Σάββατο 23 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΙΝΕΖΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Συμφωνίες για μεγάλα έργα στην Κολομβία

Οι ηγέτες της Κολομβίας και της Κίνας
Οι ηγέτες της Κολομβίας και της Κίνας
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ στη Λατινική Αμερική, συναντήθηκε χτες με τον Πρόεδρο της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, όπου οι δύο χώρες συμφώνησαν να επιδιώξουν τη συνεργασία σε μια σειρά από τομείς, όπως η βιομηχανική παραγωγή, ο κατασκευαστικός τομέας τόσο μηχανών όσο και υποδομών (δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια), ενισχύοντας παραπέρα τους οικονομικούς δεσμούς τους. Η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού, η πρώτη στη χώρα από όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, πραγματοποιείται ενώ συμπληρώνονται τα 35 χρόνια των σινο-κολομβιανών διπλωματικών σχέσεων.

Ο Λι συνοδεύεται από πλήθος κυβερνητικών αξιωματούχων και εκπροσώπων επιχειρηματικών ομίλων, που επιχειρούν ένα γενναίο άνοιγμα στη Λατινική Αμερική (πρώτος σταθμός της περιοδείας ήταν η Βραζιλία), ώστε αφενός να μπούνε σε μεγάλα έργα που προγραμματίζονται και βέβαια στην εκμετάλλευση του τεράστιου φυσικού πλούτου της.

Στα σχέδια της Κίνας είναι η δημιουργία στην Κολομβία μονάδων παραγωγής σιδήρου και χάλυβα, υλικών κατασκευής και μηχανολογικού εξοπλισμού, όπως εξειδίκευσε ο Λι. Μίλησε για «αμοιβαία επωφελή συνεργασία "win-win", που θα φέρει και θέσεις εργασίας», ενώ δήλωσε ότι η συμμετοχή και επιχειρήσεων από τη Δύση είναι ευπρόσδεκτη. Βεβαίως, πίσω από αυτές τις διατυπώσεις που επανέλαβε και ο Κολομβιανός Πρόεδρος, που χαρακτήρισε την Κίνα «σημαντικό στρατηγικό εταίρο», δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι η περιοχή γίνεται πεδίο σφοδρών ανταγωνισμών. Ιδιαίτερα, αν τελικά ευοδωθούν τα σχέδια για δημιουργία της διηπειρωτικής σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει τις ακτές του Ατλαντικού από τη Βραζιλία με τις ακτές του Ειρηνικό στο Περού, θα πρόκειται για ένα έργο που θα αλλάξει πολλά στην περιοχή. Επίσης, αναμένεται και άλλες χώρες και οι μονοπωλιακοί τους όμιλοι να θελήσουν να συνδεθούν με αυτή την κεντρική εμπορική γραμμή, για την εξασφάλιση χαμηλότερου κόστους στις εμπορικές συναλλαγές με το «γίγαντα» της Ασίας.

Επίσης, Κίνα και Κολομβία εξετάζουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης επιχειρήσεων από κινεζικές τράπεζες, όπως και τη μελλοντική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, κάτι που φαίνεται να συναντάει σημαντικές αντιστάσεις και λόγω των δεσμών της αστικής τάξης της Κολομβίας με τις ΗΠΑ, που θεωρούν τη χώρα ως ένα από τα στηρίγματά τους στην περιοχή. Αλλωστε, η αμερικανική ενεργή συμμετοχή στην εσωτερική σύγκρουση στην Κολομβία και την κρατική τρομοκρατία ενάντια στο λαϊκό κίνημα κρατάει πολλές δεκαετίες, με πρόσχημα την αντιμετώπιση του εμπορίου ναρκωτικών και του ένοπλου αντάρτικου κινήματος. Επίσης, οι δύο κυβερνήσεις υπέγραψαν και συμφωνίες συνεργασίας στον εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και αθλητικό τομέα, όπως και στη γεωργία και τον τουρισμό.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός θα μετέβαινε στη συνέχεια στο Περού και στη συνέχεια στη Χιλή, όπου ως τις 26 Μάη θα ολοκληρωθεί η περιοδεία του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ