Κυριακή 17 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρες για χρέος - χρηματοδότηση

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι «παρασκηνιακές» διαβουλεύσεις γύρω από τις συνθήκες χρηματοδότησης του ελληνικού αστικού κράτους, σε συνδυασμό με τους όρους χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Φαίνεται πως μ' αυτό σχετίζονται και οι αναφορές του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, στο συνέδριο του «Economist», στο οποίο με την ομιλία του έθεσε θέμα εξαγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων που διακατέχει η ΕΚΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Αντίστοιχα σενάρια εξαγοράς από τον ESM έχουν δει το φως της δημοσιότητας, προερχόμενα μάλιστα από κύκλους του ΔΝΤ, και για το υπόλοιπο του δανείου που θα χορηγήσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωνε ότι: «Η Ελλάδα, με τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη, η οποία επαναβεβαιώθηκε και αυτήν τη βδομάδα, δεσμεύθηκε και για την πληρωμή των υποχρεώσεών της έναντι των πιστωτών της, όπως έχει συμφωνηθεί», συμπληρώνοντας η ίδια ότι η «γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να αναμειχθεί σε ζητήματα που αφορούν τη σχέση της Ελλάδας με την ΕKT», δείγμα απόρριψης της «πρότασης Βαρουφάκη».

Επίσης, ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank), Γ. Βάιντμαν, τόνισε: «Το ότι δίνονται δάνεια σε τράπεζες που δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές και χρηματοδοτούν με αυτά ομόλογα του κράτους τους, το οποίο επίσης δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, δεν το θεωρώ σωστό, λαμβάνοντας υπόψη την απαγόρευση της κρατικής χρηματοδότησης».

Στα παραπάνω εκδηλώνεται ενεργή συμμετοχή του ΔΝΤ, η επικεφαλής του οποίου, Κ. Λαγκάρντ, πριν από τη συνεδρίαση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, συναντήθηκε, στην Ουάσιγκτον, με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι.

Τα μέλη του ΔΣ του ΔΝΤ ενημέρωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Οργανισμού, Π. Τόμσεν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Π. Τόμσεν εκτίμησε πως η διαβούλευση με την ελληνική κυβέρνηση «είναι πολύ μακριά από το να είναι ιδεώδης». Χαρακτήρισε, όμως, ως θετική εξέλιξη τον έλεγχο της διαπραγμάτευσης από τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα. Είπε ακόμη ότι ο ίδιος δεν έχει ιδέα για την πραγματική κατάσταση της ρευστότητας και αυτό δεν του επιτρέπει να τοποθετηθεί στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί χωρίς την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» και ακόμη, αν θέλει, ας δώσει τα χρήματα η Ευρώπη...

Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση αποπλήρωσε στην πλευρά του ΔΝΤ μια ακόμη δόση, ύψους 750 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η συγκυβέρνηση έδωσε εντολή στις Πρεσβείες και τα Προξενεία της Ελλάδας στο εξωτερικό να επιστρέψουν άμεσα τυχόν αδιάθετες δαπάνες.

Νέα παρέμβαση από ΗΠΑ

«Είναι ευθύνη της Ελλάδας, της ΕΕ και των άλλων διεθνών οργανισμών που εμπλέκονται, να επιλύσουν τις διαφορές», δήλωσε την Τρίτη 12/5 ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζ. Ερνεστ, προσθέτοντας πως «οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν την Ευρώπη, καθώς αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις».

Μάλιστα, συνεχίζοντας τους διεμβολισμούς, με αφορμή την περίπτωση της Ελλάδας, σημείωσε: «Εχουμε προφανώς επίγνωση των σημαντικών οικονομικών συνεπειών για την Ελλάδα, σε περίπτωση που δε θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, ενώ κατά συνέπεια δε θα μπορέσει να συνεχίσει να είναι μέρος της νομισματικής ένωσης στην Ευρώπη». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ενεργό εμπλοκή του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιου, στην προσπάθεια αναζήτησης ενός «κοινού τόπου» μεταξύ των πλευρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ