνική διακόσμηση, τα οποία οφείλονται στην προσπάθεια της διοίκησής του, με τη συμπαράσταση του ΥΠΠΟ και του ΥΠΕΧΩΔΕ, να αποφύγουν τις νόμιμες διαδικασίες, που πρέπει να ακολουθηθούν».

Χρονοβόρες και άκαρπες ήταν οι ενέργειες του ΕΕΤΕ και ως προς το θέμα των έργων στις εγκαταστάσεις του «2004». «Ολες μας οι προσπάθειες, μετά την ανάληψη από την Ελλάδα της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, να συναντηθούμε με την Ολυμπιακή Επιτροπή και τον κύριο Στρατήγη έπεσαν στο κενό, χωρίς καν να δίνεται κάποια επίσημη απάντηση στο θέμα».

Το ΕΕΤΕ από τον Ιούλη του 1999 έχει καταθέσει στην υπουργό Πολιτισμού και στο ΥΠΕΧΩΔΕ σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για τους δημόσιους καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς (μετά από συνεργασία με τη διεύθυνση Καλών Τεχνών του ΥΠΠΟ).

«Το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης υπερασπίζεται το δημοκρατικό δικαίωμα του κάθε καλλιτέχνη να διαγωνίζεται, να καταθέτει τις προτάσεις του και να κρίνεται γι' αυτό από επιτροπές με πλειοψηφία καλλιτέχνες και όπου εκπροσωπείται και το ΕΕΤΕ. Την πρότασή μας καταθέσαμε ξανά προς το ΥΠΕΧΩΔΕ το Νοέμβριο και παρά τη δέσμευση του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι θα προκληθεί συζήτηση πάνω σ' αυτήν, επί της ουσίας, δεν έχει τοποθετηθεί ούτε το ΥΠΕΧΩΔΕ ούτε το ΥΠΠΟ».

«Τέλος, παρά τις επίμονες προσπάθειές μας επί τέσσερις μήνες να συναντηθούμε με την υπουργό Πολιτισμού και τον υπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν έχουν δεχτεί να τους δούμε, ενώ τα μεγάλα έργα προχωρούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ