Τρίτη 12 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η τελική νίκη θα είναι των λαών!

Στα κόκκινα «ντύθηκε» το μαρτυρικό Σκοπευτήριο της Καισαριανής το Σάββατο, όπου χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας συνέρρευσαν, για να γίνουν συμμέτοχοι στην απόδοση τιμών στους λαούς που αγωνίστηκαν κατά του φασισμού, σε όσους έγραψαν με το αίμα τους τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών πριν από 70 χρόνια.

Και «ό,τι γράφτηκε με αίμα δεν σβήνει με βρώμικο μελάνι...», όπως εύστοχα υπογράμμιζε ένα από τα πανό της μεγάλης πολιτικής - πολιτιστικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα (ολόκληρη η ομιλία δημοσιεύτηκε στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη», 10/5/2015). Από το βήμα της συγκέντρωσης, ειπώθηκαν οι αλήθειες που ο καπιταλισμός και τα επιτελεία παραχάραξης της Ιστορίας και διαστρέβλωσής της, θέλουν πάση θυσία να συσκοτίσουν, να μη συναντηθούν με τις λαϊκές συνειδήσεις, να μην καρπίσουν τα διδάγματά τους.

«Συνεχίζουμε!», βροντοφώναξαν χιλιάδες. Παιδιά και νέοι, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, άνδρες και γυναίκες. Ξεχωριστή θέση ανάμεσά τους και στις καρδιές μας, οι εκπρόσωποι της δρακογενιάς της Αντίστασης που πολέμησαν και συνέτριψαν στο πεδίο της μάχης το φασισμό - ναζισμό. Και είναι δέσμευση τιμής αυτή που ακούστηκε πολλές φορές το βράδυ του Σαββάτου, το σύνθημα που δέσποζε στην κεντρική εξέδρα της εκδήλωσης: «Συνεχίζουμε. Για να νικήσει ο λαός το σύστημα που γεννά κρίσεις - πολέμους - φασισμό»!


Από νωρίς η ανταρτομάνα Καισαριανή υποδεχόταν κατά κύματα μέλη και φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αγωνιστές απ' όλο το Λεκανοπέδιο που κατέφταναν στην πόλη, για να συμμετάσχουν στην εκδήλωση. Η πόλη - σύμβολο της Αντίστασης έγινε από μέρες επίκεντρο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης στα 70 χρόνια απ' τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, καθώς φιλοξένησε τη μία από τις δύο εκθέσεις του ΚΚΕ με συγκλονιστικά ντοκουμέντα πρωτότυπου αρχειακού υλικού.

Η ροή από την κεντρική οδική αρτηρία προς την πλατεία Διακοσίων Ηρώων όσων συναισθάνονται το χρέος να κρατήσουν άσβεστη τη μνήμη ως πυξίδα ζωής, η μεγάλη προσυγκέντρωση της νεολαίας στην πλατεία της πόλης και η πορεία τους με κατεύθυνση το χώρο της εκδήλωσης, τα συνθήματα, οι κόκκινες σημαίες, μια στάση στο Σκοπευτήριο για την απόθεση λίγων λουλουδιών, γονείς που εξηγούσαν στα παιδιά τους το φορτίο που κουβαλά ο χώρος αυτός... Ολα αυτά συνέθεταν μια συγκλονιστική εικόνα, ασφυκτικά «γεμάτη» από συγκίνηση αλλά και ελπίδα, αισιοδοξία, αγωνιστική ανάταση.

Κάθε της «ψηφίδα» φώναζε: «Η τελική νίκη θα είναι των λαών!». Γιατί, όπως διαβεβαίωναν οι συγκεντρωμένοι: «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός». Για την κατάκτησή του και η προτροπή: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ επίθεση και πάλη»!


Eurokinissi

Το «παρών» τους στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, ο παλαίμαχος κομμουνιστής και επί σειρά ετών δήμαρχος της πόλης, Παναγιώτης Μακρής, οι πρέσβεις της Παλαιστίνης, Μαρουάν Τουμπασί και της Κούβας, Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνεζ, εκπρόσωπος της πρεσβείας της Βενεζουέλας. Από το χώρο της Τέχνης, το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν, ανάμεσα σε άλλους, ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος και ο σκηνοθέτης Σωτήρης Χατζάκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ