Κυριακή 24 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι άξονες πάλης του ταξικού κινήματος

Ως ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα πήραμε αρκετές πρωτοβουλίες στο παρελθόν, αναδείξαμε αρκετές φορές με παρεμβάσεις μας τις αιτίες για την κατάσταση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, ξεκινώντας από την καταλήστευση των Ταμείων δεκαετίες πριν μέχρι τους διαδοχικούς νόμους της τελευταίας 20ετίας, που έδωσαν ισχυρό πλήγμα στο χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το ΠΑΜΕ αγωνίζεται για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, για την οικοδόμηση ενιαίου συστήματος που περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας. Είμαστε ριζικά αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως επίσης διαφωνούμε με τη δραστηριότητα ασφαλιστικών εταιρειών σε τομείς που καλύπτει η Κοινωνική Ασφάλιση.

Δεν μπορεί σήμερα να υπάρχει αίτημα που θα βρίσκεται πιο κάτω από την αναπλήρωση όλων των απωλειών σε δικαιώματα που εξανεμίστηκαν ολικώς ή μερικώς, από την αποκατάσταση της απώλειας των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω στο παλιό ασφαλιστικό σύστημα, δεν επιτρέπεται να κρίνουν τις ανάγκες τους, την προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο, την προστασία τους μετά τον εργάσιμο βίο με όρους του προηγούμενου αιώνα. Η πάλη τους επιβάλλεται να κινείται μπροστά, να παίρνει υπόψη της τις νέες συνθήκες.

Καταληκτικά, στις σημερινές συνθήκες κάθε επιμέρους μάχη για να μπει εμπόδιο στα νέα σχέδια ανατροπής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για να έχει συνέχεια, διάρκεια και νικηφόρα προοπτική πρέπει να ενταχθεί στην οργάνωση της αντεπίθεσης για ενιαίο υποχρεωτικό αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ιεραρχώντας στους παρακάτω άξονες που θα αναφέρω στη συνέχεια, απλώνουμε ένα πλατύ πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων (δίνεται ξεχωριστά ως παράρτημα) που ακουμπά κάθε πλευρά του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

  • Να καλύψει το κράτος και να πληρώσει τα ασφαλιστικά ταμεία για τις ζημιές από τη δέσμευση των αποθεματικών για δεκαετίες, τις ζημιές από το τζογάρισμα σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα, τις απώλειες των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που λεηλατήθηκαν από το λεγόμενο κούρεμα ομολόγων που είναι περίπου 14 δισ. ευρώ. Να σταματήσει κάθε είδους τοποθέτηση αποθεματικών και διαθέσιμων ποσών των ασφαλιστικών ταμείων και Οργανισμών στην ΤτΕ.
  • Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών.
  • Επαναφορά των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων στα επίπεδα του 2009 πριν τις μειώσεις που προέβλεψαν τα μνημόνια και οι εφαρμοστοί νόμοι.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, εκτός των θετικών για τους ασφαλισμένους διατάξεων.
  • Αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών τους συντάξεων. Επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης. Αμεση αποκατάσταση των απωλειών από τις περικοπές επιδομάτων και συντάξεων σε ειδικές ομάδες, όπως συντάξεις αναπηρίας, χηρείας κ.ο.κ.
  • Ο χρόνος ανεργίας και ασθένειας να είναι θεμελιωτικός και η επιδοτούμενη ανεργία και ασθένεια να υπολογίζονται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης και να βαρύνουν το κράτος και τους εργοδότες. Να ψηφιοποιηθεί άμεσα ο ασφαλιστικός βίος ηλεκτρονικά και με πρόσληψη προσωπικού, χωρίς την ανάμειξη εταιρειών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ