Σάββατο 20 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ, είπαν «ναι» στο ξεπούλημα

Η ΕΣΚ - ΔΕΗ δε δέχτηκε να νομιμοποιήσει στο χτεσινό έκτακτο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ το έγκλημα του ξεπουλήματος της ΔΕΗ και την κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος

Στήριγμα στην κυβερνητική πολιτική που επιτάσσει ο ΣΕΒ, έδωσε χτες η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, που πραγματοποιεί έκτακτο συνέδριο, για να προσφέρει άλλοθι στην κυβέρνηση να προχωρήσει στο ξεπούλημα της ΔΕΗ και στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος. Ενα έκτακτο συνέδριο, καθαρά παραταξιακό, που δεν έδωσε την ευκαιρία στους εργαζόμενους να διατυπώσουν τις πάγιες θέσεις τους, δηλαδή τη διατήρηση της ΔΕΗ 100% στο δημόσιο, ενιαία και με κοινωφελή χαρακτήρα, αλλά πραγματοποιήθηκε μόνο και μόνο για να επιβεβαιώσει το συμβιβασμό της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ), που χωρίς επιχειρήματα, βασιζόμενες στην πλειοψηφία που διαθέτουν, ψήφισαν υπέρ του ξεπουλήματος της ΔΕΗ και της κατεδάφισης του ασφαλιστικού. Η ΕΣΚ - ΔΕΗ δε δέχτηκε να νομιμοποιήσει αυτή την κατρακύλα και το έγκλημα σε βάρος όχι μόνο των εργαζομένων της ΔΕΗ, αλλά και του ελληνικού λαού, αρνούμενη να συμμετάσχει στην ψηφοφορία για την έγκριση του νομοσχεδίου και την κατεδάφιση του ασφαλιστικού. Πριν, όπως και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο συνέδριο, έδωσε σκληρή μάχη με τις θέσεις της παράταξης, με επιχειρήματα και ήθος, αποσπώντας ακόμα και τα «εύγε» των άλλων παρατάξεων για τη σταθερή στάση και πορεία της στο συνδικαλιστικό κίνημα της ΔΕΗ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το έκτακτο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ, που είχε ως αποκλειστικό θέμα το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και το άρθρο για το ασφαλιστικό, έγινε σε μία περίοδο, όπου το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί και συζητείται στη Βουλή και έγινε μετά από μήνες απραξίας και μετά από μήνες μυστικών διαβουλεύσεων των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ με την κυβέρνηση, αφού πρώτα είχαν αποκλείσει από κάθε συζήτηση την ΕΣΚ. Βασικό επίσης σημείο του χτεσινού συνεδρίου είναι και η επιβράβευση της πλειοψηφίας και... από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλο.

Ωστόσο, όμως, η αποδοχή του νομοσχεδίου από την πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ δε σημαίνει ότι θα το αποδεχτούν και οι εργαζόμενοι, αφού όπως είπε και ο Π. Πάλμος, αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ και επικεφαλής της ΕΣΚ, «οι αγώνες τώρα αρχίζουν και οι εργαζόμενοι μπορούν να ανατρέψουν όχι μόνο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά και την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική».

Συνεχίζοντας ο Π. Πάλμος κατήγγειλε τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ, τον αποκλεισμό της ΕΣΚ από τα θεσμικά όργανα, για να σημειώσει: «Οι ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ, προχώρησαν στο έκτακτο συνέδριο χωρίς να έχουν ενημερώσει τους εργαζόμενους και τα πρωτοβάθμια σωματεία για το νομοσχέδιο. Ακόμα και το ίδιο το ΔΣ μόλις την προηγουμένη του συνεδρίου ενημερώθηκε. Παραβιάζουν κάθε ουσιαστική και τυπική διαδικασία του συνδικαλιστικού κινήματος, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να επικυρώσουν την πολιτική της κυβέρνησης». Συνεχίζοντας επισήμανε ότι «οργάνωσαν μόλις 8 μήνες πριν το έκτακτο εκλογικό συνέδριο για να κλείσουν τους συσχετισμούς. Κράτησαν την Ομοσπονδία σε αδράνεια και ανέλαβαν μυστικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, που οδήγησαν στη συμφωνία για το ασφαλιστικό και το νόμο για την ιδιωτικοποίηση, αποφεύγοντας το διάλογο μπροστά στους εργαζόμενους, που θα αποκάλυπτε τις συνέπειες της πολιτικής αυτής. Προτιμούν να κρύβονται πίσω από κομματικές και παραταξιακές "πειθαρχίες" και αντιμετωπίζουν τους συνέδρους σαν κουκιά»

Εκτενή αναφορά έκανε για τις τραγικές συνέπειες που θα έχει η απελευθέρωση της αγοράς, τόσο για τους εργαζόμενος της ΔΕΗ, όσο και για τον ελληνικό λαό, έκανε λόγο για την ακύρωση του νομοσχεδίου και για την ανατροπή αυτής της πολιτικής μέσα από τον αγώνα των συνδικάτων. Και τα συνδικάτα αυτά πρέπει να «παίρνουν αποφάσεις οργάνωσης και πάλης των εργαζομένων που θα στηρίζονται και θα ενεργοποιούν κάθε κύτταρο συλλογικής δράσης. Σήμερα χρειάζεται η αποφασιστική ενίσχυση του ταξικού ρεύματος μέσα στα συνδικάτα. Η αποφασιστική ενίσχυση των δυνάμεων εκείνων που δεν οριοθετούν τα αιτήματα και τη δράση τους στα πλαίσια του "ρεαλισμού". Που να καταλαβαίνουν πως το συνδικαλιστικό κίνημα με τους αγώνες του πρέπει να είναι ικανό να αλλάζει τους συσχετισμούς σε όφελος των εργαζομένων».

.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ