Κυριακή 24 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Η κυβέρνηση δυναμιτίζει το κλίμα δολοφονώντας 26 αντάρτες

Η αντιδραστική κυβέρνηση της Κολομβίας δυναμιτίζει και πάλι το κλίμα στη χώρα, με το χτύπημα, τα ξημερώματα της Παρασκευής, μονάδας των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP), στη ζούγκλα, στην περιοχή Γκουαπί της νότιας επαρχίας Κάουκα, όπου από βομβαρδισμούς από αέρος και ενώ κοιμόντουσαν, βρήκαν το θάνατο 26 αντάρτες του 29ου Μετώπου. Η ενέργεια αυτή γίνεται ενώ εδώ και 3 χρόνια πραγματοποιούνται ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και ανταρτών, στην Αβάνα της Κούβας και ενώ οι αντάρτες από τις 20 Δεκέμβρη του 2014, είχαν εξαγγείλει και τηρήσει μονομερή κατάπαυση του πυρός.

Ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, χαρακτήρισε την επίθεση αντίποινα σε «επίθεση σε περίπολο στις 25 Απρίλη με 11 νεκρούς στρατιώτες». Ωστόσο, είχε αποδειχθεί ότι σε αυτή την υπόθεση, οι αντάρτες ανταπέδωσαν πυρά. Μετά από αυτή την εξέλιξη, που ουσιαστικά είχε προαναγγελθεί από τον Σάντος, όταν είχε αναστείλει την απαγόρευση βομβαρδισμών, οι FARC ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι αναστέλλουν τη μονομερή κατάπαυση του πυρός.

Στη σχετική ανακοίνωση, αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα ότι είναι «εξίσου οδυνηρός ο θάνατος ανταρτών και στρατιωτών, γιατί είναι παιδιά του ίδιου λαού και από φτωχές οικογένειες. Αυτή η αιμορραγία πρέπει να σταματήσει.

Παρά τη θέλησή μας, συνεχίζουμε το διάλογο εν μέσω ένοπλης αντιπαράθεσης. Παρότι ο Σάντος συνεχίζει την επίθεση, επιμένουμε στην ανάγκη να συμφωνηθεί το συντομότερο δυνατό, για την επιτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας και την αποτροπή περαιτέρω θυμάτων, διμερής κατάπαυση του πυρός, που έχει τη στήριξη και των λαϊκών οργανώσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ