Πέμπτη 28 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αύριο η δίκη των ναυτεργατών στην Καβάλα

Τη βιομηχανία των διώξεων καταγγέλλει το ΠΑΜΕ. Σε δίκη και ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ

Από παλιότερη κινητοποίηση αλληλεγγύης στους διωκόμενους ναυτεργάτες της γραμμής Καβάλα - Θάσος
Από παλιότερη κινητοποίηση αλληλεγγύης στους διωκόμενους ναυτεργάτες της γραμμής Καβάλα - Θάσος
Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καβάλας εκδικάζεται, αύριο Παρασκευή, η έφεση που άσκησαν 13 εν ενεργεία και 7 συνταξιούχοι ναυτεργάτες, οι οποίοι πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε 8 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή, για τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική πανεργατική απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 11/3/2010.

Συγκέντρωση συμπαράστασης οργανώνουν το ΠΑΜΕ και το Ενιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών Νομού Καβάλας, αύριο, στις 9 το πρωί, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας.

Καλούν τον εργαζόμενο λαό, το Εργατικό Κέντρο Καβάλας, όλα τα σωματεία, τους συλλόγους, τους μαζικούς φορείς του νομού, να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους με ψηφίσματα συμπαράστασης και να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση. Να απαιτήσουν να σταματήσει οποιαδήποτε δίωξη σε βάρος των ναυτεργατών και συνολικά του εργατικού κινήματος. Το Σωματείο Οικοδόμων Καβάλας και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Καβάλας εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους ναυτεργάτες.

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Με αφορμή την αυριανή δίκη, το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τη βιομηχανία των διώξεων σε βάρος συνδικαλιστών. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα: «Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη βιομηχανία συνδικαλιστικών διώξεων εναντίον των εργαζομένων που αγωνίζονται για τα αυτονόητα δικαιώματά τους.

Οι συνδικαλιστικές διώξεις των ναυτεργατών της Καβάλας - Θάσου δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά ακολουθούν τις δεκάδες διώξεις συνδικαλιστών, ειδικότερα στο Πορθμείο Καβάλας, που στόχο έχουν να ποινικοποιήσουν τη συνδικαλιστική δράση, τη συλλογική πάλη, να χτυπήσουν συνδικάτα που παλεύουν κόντρα στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και να λύσουν τα χέρια των εφοπλιστών στο ξεζούμισμα των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φέρει μεγάλες ευθύνες, γιατί σαν κυβέρνηση διατηρεί όλο το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ ετοιμάζει νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα με τη νέα συμφωνία-μνημόνιο. Η όξυνση της αντεργατικής επίθεσης από κυβέρνηση και εργοδότες θα φέρει νέο κύμα συνδικαλιστικών διώξεων, νέα επίθεση στο δικαίωμα στην απεργία.

Τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και η απεργία είναι κατακτήσεις του εργατικού κινήματος και κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να τις βγάλει παράνομες στη συνείδηση των εργαζομένων. Νόμος είναι τα δίκια των εργατών. Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, το λαϊκό κίνημα, να καταδικάσουν τη βιομηχανία των συνδικαλιστικών διώξεων. Να εκφραστεί μαζικά η αλληλεγγύη στους διωκόμενους εργάτες».

Σε δίκη και για τα διόδια

Στο μεταξύ, στο Β' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης δικάζεται σήμερα ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, για κινητοποίηση που έγινε στα διόδια των Μαλγάρων, στις 19 Μάρτη 2010. Η δίωξη προέκυψε ύστερα από μήνυση που κατέθεσε εκείνη την εποχή το κόμμα «Δράση» του Σ. Μάνου για μια σειρά κινητοποιήσεις του ταξικού κινήματος.

Η κατηγορία που αντιμετωπίζει ο Δ. Κουμπούρης είναι για ηθική αυτουργία. Σημειώνουμε, πάντως, ότι ο ίδιος δεν παρευρισκόταν καν στη συγκεκριμένη κινητοποίηση και η κλήτευσή του έγινε «στο σωρό», καθώς η αστυνομία έψαξε να βρει ένα όνομα που να μπορεί να το χαρακτηρίσει ως «εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ» και μέσα από διάφορα δημόσια έγγραφα, κατέληξε στον Δήμο Κουμπούρη.

Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή 19 Μάρτη 2010 είχαν γίνει κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ σε 13 σταθμούς διοδίων σε όλη τη χώρα, ενάντια στο άγριο χαράτσι που έχουν επιβάλει οι μεγαλοεργολάβοι, με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Το χαράτσι διατηρεί και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ