Σάββατο 23 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2001
Δεν υπάρχει πρόβλημα λέει η κυβέρνηση

Την εικόνα ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, ούτε στο σκέλος των εσόδων ούτε στο σκέλος των δαπανών -και κατά συνέπεια θα υλοποιηθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει τεθεί- προβάλλει ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς. Ενώ αποτελεί κοινό μυστικό, ότι στα έσοδα παρατηρείται υστέρηση πολλών δεκάδων δισ. δραχμών από ΦΠΑ και άλλους φόρους και ανεξέλεγκτες πιέσεις στις δαπάνες, ο υφυπουργός ισχυρίστηκε πως «η εξέλιξη των εσόδων και των δαπανών και η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών είναι εντός των ορίων του προϋπολογισμού, παρά την κάμψη που εμφανίζει η ευρωπαϊκή και η διεθνής οικονομία». Εσπευσε μάλιστα να προσθέσει πως δε συντρέχει κανένας λόγος «που να δικαιολογεί τις αιτιάσεις και τις δηλώσεις που ακούγονται για αναγκαιότητα αναθεώρησης των στόχων του προϋπολογισμού».

Ομως, ακόμη και από τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, στο πεντάμηνο Γενάρης- Μάης 2001, που έδωσε ο υφυπουργός, ενώ δείχνουν ότι τα κρατικά έσοδα βρίσκονται κοντά στο στόχο, ο ρυθμός αύξησής τους είναι πολλαπλάσιος του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, τα κάθε είδους κρατικά έσοδα ενισχύθηκαν στο πεντάμηνο κατά 9% και κινούνται υψηλότερα ακόμη και από το στόχο 8,2% του προϋπολογισμού. «Υστέρηση», ωστόσο, εμφανίζει ο ΦΠΑ που αυξήθηκε κατά 9,9% έναντι στόχου 10,4%. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά πρώτα και κύρια τους ρυθμούς ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία που διαμορφώνονται πλέον σε επίπεδα χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού.

Επίσης, είναι εμφανής η συγκράτηση των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα σε αντίθεση με τις δαπάνες για τοκοχρεωλύσια που έχουν ξεφύγει ακόμη και από τους στόχους που έθετε ο προϋπολογισμός του 2001. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι πρωτογενείς δαπάνες στο πεντάμηνο έτρεχαν με ρυθμό 5,5%. Ηταν δηλαδή αρκετά κάτω από το στόχο (7,9%) του προϋπολογισμού. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε η συρρίκνωση που παρατηρείται στους «αποδιδόμενους πόρους», δηλαδή στους πόρους που προορίζονται κυρίως για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε απόλυτα μεγέθη οι συνολικές δαπάνες του πενταμήνου ήταν 6 τρισ. δρχ. Το 56% από αυτές αφορούν πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, το 33% τόκους(!) και το 11% δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Οι καθαρές πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού εμφανίζονται αυξημένες σε ποσοστό 7,3% έναντι ετήσιου στόχου 7,4%. Η επιτάχυνση που σημείωσαν τους προηγούμενες μήνες, οφείλεται σε εξαιρετικά συγκυριακούς παράγοντες όπως για το επίδομα θέρμανσης. Αντίθετα τα ποσά που δαπανήθηκαν για τόκους αυξήθηκαν στο πεντάμηνο κατά 5,5% και σε προφανή δυσαρμονία με τον ετήσιο στόχο για μείωσή τους κατά 2,6%. Το γεγονός, ότι οι δαπάνες του προϋπολογισμού, συγκρατούνται στα επίπεδα του στόχου που είχε θέσει η κυβέρνηση, οφείλεται στο ότι κατακρεουργήθηκαν τα κονδύλια των δημόσιων επενδύσεων. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες για την εκτέλεση έργων που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εμφανίζουν στο πεντάμηνο αύξηση μόλις 0,7% σε σχέση με το πεντάμηνο του 2000, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 10,3%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ