Παρασκευή 22 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Εντείνεται η αναμέτρηση για την αναβάθμιση του τουρκικού κεφαλαίου

Κεντρικός άξονας στην προεκλογική καμπάνια η προώθηση σχεδίων υπέρ της εγχώριας πλουτοκρατίας

Από τη χτεσινή παρουσίαση του σχεδίου για τη δημιουργία επιχειρηματικού κέντρου στην κεντρική Τουρκία
Από τη χτεσινή παρουσίαση του σχεδίου για τη δημιουργία επιχειρηματικού κέντρου στην κεντρική Τουρκία
ΑΓΚΥΡΑ.--

Με ζητούμενο την αποφασιστική υπεράσπιση των τουρκικών μονοπωλίων εντείνεται η προεκλογική δραστηριότητα των αστικών κομμάτων στην Τουρκία, όπου στις 7 Ιούνη θα γίνουν βουλευτικές εκλογές.

Χτες, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το (σοσιαλδημοκρατικό) «Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα» (CHP) παρουσίασε σχέδια περί μετατροπής της χώρας σε «διαμετακομιστικό και παραγωγικό κόμβο» και δημιουργίας νέας πόλης. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, η «κεντρική Τουρκία» - όπως θα λέγεται η νέα πόλη - θα συνδεθεί με επενδύσεις συνολικού ύψους 200 δισ. δολαρίων (τα 160 δισ. από ιδιωτικά κεφάλαια και τα 40 δισ. από δημόσια) και θα δημιουργήσει 2,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Το νέο αυτό αστικό και βιομηχανικό κέντρο μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2035 και από την ίδια χρονιά να ξεκινήσει να συνεισφέρει στην αύξηση του εθνικού ετήσιου εισοδήματος κατά 147 δισεκατομμύρια δολάρια. Η μεγαλούπολη θα περιλαμβάνει μεγάλες βιομηχανικές υποδομές, υποδομές αποθήκευσης και ανεφοδιασμού μεγάλων επιχειρήσεων (στο πλαίσιο ανάπτυξης του ανερχόμενου κλάδου των λεγόμενων «logistics»), κέντρα έρευνας και ανάπτυξης της τεχνολογίας, ζώνη ελεύθερου εμπορίου, τεχνολογικά πάρκα όπου θα εφαρμόζονται καινοτόμες τεχνικές κ.τ.λ. Η ακριβής τοποθεσία της σχεδιαζόμενης πόλης δεν έγινε γνωστή, αλλά η χτεσινή «Χουριέτ» εκτιμούσε ότι θα βρίσκεται σε σημείο που θα συνδέει την κεντρική, ανατολική και νοτιοανατολική Τουρκία, στην επαρχία Μαλάτεια.

«Η γεωγραφική μας θέση μάς επιτρέπει να φτάνουμε σε 1,5 δισ. ανθρώπους από 58 χώρες μέσα σε 4,5 ώρες. Αυτό το σχέδιο επιδιώκει να εκμεταλλευτεί αυτό το μοναδικό πλεονέκτημα χτίζοντας μια μεγαλούπολη στην Ανατολία, που θα εξελιχθεί σε κάτι παραπάνω από ένα κέντρο ανεφοδιασμού», τόνισε ο Κιλιντσάρογλου. Ο ίδιος υποστήριξε ότι «η Τουρκία και ο κόσμος χρειάζεται ένα τέτοιο σχέδιο. Θα μετατρέψουμε την Τουρκία σε ένα παγκόσμιο λιμάνι».

Τα σχέδια του CHP κατατίθενται στο φόντο της συνεχιζόμενης (και εσωκομματικά) κριτικής που διατυπώθηκε μετά τις απανωτές αποτυχίες της ηγεσίας του να αυξήσει τα ποσοστά του και να περιορίσει την επιρροή του κυβερνώντος AKP, τόσο στις περσινές προεδρικές εκλογές όσο και στις τοπικές εκλογές της άνοιξης του 2014.

Αλλωστε, συνολικά στην Τουρκία την τελευταία διετία εντείνεται η ενδοαστική αντιπαράθεση, από την οποία έχει γίνει καθαρό ότι η ντόπια πλουτοκρατία αναζητά έναν εκπρόσωπο άξιο να προασπίσει τις δικές της προτεραιότητες. Στο μεταξύ, οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ των κομμάτων για αθέμιτες προεκλογικές τακτικές δίνουν και παίρνουν. Χτες, έγινε γνωστό ότι η αρμόδια Αρχή απέρριψε ένσταση που είχε καταθέσει το φιλοκουρδικό HDP διαμαρτυρόμενο για τη στάση που κρατά ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καλώντας σε ανοιχτή στήριξη υπέρ του κυβερνώντος AKP, παρά την «ανεξάρτητη» στάση που θα έπρεπε να τηρεί σύμφωνα με το αξίωμα στο οποίο έχει εκλεγεί.

Σχέδια για μια ισλαμιστική «υπερ-τράπεζα»

Στο μεταξύ, ο αρμόδιος για οικονομικά ζητήματα αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Αλί Μπαμπατζάν, δήλωσε προχτές ότι η Τουρκία και η Ινδονησία είναι σήμερα έτοιμες μαζί με την Ισλαμική Αναπτυξιακή Τράπεζα να επιταχύνουν τις ενέργειές τους για τη δημιουργία μιας νέας «υπερ-τράπεζας» που θα εξυπηρετεί συνολικά τους δανειστές του ισλαμικού κόσμου.

Ο Μπαμπατζάν ανέφερε ότι σήμερα υπάρχουν πάνω από 300 ισλαμικοί - όπως τους χαρακτήρισε - χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί σε 75 χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ