Τετάρτη 8 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ
Τελεσίγραφο ενόψει τρίτου μνημονίου

Προθεσμία μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αυτήν την Κυριακή, για την επίτευξη της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας

Eurokinissi

Νέο αίτημα χρηματοδοτικής στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), καταθέτει, σήμερα Τετάρτη, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε συνδυασμό βέβαια με το αναλυτικό υπόμνημα που αφορά στην ομοβροντία των αντιλαϊκών μέτρων, που σχεδιάζουν στο πλαίσιο του νέου - τρίτου στη σειρά - μνημονίου. Την ίδια ώρα, οι αντιλαϊκές διεργασίες, προσλαμβάνουν ολοένα και εντατικότερους ρυθμούς, ιδιαίτερα ενόψει των αστρονομικών αποπληρωμών που το ελληνικό κράτος, και η κυβέρνησή του, έχουν να καταβάλουν για την εξυπηρέτηση του χρέους προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Σε αυτό το φόντο, ο πήχης της βίαιης «δημοσιονομικής προσαρμογής» ανεβαίνει μέρα με τη μέρα, διαμορφώνεται σε επίπεδα ψηλότερα από τις προηγούμενες αντιλαϊκές προτάσεις τόσο των «θεσμών» της τρόικας, όσο και αυτών της συγκυβέρνησης.

Τις εξελίξεις αυτές προαναγγέλλουν τα χτεσινά παζάρια σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, που ακολούθησε.

Ανοιχτά όλα τα αντιλαϊκά ενδεχόμενα

Προθεσμία μέχρι αύριο Πέμπτη δόθηκε στο πλαίσιο της χτεσινής έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, προκειμένου η συγκυβέρνηση να καταθέσει τη «λεπτομερή πρόταση» για το νέο πρόγραμμα - μνημόνιο.

Η Ευρωζώνη είναι «έτοιμη για όλα» σημείωσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι δεν αποκλείει κανένα σενάριο, «ακόμη και το χειρότερο», δηλαδή ακόμη και την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Συζητάμε για ένα «νέο πολυετές πρόγραμμα, ένα τρίτο πρόγραμμα» σημείωσε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ξεκαθαρίζοντας ότι στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα αυτού του προγράμματος θα περιλαμβάνονται «περισσότερα από αυτά που είχε η τελευταία πρόταση των θεσμών» για την ολοκλήρωση του προηγούμενου μνημονίου, πρόταση την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «γενναιόδωρη».

Μέχρι την Πέμπτη το πολύ περιμένουμε τις ελληνικές προτάσεις, σημείωσε, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι «δε συζητήσαμε καθόλου για ένα "πρόγραμμα - γέφυρα"», προσθέτοντας ότι πρέπει πρώτα να συζητηθεί το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα και στο βαθμό που υπάρχει συμφωνία σε αυτό μπορούν να συζητηθούν και λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση, η οποία επίσης θα συνδέεται με υλοποίηση των αντίστοιχων προαπαιτούμενων. «Η σειρά είναι σαφής», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού κρατικού χρέους, η Α. Μέρκελ ανέφερε ότι το βασικό ερώτημα είναι τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα για τη βιωσιμότητα του χρέους της, ενώ επανέλαβε ότι ισχύει το πνεύμα της απόφασης του 2012, ότι στο βαθμό που η Ελλάδα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, μπορεί να εξεταστούν περαιτέρω μέτρα για το θέμα.

Eάν δεν υπάρχει συμφωνία για την Ελλάδα την Κυριακή, τότε η Ευρωζώνη θα πρέπει να εξετάσει το plan B, προειδοποίησε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Β. Φάιμαν, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Επιτάχυνση και μαύρα σενάρια και από τη συγκυβέρνηση

Την επιτάχυνση των προσπαθειών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το «κλείδωμα» της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας αποτύπωσε στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας: «Η διαδικασία θα είναι ταχύτατη, ξεκινά τις επόμενες ώρες, με στόχο να έχουμε κατάληξη έως το τέλος της εβδομάδας το αργότερο», ανέφερε σχετικά.

Σε συνέχεια του περιβόητου «κοινού ανακοινωθέντος» που υπέγραψαν τη Δευτέρα οι αρχηγοί όλων των αστικών πολιτικών κομμάτων, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για κατάθεση της ελληνικής πρότασης «όπως αυτή διαμορφώθηκε πλέον ως εθνική στρατηγική», με άξονες τις «αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις» και τη δέσμευση για «επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών» και «ισχυρό πακέτο επενδύσεων», σε συνδυασμό με τη συζήτηση για την «αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους».

Αποκαλυπτικοί είναι οι νέοι άξονες, που κατέθεσε χτες η συγκυβέρνηση. Ειδικότερα, σε αυτούς περιλαμβάνεται:

-- Μεταβατική «ρύθμιση μέχρι το τέλος το μήνα», χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως επισημαίνεται από κυβερνητικές πηγές, ότι η συγκυβέρνηση δεν «ακούει» και άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου, προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η «μεγάλη βιώσιμη συμφωνία». Σε αυτό το πλαίσιο, η όποια ολιγοήμερη «ενδιάμεση» ρύθμιση (μέχρι το τέλος του μήνα) αφορά τις αποπληρωμές του κρατικού χρέους προς ΕΚΤ και ΔΝΤ, όπως και της προηγούμενης δόσης προς το ΔΝΤ, που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη.

Σύμφωνα με τον κανονισμό του ESM, το όποιο αίτημα χρηματοδότησης ικανοποιείται μόνο μετά από τη διερεύνηση των χρηματοδοτικών αναγκών και την ανάλυση του κρατικού χρέους. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ,«από το πόρισμα των θεσμών, θα κριθεί αν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις».

-- Σήμερα Τετάρτη, η συγκυβέρνηση θα παρουσιάσει το «κοινό έδαφος» για μια βιώσιμη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη, όπως λέει, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών. Ομολογούν δηλαδή ότι όλα τα προηγούμενα μπορούν να «χωρέσουν» στο αντιλαϊκό πακέτο της μεγάλης αντιλαϊκής συμφωνίας, στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.

-- Παράλληλα, στην τετραμερή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε πριν τη Σύνοδο Κορυφής, ανάμεσα στον Αλ. Τσίπρα, την καγκελάριο της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, το Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ και τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα». Ο «οδικός χάρτης», στον οποίο αναφέρεται η συγκυβέρνηση αφορά στο αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων της συμφωνίας, κατά το πρότυπο και των προηγούμενων μνημονίων.

Τα παζάρια συνεχίζονται και σήμερα στο πλαίσιο του Γιούρογκρουπ, που συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με «διαρροές» από τις Βρυξέλλες, εξετάζεται το ενδεχόμενο για τη σύγκληση του Γιούρογκρουπ και το ερχόμενο Σάββατο.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε η σύγκληση και νέας Συνόδου Κορυφής των 28 κρατών της ΕΕ, αυτή την Κυριακή (χωρίς να αποκλείεται και η νέα πραγματοποίηση Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης την ίδια μέρα).

Με την παρότρυνση των ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με την καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ και με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, σχετικά με την ελληνική κρίση, καλώντας εκ νέου να υπάρξει ένας συμβιβασμός, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει να «ενθαρρύνει όλες τις πλευρές να συμμετάσχουν με εποικοδομητικό τρόπο στις συζητήσεις» και να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση, η οποία θα επιτρέψει η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ.

Κίνδυνοι μετάδοσης

Στο μεταξύ, σε πιθανές επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης και στην Ιταλία αναφέρεται το ΔΝΤ, σε έκθεσή του με θέμα τις προοπτικές της ιταλικής οικονομίας. «Αν δεν αντιμετωπισθούν οι εξελίξεις της ελληνικής κρίσης, με μια ισχυρή πολιτική απάντηση, μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην Ιταλία, πλήττοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών», αναφέρει. Παράλληλα, υπογραμμίζεται, όμως, ότι «ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης είναι περιορισμένος».

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες, η ιταλική κυβέρνηση, είχε υποστηρίξει κατ' επανάληψη ότι η χώρα δεν διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο, σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ