Παρασκευή 8 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Κυβερνητική υποχώρηση στις εντολές της ΟΥΕΦΑ

Μετά τις νέες αναδιπλώσεις του υφυπουργού Αθλητισμού το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» στο άρθρο 5 και καταψήφισε το άρθρο 15. Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του Κόμματος Γ. Γκιόκα και Ν. Καραθανασόπουλου

Με την υποχώρηση της κυβέρνησης απέναντι στις «διαταγές» της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ, των οποίων γνώμονας είναι η υπεράσπιση των επιχειρηματικών συμφερόντων στο χώρο του ποδοσφαίρου, να κυριαρχεί, ολοκληρώθηκε χτες το απόγευμα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου με τίτλο: «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις».

Χτες, έγινε η ψηφοφορία επί των άρθρων, ενώ τρία από αυτά «πέρασαν» με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, που έγινε μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσε η ΝΔ. Ανάμεσα σε αυτά ήταν το επίμαχο 5, που αφορά τη στελέχωση των πειθαρχικών οργάνων, το οποίο η κυβέρνηση διαφοροποίησε προς αρνητική κατεύθυνση σε σχέση με αυτό που είχε εγκριθεί από την αρμόδια Επιτροπή. Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» στο άρθρο αυτό. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, απείχε από την ψήφιση του άρθρου, ενώ κατά ψήφισε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Π. Χαϊκάλης.

Εκεί που η κυβέρνηση έδωσε τα «ρέστα» της ήταν το άρθρο 15, που αφορά το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ. Χτες, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Στ. Κοντονής, κατέθεσε νομοθετική βελτίωση, με την οποία πρόσθεσε στο άρθρο ό,τι ακριβώς είχε υπαγορεύσει η ΟΥΕΦΑ.

Το ΚΚΕ, αν και αρχικά είχε δηλώσει ότι θα ψηφίσει έστω και με «βαριά καρδιά» το άρθρο, χτες αναγκάστηκε να το καταψηφίσει.

Οπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας: «Τελικά ήρθε η δεύτερη - με βάση τις νομοτεχνικές βελτιώσεις - και η πλέον μεγάλη υποχώρηση της κυβέρνησης. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι εμείς από την αρχή προσήλθαμε στη συζήτηση του νομοσχεδίου με καλή διάθεση και με μια στάση αρχών αδιαμφισβήτητη. Είπαμε ότι παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν είναι επαρκές, παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν αγγίζει τις αιτίες του προβλήματος, εμείς μια σειρά μέτρα, όπως το άρθρο 5 για τους δικαστές και το άρθρο 15 για το αυτοδιοίκητο, θα τα ψηφίζαμε.

Και τι έγινε; Από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων μέχρι τώρα αυτά έχουν αλλάξει ριζικά, με αποτέλεσμα το μεν άρθρο 5 που αφορά τους τακτικούς δικαστές να μην μπορούμε να το ψηφίσουμε, το δε άρθρο 15 είπαμε χτες ότι θα το ψηφίζαμε γιατί είναι καλύτερο από αυτό που υπήρχε και πάνω απ' όλα για να μη δώσουμε το άλλοθι να παραμείνει το σημερινό καθεστώς, όμως θέσαμε μια προϋπόθεση: Να μην αλλάξει περαιτέρω. Και άλλαξε! Προκύπτει η εικόνα ότι νομοθετεί η UEFA.

Η κυβέρνηση βρέθηκε σε ένα δίλημμα: Επρεπε ή να επιμείνει σε αυτά που έλεγε εξαρχής - και εμείς θα τη στηρίζαμε - ή να κάνει πίσω, να νομοθετήσει μαζί με τη ΝΔ και τους ΑΝΕΛ και με βάση τις κατευθύνσεις της UEFA. Προτίμησε τον δεύτερο δρόμο. Παρά τη στήριξή μας, παίρνει ακέραιη την ευθύνη αυτής της επιλογής. Εμείς προβλέπουμε ότι αυτές είναι εικόνες από το μέλλον, για τη μεγάλη διαπραγμάτευση.

Πρέπει, λοιπόν, καθένας να πάρει την ευθύνη του. Εννοείται ότι πλέον η θέση μας στο άρθρο 15 είναι θέση καταψήφισης λόγω των μεθοδεύσεων αυτών».

Παίρνοντας το λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε: «Σας είχαμε πει, κύριε υπουργέ, και χτες ότι κάνατε μερικά ανεπαρκή βήματα για να αντιμετωπίσετε το ζήτημα της βίας στο ποδόσφαιρο και της σύμφυσης που έχει το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός με τα οικονομικά συμφέροντα. Σας είπαμε ότι πρέπει να χτυπήσετε αυτήν τη Λερναία Υδρα, αλλά έστω και τα όποια αποσπασματικά βήματα κάνετε, εμείς θα τα στηρίξουμε.

Σας είχαμε ζητήσει να μην υποχωρήσετε στις πιέσεις και για το άρθρο 5 και για το άρθρο 15 και να το φέρετε όπως ήταν στην Επιτροπή. Εσείς κάνατε υποχώρηση. Οι πιέσεις, όμως, συνεχίστηκαν. Και συνεχίστηκαν από αυτούς που λέτε "διεθνείς παράγοντες".

Ποιοι είναι, αλήθεια, αυτοί οι διεθνείς παράγοντες; Ποιους κάναμε τιμητές δηλαδή; Αυτούς που τα σκάνδαλα της ΕΠΟ είναι πλημμελήματα μπροστά σε αυτά που κάνουν αυτοί.

Είναι πλημμελήματα, όχι γιατί η ΕΠΟ είναι καλύτερη αλλά γιατί η UEFA και η FIFA έχουν πολύ μεγαλύτερη αγορά και είναι πολύ μεγαλύτερα τα οικονομικά συμφέροντα. Βάζετε αυτούς τιμητές, που θα φέρουν την κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτό που κάνετε δεν είναι συμβιβασμός, είναι άτακτη υποχώρηση.

Απ' αυτήν την άποψη αυτό που λέγατε "πρώτη φορά Αριστερά", δεν μας εξηγήσατε αν είναι μπαίνοντας αριστερά ή βγαίνοντας αριστερά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ