Σάββατο 23 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Τριήμερη συνάντηση των 57 συμμετεχόντων

ΠΕΚΙΝΟ - ΤΟΚΙΟ.--

Σε τελική συμφωνία πάνω στον ιδρυτικό «Χάρτη» λειτουργίας του νέου διεθνούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος (της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων Υποδομών - AIIB), στο οποίο πρωτοστατεί η Κίνα, κατέληξαν οι εκπρόσωποι των (προς το παρόν) 57 χωρών που συμμετέχουν σε αυτή, μεταξύ αυτών και πολλές χώρες της ΕΕ (όπως οι Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία κ.ά.).

Το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» μετέδωσε ότι οι εντεταλμένοι διαπραγματευτές των χωρών - μελών πραγματοποίησαν τριήμερη συνάντηση στη Σιγκαπούρη, «κεκλεισμένων των θυρών». «Θα ιδρύσουμε την AIIB έως το τέλος του χρόνου και θα ξεκινήσουμε τη λειτουργία της το συντομότερο δυνατό, μετά από νόμιμες επικυρώσεις (που χρειάζεται να γίνουν) σε ορισμένες χώρες», δήλωσε ο Σχι Γιαομπίν, υφυπουργός Οικονομικών της Κίνας και, σύμφωνα με το «Σινχουά», μόνιμος προεδρεύων των συναντήσεων των επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων.

Θυμίζουμε ότι το αρχικό κεφάλαιο της ΑΙΙΒ θα είναι 100 δισ. δολάρια, από τα οποία τα 50 θα διαθέσει το Πεκίνο. Η AIIB αναμένεται να προσανατολιστεί κύρια στην κατασκευή ενεργειακών αγωγών, λιμενικών και αεροπορικών εγκαταστάσεων, τηλεπικοινωνιακών και μεταφορικών δικτύων που θα δώσουν ώθηση σε επενδύσεις σε διάφορους κλάδους.

Στο μεταξύ, τις δικές της κινήσεις καθορίζει η Ιαπωνία, που μέχρι σήμερα επιλέγει να «απέχει» από την AIIB, χωρίς ωστόσο να σκοπεύει να παραχωρήσει εύκολα τον πρωταγωνιστικό ρόλο που εδώ και χρόνια διαθέτει στις μπίζνες στην Ασία. Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αυξήσει τα επόμενα χρόνια κατά 30% τα δάνεια που παρείχε για επενδύσεις στην περιοχή και θα «προσφέρει» συνολικά 110 δισ. δολάρια (δεν προσδιόρισε χρονικό ορίζοντα). Το Τόκιο ιεραρχεί επενδύσεις στη διαχείριση του νερού και γενικά των υδάτινων πόρων αλλά και στην κατασκευή σιδηροδρόμων, ώστε τρένα υψηλής ταχύτητας να μπορούν να μεταφέρουν εμπορεύματα με πολύ μικρότερο χρόνο αλλά και κόστος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ