Τρίτη 7 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Επικροτήθηκαν οι αντιλαϊκές επιλογές για τη διαχείριση απορριμμάτων

Eurokinissi

Οι βασικές αντιλαϊκές επιλογές του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) που προωθεί η κυβέρνηση επικροτήθηκαν στη διάρκεια συζήτησης, την προηγούμενη βδομάδα, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων. Στη συζήτηση διεφάνη η θετική στάση των δήμων, αλλά και εκπροσώπων περιβαλλοντικών οργανώσεων στο εξοντωτικό για τη λαϊκή οικογένεια σύστημα του «Πληρώνω όσο πετάω», καθώς και στην αλλαγή χρήσεων γης, προκειμένου να εγκατασταθούν τα λεγόμενα «πράσινα σημεία» που προβλέπει το νέο ΕΣΔΑ. Αναδείχθηκε εκ νέου ο κορεσμός του ΧΥΤΑ Φυλής, το κλείσιμο του οποίου παραπέμπεται και από την Περιφερειακή Αρχή του ΣΥΡΙΖΑ στο απώτερο μέλλον, καταδικάζοντας τους κατοίκους του Θριασίου και της Δυτικής Αθήνας στη συνεχή υποβάθμιση.

Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση δεν υπήρξε στη βασική κατεύθυνση του νέου Σχεδίου, το οποίο ουσιαστικά διατηρεί την κεντρική φιλοσοφία της κοινοτικής οδηγία 2008/98 για τα απορρίμματα και του νόμου - πλαίσιο 4042/2012 που προωθούν την επιχειρηματική δράση και σε αυτόν τον τομέα και στρέφεται ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα και την προστασία του περιβάλλοντος. Αλλωστε, θυμίζουμε πως στο σχετικό νομοσχέδιο προκρίνεται η «ανάπτυξη της υγιούς και περιβαλλοντικά ορθής επιχειρηματικότητας». Στο πλαίσιο αυτό, προωθείται και η ενεργοποίηση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.

Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Σ. Χιονίδης, υπογράμμισε τη θέση του οργάνου για «fast track» αλλαγή των χρήσεων γης, ώστε να εγκατασταθούν τα πράσινα σημεία σε κατοικημένες περιοχές. Δηλαδή, την ώρα που οι περισσότεροι δήμοι δεν έχουν χρήματα να αποζημιώσουν ένα οικόπεδο για έναν παιδικό σταθμό, η ΚΕΔΕ ζητά μέχρι και κτίρια να γκρεμιστούν για ένα «πράσινο σημείο», δηλαδή για μια μονάδα διαχείρισης αποβλήτων κάποιων στρεμμάτων. Θέση με την οποία συμφώνησε ουσιαστικά η Α. Μπιζά, αντιπρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην τοπική διοίκηση, λέγοντας: «Εχει μεγάλη σημασία για μας να υπάρξουν γρήγορα οι κατάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις, προκειμένου να ξεπεραστούν πολύ σημαντικές δυσκολίες που υπάρχουν στην εφαρμογή των τοπικών σχεδίων και σχετίζονται με τις χωροθετήσεις των πράσινων σημείων».

Σημειώνουμε ότι το σύστημα «Πληρώνω όσο πετάω» που βρήκε αρκετούς υποστηρικτές, σημαίνει πρακτικά απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητας που πληρώνει το κεφάλαιο για την κατοικία και τις επιχειρήσεις του. Το ίδιο και με το τέλος ταφής, που αποτελεί ένα ακόμα χαράτσωμα του λαού. Μάλιστα ο Σ. Χιονίδης ζήτησε τα έσοδα από το χαράτσι αυτό να τα εισπράττει η Τοπική Διοίκηση.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, στην Επιτροπή συμμετείχε η Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία ξεκαθάρισε εξαρχής: «Το ΚΚΕ είναι ενάντια στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, ενάντια στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από ανταποδοτικά τέλη και με αυτή τη λογική είμαστε αντίθετοι στα ΣΔΙΤ, στις συμβάσεις παραχώρησης και παράλληλα θέλουμε διασφάλιση των εργαζομένων που θα εργάζονται ή εργάζονται συνολικά στο χώρο της διαχείρισης των αποβλήτων με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να πάρει αποφασιστική απάντηση η νέα φοροεπιδρομή με «πράσινα» χαράτσια στον λαό (2022-01-05 00:00:00.0)
Η «πράσινη ανάπτυξη» ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα (2021-12-07 00:00:00.0)
Στα χέρια ιδιώτη η μεταφορά των απορριμμάτων (2020-12-08 00:00:00.0)
Παιχνίδια με τα σκουπίδια στις πλάτες των κατοίκων της Αττικής (2018-06-23 00:00:00.0)
«Πόλεμος» και στο βάθος συναίνεση (2016-08-03 00:00:00.0)
Παράδοση σε ιδιώτες μέσω των δήμων; (2015-06-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ