Τετάρτη 20 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ
Αποπροσανατολιστική κόντρα

Με κοκορομαχίες ανάμεσα στην κυβέρνηση, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε χτες το «έργο» της η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα μνημόνια. Χτες ήταν η δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής. Η πρώτη έγινε την περασμένη βδομάδα και αφορούσε κυρίως διαδικαστικά θέματα. Η Επιτροπή θα εξετάσει το διάστημα από τον Οκτώβρη του 2009 ως το Γενάρη του 2015.

Η εισηγήτρια από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, Λ. Κασιμάτη, αποφάνθηκε ότι «το μνημόνιο έχει αποτύχει» και ότι «η Ελλάδα έγινε πειραματόζωο νέου οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου». Επιτέθηκε στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας, ανάμεσα σε άλλα, ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες «σε αυτούς που έκαναν αυτές τις επιλογές» και που «ωφελήθηκαν». Η τοποθέτησή της προκάλεσε την άμεση αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αντ. Λοβέρδου, την οποία χαρακτήρισε γενίτσαρο και της υπενθύμισε ότι ήταν «ακραία υποστηρίχτρια του Παπανδρέου». Στο χορό μπήκε και η ΝΔ, μέσω του εκπροσώπου της Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος ζήτησε να κληθεί να καταθέσει ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος ήταν προσωπικός σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

Το μνημόνιο πέτυχε

Από το ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε ανάμεσα στα άλλα ότι: «Το μνημόνιο πέτυχε. Πέτυχε να κάνει πιο φτωχούς τους Ελληνες, να πληρώσουν δηλαδή τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης και να διαμορφωθεί ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για το κεφάλαιο και τη δράση του. Τι δεν έχει αντιμετωπίσει; Τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις στην καπιταλιστική ανάκαμψη και γι' αυτό το λόγο και η ανάγκη για τη διαφοροποίηση του μείγματος, από τη στενή δηλαδή περιοριστική πολιτική να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στο πώς γίνεται η διαχείριση του χρέους, ώστε να μείνουν πόροι για να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες του κεφαλαίου, να παρέμβει το κράτος άμεσα την οικονομία, δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές, για να μπορέσουν τα συσσωρευμένα ιδιωτικά κεφάλαια να προχωρήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια και στην Ελλάδα και ακριβώς στις ανάγκες αυτές ήρθε να απαντήσει η κυβερνητική εναλλαγή.

Ομως, όποιο μείγμα και να εφαρμοστεί, δεν πρόκειται να αναιρέσει τους βασικούς νόμους του καπιταλιστικού συστήματος. Ο βασικός νόμος είναι η αντίφαση ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία, που έχει ως αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται ο κοινωνικά παραγόμενος πλούτος σε όλο και λιγότερα χέρια, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παντού, δημιουργώντας τεράστια όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Οι θεωρίες οι άλλες για την κρίση καλλιεργούν φρούδες ελπίδες στο λαό ότι μπορεί να υπάρξει μία άλλη διαχείριση, που και τα κέρδη των καπιταλιστών να διασφαλίζει και ο εργαζόμενος να περνάει καλά». Σημείωσε ότι «εμείς έχουμε τη γνώμη ότι πρέπει να κληθούν πρώτα οι επιστημονικοί φορείς της χώρας, δηλαδή το Γραφείο Κρατικού Προϋπολογισμού της Βουλής, ΚΕΠΕ, Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, ΙΟΒΕ, ΤτΕ, ΕΛΣΤΑΤ, οι υπουργοί Οικονομικών και οι γενικοί γραμματείς όλη αυτή την περίοδο, μέχρι και τη σημερινή περίοδο. Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στο ΔΝΤ, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και πρόσωπα από το εξωτερικό, με βάση τις θεσμικές τους ιδιότητες στην τρόικα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ