Τετάρτη 13 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σήμερα η προβολή της ταινίας «Ορατόριο για τον Ναζίμ»

Από τις προβολές
Από τις προβολές
Η ταινία «Ορατόριο για τον Ναζίμ» (Τουρκία, 2010, 149') θα παρουσιαστεί σήμερα στον κινηματογράφο «Αλκυονίς», στις 20:30. Με αυτή την ταινία ολοκληρώνεται η ενότητα «Χικμέτ και Κινηματογράφος», η οποία εντάσσεται στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που αγκαλιάζουν το Επιστημονικό Συνέδριο, το οποίο θα διοργανώσει η ΚΕ του ΚΚΕ τον Ιούνιο, για τον μεγάλο κομμουνιστή ποιητή.

Ο Φαΐλ Σάυ, Τούρκος πιανίστας και συνθέτης κλασικής μουσικής, που γεννήθηκε το 1970 στην Αγκυρα, ολοκλήρωσε το 2001 στη Νέα Υόρκη το έργο «Ορατόριο για τον Ναζίμ», βασισμένο σε 16 ποιήματα του Χικμέτ. Κάποια από τα ποιήματα που θα ακούσουμε είναι μεταφρασμένα και αγαπημένα στη χώρα μας, όπως «Σαν τον Κερέμ», «Ο προδότης», «Για τη ζωή», αλλά και πολλά άλλα που μεταφράστηκαν στα ελληνικά με αφορμή την παρουσίαση της παράστασης.

Το 2010 κυκλοφόρησε μια κινηματογραφημένη εκτέλεση του εντυπωσιακού ορατορίου. Αυτή θα παρακολουθήσουμε αύριο, από το αρχαίο θέατρο της Ασπένδου, με τη Συμφωνική Ορχήστρα Μπιλκέντ και την Κρατική Πολυφωνική Χορωδία, σε διεύθυνση Ιμπραήμ Γιαζιτζί. Στο ρόλο του αφηγητή εμφανίζεται ο ηθοποιός Γκέντζο Ερκάλ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ