Τρίτη 16 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΣΙΑ
Συμφωνίες ενίσχυσης των δικτύων που χρειάζονται τα μονοπώλια

Η Ινδία πρωτοστατεί στις κόντρες για το προβάδισμα στις επενδύσεις

ΘΙΜΠΟΥ.--

Τετραμερής συμφωνία που θα «διευκολύνει τη μετακίνηση ανθρώπων, φορτίων και οχημάτων» υπέγραψαν χτες εκπρόσωποι των Ινδία, Μπανγκλαντές, Νεπάλ και Μπουτάν στην πρωτεύουσα του τελευταίου, Θίμπου, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά». Η συμφωνία αναμένεται να ενισχύσει τη «συνδεσιμότητα» και το εμπόριο μεταξύ των παραπάνω χωρών, ενώ θεωρείται μέρος της αντίστοιχης συνολικής συμφωνίας που προωθείται εδώ και καιρό, στο πλαίσιο της Ενωσης Νότιας Ασίας για την Περιφερειακή Συνεργασία (South Asian Asociation for Regional Cooperation - SΑARC).

Η συγκεκριμένη διακρατική καπιταλιστική ένωση αποτελεί μάλλον μία από τις λιγότερο «δραστήριες» σήμερα στην ασιατική ήπειρο, της οποίας την αναζωογόνηση επιδιώκουν δυνάμεις όπως η Ινδία, στο πλαίσιο αναζήτησης αγορών, όπου ντόπια μονοπώλια θα μπορέσουν να διοχετεύσουν κεφάλαια και να διασφαλίσουν κέρδη.

Μεταξύ άλλων, το Νεπάλ όπως και το Μπανγκλαντές είναι χώρες για τις οποίες ενδιαφέρονται έντονα μια σειρά ινδικές εταιρείες. Ειδικά στο Μπανγκλαντές, σύμφωνα με δημοσιεύματα, Ινδοί επενδυτές σχεδιάζουν να μεταφέρουν όγκο της παραγωγής τους σε κλάδους όπως οι Τηλεπικοινωνίες, η Αυτοκινητοβιομηχανία, η Φαρμακοβιομηχανία κ.τ.λ. ώστε να μειώσουν το κόστος της παραγωγής και να εξάγουν από εκεί προς άλλες χώρες, επιδιώκοντας ισχυρό «μπάσιμο» και στη συγκεκριμένη μεγάλη αγορά (το Μπαγνκλαντές έχει πληθυσμό πάνω από 140 εκατομμύρια). Οσο για το ινδικό ενδιαφέρον για το Νεπάλ, αυτό αναδείχτηκε με αφορμή και τους καταστροφικούς σεισμούς της περασμένης άνοιξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ