Σάββατο 23 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΔΩΔΩΝΗ»
«ΑΤΕλείωτη» υπόθεση

Επιβάλλεται ο συντονισμός και η συνέχιση του αγώνα ενάντια στις μεθοδεύσεις ξεπουλήματος

«Μπλόκο» στις μεθοδεύσεις της διοίκησης της ΑΤΕ για ξεπούλημα της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ», έβαλε αυτή την περίοδο η δυναμική αντίδραση που υπήρξε στους νομούς της Ηπείρου. Τα σχέδια της διοίκησης της ΑΤΕ όμως παραμένουν και η αναγκαιότητα συντονισμού, συνέχισης και έντασης του αγώνα παραμένει επίκαιρη και επιτακτική.

Η επιδίωξη της διοίκησης της ΑΤΕ για εξαγορά των μετοχών της «ΔΩΔΩΝΗΣ» που κατείχαν Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου έναντι χρεών και εξασφάλισης νέων δανείων, απετράπη προς το παρόν μπρος στην αγωνιστική πίεση και τις αντιδράσεις που υπήρξαν το τελευταίο διάστημα από τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής και τους εργαζόμενους στη «ΔΩΔΩΝΗ» και τις τοπικές Ενώσεις Συνεταιρισμών. Στον αγώνα αυτό πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές. Στην Αρτα, όπου ο πρόεδρος της Ενωσης Θ. Χαρακλιάς - που είναι και υποδιευθυντής υποκαταστήματος της ΑΤΕ - πάσχισε με νύχια και με δόντια να υλοποιήσει τις εντολές των ανωτέρων του για ξεπούλημα των μετοχών της «ΔΩΔΩΝΗΣ» στην ΑΤΕ, αλλά «σκόνταψε» για φέτος... Το ίδιο επιχειρήθηκε να γίνει και στην Πρέβεζα, αλλά η σχετική εισήγηση «τεχνοκρατών» του προέδρου της Ενωσης Δ. Ντούσκα (πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ) «κόλλησε» στο ΔΣ. Αντιδράσεις υπάρχουν και στην απόφαση για πώληση του μεριδίου μετοχών της «ΔΩΔΩΝΗΣ», που πήρε προ καιρού στα «μουλωχτά» η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πωγωνίου Ιωαννίνων.

Η ουσία όμως είναι ότι δεν έχει αποσυρθεί το σχέδιο της διοίκησης της ΑΤΕ να αποκτήσει με τη «βοήθεια» τοπικών παραγόντων, μέσα και έξω από τις συνεταιριστικές οργανώσεις, τα μερίδια μετοχών από όποιες Ενώσεις της Ηπείρου «μπορέσει», ώστε η τράπεζα να πιάσει το 67% των μετοχών της «ΔΩΔΩΝΗΣ» και να μπορεί στο εξής να κάνει ό,τι θέλει. Δηλαδή, να ξεπουλήσει τη «ΔΩΔΩΝΗ» μέσω του χρηματιστηρίου στο ιδιωτικό κεφάλαιο, πράγμα που θα επιφέρει ένα ακόμα πλήγμα στην κτηνοτροφία και την απασχόληση στην Ηπειρο.

Το θέμα της «ΔΩΔΩΝΗΣ» συζητήθηκε και σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πασσαρώνος στο Νομό Ιωαννίνων, όπου βγήκε και σχετικό ψήφισμα. Σε αυτό αναφέρεται πως πρέπει: Να σταματήσουν οι μεθοδεύσεις ξεπουλήματος των μετοχών της «ΔΩΔΩΝΗΣ» που κατέχουν οι Ενώσεις της Ηπείρου στην ΑΤΕ. Να μεταβιβαστούν οι μετοχές της ΑΤΕ στις Ενώσεις της Ηπείρου. Να μπει φραγμός στις ανεξέλεγκτες εισαγωγές γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων. Επίσης, γίνεται αναφορά για καταδίκη της διγλωσσίας ορισμένων συνεταιριστικών στελεχών και βουλευτών που τάχα κόπτονται για το μέλλον της «ΔΩΔΩΝΗΣ».

Στο ψήφισμα αναφέρεται ακόμα πως απαιτείται άμεσα «Αγρότες - κτηνοτρόφοι - εργαζόμενοι - επαγγελματίες, με τους φορείς τους να συγκροτήσουν ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης και αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα της «Δωδώνης», για τη βελτίωση της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, των ΑΣΟ και την ανάπτυξη της Ηπείρου. Από αυτήν την προσπάθεια δεν πρέπει να λείπουν οι ΟΤΑ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ