Κυριακή 24 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη και κλιμάκωση με απεργία

Εντατικές προετοιμασίες σε όλη τη χώρα. Κινητοποιήσεις από μικρούς ΕΒΕ, αγρότες και συνταξιούχους

Στις 90 ανέρχονται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που ανταποκρίθηκαν πρώτες στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και έχουν πάρει αποφάσεις για συμμετοχή στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται στις 11 Ιούνη σε όλη τη χώρα, ενάντια στο νέο μνημόνιο που ετοιμάζουν κυβέρνηση - δανειστές και με αίτημα αιχμής την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων. Στην Αττική, το συλλαλητήριο θα γίνει στην Ομόνοια, στις 7.30 το απόγευμα.

Ανάμεσα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν πάρει αποφάσεις, βρίσκονται Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία από κλάδους που δίνουν τη μάχη των Συμβάσεων και έχουν αποφασίσει απεργία με ανοιχτή ημερομηνία, προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός.

Τέτοια περίπτωση είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, που τη Δευτέρα, στις 3 μ.μ., θα έχει νέα συνάντηση με τον ΣΕΒ για δύο από τις τέσσερις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας του κλάδου. Αλλά και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, που διοργανώνει σύσκεψη με σωματεία του κλάδου τη Δευτέρα 25 Μάη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της (Αριστοτέλους 11-15, 6ος όροφος).

Ολοκληρώνονται οι τοπικές συσκέψεις

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι τελευταίες από τις περιφερειακές συσκέψεις που διοργανώνουν οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή σωματείων και συνδικαλιστών, για την καλύτερη προετοιμασία των συλλαλητηρίων και με στόχο να ενθαρρυνθεί η πρωτοβουλία από τα συνδικάτα, να αναπτυχθούν δράσεις από τα κάτω, στο δρόμο για τις 11 Ιούνη.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, ξεχωριστή αξία θα έχουν οι αποφάσεις συμμετοχής που θα παρθούν από Γενικές Συνελεύσεις, αλλά και εκείνες που θα προστεθούν από συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπου οι ταξικές δυνάμεις δεν είναι πλειοψηφία.

Σημαντικό είναι, επίσης, να συζητήσουν για τα συλλαλητήρια και να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους εργαζόμενοι από χώρους δουλειάς που αυτή την περίοδο αναπτύσσονται κινητοποιήσεις, είτε για τη γενικευμένη απληρωσιά, είτε για απολύσεις, είτε για άλλα θέματα που «καίνε» την εργατική - λαϊκή οικογένεια, όπως η Υγεία.

Το ΠΑΜΕ απευθύνει το κάλεσμα παντού: «Να πάρουμε θέση μάχης απέναντι στα νέα μέτρα που προετοιμάζονται, που τσακίζουν ό,τι εργατικό δικαίωμα απέμεινε. Να στείλουμε μήνυμα μαχητικής αντίστασης και διεκδίκησης στις νέες προκλητικές αξιώσεις των βιομηχάνων και των επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι επείγουσα ανάγκη να οργώσουμε κάθε χώρο δουλειάς, να μη μείνει κανείς εργαζόμενος χωρίς ενημέρωση, χωρίς να γνωρίζει τι ετοιμάζουν σε βάρος του, χωρίς να πει γνώμη και να πάρει ατομική ευθύνη.

Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να δυναμώσει η συζήτηση στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς, να πολλαπλασιαστούν οι Γενικές Συνελεύσεις και οι συσκέψεις, έτσι ώστε να αποφασιστεί συλλογικά η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στα συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη σε όλες τις πόλεις».

Πανελλαδική δράση από τους ΕΒΕ

Σε αγωνιστική εγρήγορση βρίσκονται και οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, με αιχμή τη φοροληστεία τους και τη θηλιά των χρεών που σφίγγει στο λαιμό τους. Μια μέρα πριν τα συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη, όπου θα συμμετέχουν οι κατά τόπους Σύλλογοι και οι Ενώσεις που συσπειρώνονται στο αντιμονοπωλιακό κίνημα των ΕΒΕ, η ΠΑΣΕΒΕ έχει καλέσει να παρθούν σε όλη τη χώρα πολύμορφες πρωτοβουλίες στις 10 Ιούνη.

Αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ διεκδικούν ανάμεσα σε άλλα: Κατάργηση του ν. 4110/2013. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ. 20.000 ευρώ αφορολόγητο και επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%. Κούρεμα των χρεών προς τις τράπεζες κατά 30% για όσους διατηρούν ακόμα την επιχείρησή τους και 50% για όσους έκλεισαν. Μείωση των εισφορών στον ΟΑΕΕ κατά 30%, χωρίς μείωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Επίσης, πάγωμα των χρεών προς ΟΑΕΕ και Δημόσιο, χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη. Μακρόχρονη ρύθμιση για το υπόλοιπο ποσό, με δόσεις που να μην ξεπερνούν το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος. Καμία κατάσχεση 1ης κατοικίας, αναστολή κατασχέσεων, επαγγελματικής στέγης, μεταφορικών μέσων, τραπεζικών λογαριασμών. Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις. Επαναφορά 13ης, 14ης σύνταξης. Να επιστραφούν εδώ και τώρα τα κλεμμένα αποθεματικά. Αύξηση της χρηματοδότησης του ΟΑΕΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Δωρεάν Υγεία - Περίθαλψη για όλους.

Στην Αττική, κινητοποίηση θα γίνει στις 9 π.μ., στην Ομόνοια. Στη Θεσσαλονίκη, οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ καλούν στις 8.30 π.μ., στο ΚΕΑΟ, για το Φορολογικό και τα χρέη.

Κινητοποιήσεις αγροτών

Μέτωπα πάλης είναι και για τους φτωχούς αγρότες το Φορολογικό και τα χρέη σε εφορίες και τράπεζες. Γι' αυτό, σε διάφορες περιοχές, με πρωτοβουλία Συλλόγων και Ομοσπονδιών που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ, γίνεται προσπάθεια να αναπτυχθούν αγώνες, να οργανωθούν κινητοποιήσεις.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, ο Αγροτικός Σύλλογος «Μαρίνος Αντύπας» καλεί σε συγκέντρωση την Πέμπτη 28 Μάη, στις 8.30 μ.μ., στην Κεντρική Πλατεία της Νάουσας, ενάντια στο εμπάργκο των εξαγωγών και τη φοροληστεία. Στο κάλεσμά του αναφέρει:

«Δεν πάει άλλο! Οργανώνουμε την πάλη μας! Με τους αγώνες μας θα διεκδικήσουμε την επιβίωσή μας, ανατρέποντας τις πολιτικές που μας οδηγούν στη φτώχεια, τον αφανισμό και το ξεκλήρισμα. Συντονίζουμε τα βήματά μας με τα άλλα λαϊκά στρώματα, που πλήττονται από την ίδια πολιτική και τη φοροληστεία. Αντιπαλεύουμε τις πολιτικές που μας επιβάλλουν εμπάργκο στην αξιοποίηση της σοδειάς μας».

Αγωνιστική απάντηση στη φοροληστεία δίνει και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΛ), με συγκέντρωση που οργανώνει επίσης την Πέμπτη 28 Μάη, στις 11 το πρωί, στην Α' ΔΟΥ Λάρισας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί, χωρίς να αποκλείεται καμιά μορφή πάλης.

Η Ομοσπονδία ζητάει άμεση συνάντηση με τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Μέχρι την ημέρα της συγκέντρωσης, θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις, περιοδείες και εξορμήσεις στα χωριά της περιοχής, για την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου.

Συνεχίζουν οι συνταξιούχοι

Τέλος, για το πανελλαδικό συλλαλητήριο που οργανώνουν στις 23 Ιούνη δουλεύουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, με παρακαταθήκη τις πετυχημένες συγκεντρώσεις για τα προβλήματα της Υγείας, που έγιναν την Τετάρτη σε πολλές πόλεις.

Στην ανακοίνωσή τους, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις χαιρετίζουν τους χιλιάδες συνταξιούχους, που «για άλλη μια φορά, συσπειρωμένοι γύρω από τα σωματεία τους και τις Ομοσπονδίες, έδωσαν το "παρών" στο αγωνιστικό προσκλητήριο. Ο επόμενος σταθμός του αγώνα των συνταξιούχων είναι στις 23/6, που προγραμματίζουν μεγάλη πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα», στις 6 μ.μ., στα Προπύλαια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ