Σάββατο 23 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Ανυποχώρητος και συνεχής αγώνας για τα δικαιώματά τους

Με απόλυτη επιτυχία έγινε χτες η στάση εργασίας των εργαζομένων στο εργοτάξιο του Αερολιμένα Αθηνών στα Σπάτα, η οποία εντάσσεται σε ένα μπαράζ συνεχών αγωνιστικών κινητοποιήσεων των οικοδόμων, ηλεκτρολόγων, μεταλλεργατών και χειριστών μηχανημάτων στην Αθήνα, διεκδικώντας καλύτερα μεροκάματα και συνθήκες εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας, κανένας δεν έπιασε δουλιά και παρά το κρούσμα εργοδοτικής τρομοκρατίας που σημειώθηκε την προηγούμενη Τρίτη με στόχο τον εκφοβισμό των εργαζομένων. Οταν δηλαδή εκπρόσωποι του Παραρτήματος κρατήθηκαν για πέντε ώρες στο αστυνομικό τμήμα επειδή είχαν μπει σε φυλασσόμενο χώρο για να σταματήσουν τις εργασίες στην εταιρία Ιακώβου, η οποία παραβιάζοντας το ωράριο, έριχνε μπετόν μετά την ώρα λήξης των εργασιών.

Από τις 7 μέχρι και τις 9.30 το πρωί δε δούλεψε τίποτα, καθώς η πλειοψηφία των εργαζομένων συμμετείχε εξαρχής στη στάση, ενώ η αυστηρή περιφρούρησή της είχε ως τελικό αποτέλεσμα η συμμετοχή να ανέλθει στο 100%. Ο Δ. Βανδώρος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, μιλώντας στους εργαζόμενους επισήμανε ότι οι εταιρίες προσπαθούν να κάνουν ελιγμούς και «να μην ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις μας. Ομως εμείς λέμε ότι τα έργα δε θα γίνουν με εξαθλιωμένους εργάτες και έχουμε τη δύναμη να το επιβάλλουμε αυτό με τον αγώνα μας. Δε γίνεται εμείς να παράγουμε τον πλούτο και αυτοί να πλουτίζουν» και στη συνέχεια τόνισε πως «ο αγώνας μας θα κλιμακωθεί σε όλα τα εργοτάξια της Αθήνας».

Εξάλλου, στα πλαίσια κλιμάκωσης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ προκήρυξαν νέες στάσεις εργασίας την επόμενη Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή σε όλες τις βάρδιες, ενώ αναμένεται να κηρυχτούν στάσεις εργασίας ή άλλες μορφές αγώνα και σε άλλα εργοτάξια της Αθήνας.

Οι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα

Ομως ο κοινός αγώνας των οικοδόμων με τους εργαζόμενους από τους άλλους κλάδους έχουν ήδη αποφέρει τα πρώτα πολύ θετικά αποτελέσματα, που αποτελούν τη βάση για ανέβασμα των διεκδικητικών τους στόχων και συνέχιση της πάλης τους.

Συγκεκριμένα, κάτω από την πίεση των συνεχών αγώνων, οι τεχνικές εταιρίες «Ευρωπαϊκή Τεχνική ΑΕ» και «ΠΑΡΝΩΝ ΑΕ» αποδέχτηκαν το υπόμνημα αιτημάτων που είχαν θέσει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, η Πανελλήνια Ενωση Χειριστών και η Ενωση Ηλεκτρολόγων Αθήνας. Ορισμένα από τα σημαντικότερα αιτήματα που ικανοποιήθηκαν είναι: η αύξηση του μεροκάματου κατά 2.000 δραχμές τη μέρα (!!!), οι 275.000 χιλιάδες δραχμές ως κατώτερος μισθός για τους νεοπροσλαμβανόμενους εργαζόμενους με υπαλληλική ιδιότητα, η μείωση του ωραρίου εργασίας των χειριστών από 40 ώρες σε 37,5 τη βδομάδα και η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και η διακοπή της εργασίας σε περίπτωση καύσωνα (πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου) αλλά και ψύχους (κάτω από 3 βαθμούς Κελσίου). Επίσης, συμφωνήθηκε η αυστηρή τήρηση της πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ